Last news in Fakti

19 Януари, 2024 05:52 1 569 6

Хусите поеха отговорност за нападение срещу американски кораб в Аденския залив

  • хуси-
  • йемен-
  • атака-
  • кораб-
  • сащ

Те признаха, че са провели целенасочена операция срещу "Кем рейнджър"

Хусите поеха отговорност за нападение срещу американски кораб в Аденския залив - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Йеменските бунтовници хуси поеха отговорността за нападението срещу американски кораб, плаващ в Аденския залив, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Военноморските сили на йеменските въоръжени сили (името на военноморското крило на хусите - бел. АФП.) проведоха целенасочена операция срещу американския кораб "Кем рейнджър" в Аденския залив, като използваха ракети, няколко от които поразиха целта си", се казва в изявлението им.

Според специализирания уебсайт Марийн трафик, корабът е танкер, плаващ под флага на Маршаловите острови, който през последните дни е бил край бреговете на Йемен.

"Отговорът на американските и британските атаки е неизбежен и всяка нова агресия ще бъде наказана", добавиха йеменските бунтовници. Те заявяват, че ще атакуват само израелски кораби и кораби, плаващи към Израел, "докато няма прекратяване на огъня и не бъде вдигната обсадата на Газа".

Вчера САЩ нанесоха пети удар по обекти на хусите в Йемен в отговор на нападенията на подкрепяната от Иран групировка срещу търговски кораби в Червено море, което е ключов район за международната търговия, припомня АФП.

Заместник-председателят на президентския съвет в Йемен Айдарус аз Зубайди призова в Давос за международна помощ за провеждане на сухопътни операции срещу бунтовниците хуси, в подкрепа на нанасяните от САЩ въздушни удари срещу тях.

От 2014 г. насам признатото от международната общност йеменско правителство загуби контрол над обширни територии, включително столицата Сана, които се оказаха под контрола на хусите. От 2015 г. насам то разполага с подкрепата на ръководена от Саудитска Арабия коалиция в борбата си с бунтовниците. Но според Аз Зубайди операциите на тази коалиция, която извършва и въздушни удари, са "недостатъчни" за победа над хусите.

Сухопътните сили "на законното правителство" на Йемен имат нужда от помощ, заяви той пред АФП на Световния икономически форум в Давос. Въздушните "удари без сухопътни операции са безполезни", добави той, като подчерта необходимостта от чуждестранна военна помощ, която да се съсредоточи върху обмена на разузнавателна информация, обучението и оборудването на правителствените сили.

"Това е дискусия, която искаме да проведем със САЩ и Великобритания", добави съветникът.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щерев

    15 2 Отговор
    я колко цели давайте пуцайте!?
  • 2 Тототтот

    17 2 Отговор
    Кораба е мяу...-ама америте си траят...
  • 3 Тоя

    19 4 Отговор
    Отиде на дъното и не е танкер-а американски разрушител от базата им в Япония.Но е забранено да се пише и говори

    Коментиран от #4

  • 4 Гадина

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "Тоя":

    Разрушител е на баба ти хвърчилото. Има гугъл, ползвай го и на снимка ще го видиш този страшен разрушител.. То и името му показва кемикъл, Chem Ranger петролен и химически танкер.

    Коментиран от #5

  • 5 Споко, бе

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гадина":

    моше, тепърва ще амате мазната опашка. На хорота им писна все вие добрички и жертва, а всички останали, все виновни и престъпници.
  • 6 Йеронимус БОШ

    0 0 Отговор
    Виж ги ти тез ХУСИ ! Станали са смели като ХУСарите в миналото ! Само дето не са със саби , на коне, в атака , а с ракети по миролюбивите амереканета ! Ами сега ?