Last news in Fakti

19 Януари, 2024 04:42 794 0

Лондон и Буенос Айрес ще стоплят отношенията

  • великобритания-
  • аржентина-
  • хавиер милей-
  • дейвид камерън

Британския външен министър Дейвид Камерън проведе среща с аржентинския президент Хавиер Милей в Давос

Лондон и Буенос Айрес ще стоплят отношенията - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещата на британския външен министър Дейвид Камерън с аржентинския президент Хавиер Милей в Давос бе топла и сърдечна и послужи за поставяне на основите на по-конструктивни отношения между Обединеното кралство и Аржентина, заяви говорител на британското външно министерство, цитиран от испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Бившият министър-председател от Консервативната партия, сега министър на външните работи, и новоизбраният аржентински президент се срещнаха в рамките на Световния икономически форум в швейцарския град Давос.

"Външният министър и президентът Милей обсъдиха как да укрепят отношенията между Обединеното кралство и Аржентина чрез по-тясно сътрудничество в области от взаимен интерес, включително търговия, образование, култура и засилване на връзките между двата народа", добави говорителят.

Основната точка на спора между двете страни е за група малки острови в южната част на Атлантическия океан, които Великобритания управлява като Фолклендски острови, а Аржентина претендира за суверенитет над тях под името Малвински острови.

Според британското министерство на външните работи Камерън и Милей са заявили, че "ще се съгласят да не се съгласяват и ще го правят учтиво".

"Позицията на Обединеното кралство и продължаващата подкрепа за правото на самоопределение на жителите на Фолклендските острови остават непроменени", заяви говорителят.

Лондон и Буенос Айрес се сблъскват в кратък военен конфликт за островите през 1982 г., след като военната хунта в Аржентина ги завзема със сила на 2 април същата година. Конфликтът приключва само няколко месеца по-късно с британска победа.

Организацията на обединените нации счита островите за територия без самостоятелно управление, която е под надзора на нейния Специален комитет по деколонизация.

Преди време Милей е твърдял, че Обединеното кралство трябва да възприеме към архипелага подход, подобен на този към предаването на Хонконг на Китай през 1997 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: