Last news in Fakti

19 Януари, 2024 04:22 1 854 5

Ракети полетяха от Сирия срещу позиции на Израел на Голанските възвишения

  • сирия-
  • израел-
  • хамас-
  • хизбула

Израелски министър заяви, че е предотвратил удар по "Хизбула" дни след нападението на "Хамас"

Ракети полетяха от Сирия срещу позиции на Израел на Голанските възвишения - 1
Снимка: Архив-илюстративна

Най-малко три ракети са били изстреляни по израелската страна на Голанските възвишения късно снощи, съобщи ДПА, цитирайки израелската армия и местни сирийски медии, предаде БТА.

Според израелската армия ракетите, изстреляни от територията на Сирия, са паднали на открити пространства.

Местни сирийски медии съобщиха, че най-малко три ракети "Катюша" са били изстреляни към Голанските възвишения.

Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека заяви, че проиранските милиции, свързани с ливанското движение "Хизбула", са изстреляли най-малко 10 ракети към Голанските възвишения, което е предизвикало ответния израелски обстрел на провинция Дара, в югозападната част на Сирия.

Той добави, че Израел е бомбардирал обекти в близост до град Нава, район в западната част на провинция Дара.

Според центъра това е вторият случай тази година, когато проирански милиции, свързани с "Хизбула", изстрелват ракети от Сирия към Израел.

От началото на войната в ивицата Газа след извършеното от "Хамас" клане в Израел на 7 октомври, на северните граници на Израел със Сирия и Ливан многократно е имало сблъсъци, но не се стига до мащабен конфликт, отбелязва ДПА.

Междувременно израелският министър и бивш главнокомандващ Гади Айзенкот заяви пред израелския Канал 12, че е спрял Израел да не атакува превантивно ливанското движение "Хизбула" в дните след смъртоносната атака на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Айзенкот, чийто най-малък син беше убит в боевете в ивицата Газа миналия месец, заяви, че Израел е бил на път да нанесе удар срещу "Хизбула", въпреки че групировката, обявена от западните държави за терористична организация, все още не е обстрелвала Израел. Според Айзенкот той е убедил членовете на военновременния кабинет да се въздържат.

"Мисля, че нашето присъствие там попречи на Израел да направи сериозна стратегическа грешка", добавоъ Айзенкот.

На израелско-ливанската граница се водят ежедневни боеве, но не се стига до открита война, на фона на опасността от голяма ескалация на конфликта, разпален от войната в Газа.

Както Израел, така и "Хизбула" показаха, че искат да избегнат война, но и двете страни заявиха, че са готови да се бият, ако се наложи.

Айзенкот и Бени Ганц, също бивш началник на армията, са членове на опозицията, които се присъединиха към правителството на Бенямин Нетаняху малко след нападението на "Хамас" на 7 октомври, което предизвика израелска въздушна, сухопътна и морска офанзива в ивицата Газа. Израел се зарече да унищожи "Хамас", след като бойци на групата убиха 1200 израелци и отвлякоха още 240 души в Газа като заложници, според израелски данни.

По данни на министерството на здравеопазването на Газа от 7 октомври насам в ивицата са загинали около 24 000 палестинци, а около 1,9 милиона души, 85 % от населението, са били разселени. Движението "Хамас", обявено за терористична групировка от САЩ и други западни държави, се е заклело да унищожи Израел.

При сключването на сделка през ноември бяха освободени около половината от заложниците, но Айзенкот заяви, че повечето от стотината заложници, които остават в плен, са разпръснати из анклава и ще е необходимо ново споразумение, за да бъдат върнати у дома.

"Невъзможно е заложниците да бъдат върнати живи в скоро време без сделка", подчерта Айзенкот. Той добави, че целите на войните за отнемане на властта на "Хамас" в Газа и ликвидирането на отговорните за нападението от 7 октомври "ще продължат да бъдат валидни" и след временното прекратяване на огъня.

В същото време семейството на Кфир Бибас, най-младия израелец, държан в плен в ивицата Газа, отпразнува първия му рожден ден без него, като се чудеше кои от първите му стъпки са пропуснали през тези три месеца от живота му, отбеляза Асошиейтед прес.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 УдоМача

    7 4 Отговор
    Браво! Браво!
  • 3 Това не е ли

    3 3 Отговор
    СПЕЦИАЛНА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ


    На израелско-ливанската граница се водят ежедневни боеве, но не се стига до открита война, на фона на опасността от голяма ескалация на конфликта, разпален от войната в Газа.
  • 4 Артилерист

    14 3 Отговор
    След като американците са подкрепяли главорезите от Ислямска държава в Сирия срещу законната власт на Башар Асад, аз се съмнявам дали те не са по-големи терористи. И в момента американците са заградили с 24 военни бази най-богатия на нефт регион и същевременно житница на Сирия. Освен да крадат природните богатства на Сирия, какво друго правят американците там? Колко години вече са там и колко нефт са източили тези международни варвари? Тагарев е приготвил 100 милиона да осигури комфорта на новата им голяма военна база в България. Вместо тези пари да се дадат за коледни надбавки към мизерните пенсии на пенсионерите, Тагарев ще построи хотелски комплекс за комфортно настаняване на американците. Ние сме единствената страна, на която американците не плащат и цент за базите си? Впрочем, за какво са американците в България? Като сме в НАТОто им да не сме поробени или напротив?
  • 5 Гламав

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Лумпен":

    Точно така. Ние тук смв с арабския свят. Трябва да се интегрира е с него. Така или иначе сле 30 години ще има големи промени. Вова та направи най-голямата джамия в Европа. И ние трябва да изпъкне.