Last news in Fakti

19 Януари, 2024 08:32 1 491 21

Китайските и руските кораби не са в опасност в Червено море, заявиха хутите

  • хути-
  • китайски кораб-
  • руски кораб-
  • червено море-
  • аденски залив-
  • нападения-
  • безопасно преминаване

От средата на ноември хутите извършиха около тридесет нападения в Червено море и Аденския залив

Китайските и руските кораби не са в опасност в Червено море, заявиха хутите - 1
Снимка: Shutterstock

Днес един от лидерите на йеменските хути, Мохамед ал Бухаити, заяви, че бунтовниците гарантират "безопасно преминаване" на китайски и руски кораби по този стратегически маршрут, предаде Франс прес и БТА.

От средата на ноември хутите извършиха около тридесет нападения в Червено море и Аденския залив. Те твърдят, че атаките са насочени срещу кораби, пътуващи към Израел или собственост на еврейската държава и се извършват в знак на "солидарност" с палестинците в ивицата Газа.

САЩ, ключов съюзник на Израел, създадоха коалиция, която да патрулира край бреговете на Йемен и да защитава международното корабоплаване. През последната седмица американската армия, подкрепена в някои случаи от британските ВВС, подложи пет пъти на обстрел обекти на хутите в опит да отслаби военния капацитет на подкрепяното от Иран движение.

"Безумието и идиотизмът на САЩ и Великобритания се обърнаха срещу тях: отсега нататък нито един от техните кораби няма да може да прекоси един от основните търговски пътища в света. Загубите за страните агресори са по-големи от загубите за Йемен", заяви пред руския в. "Известия" Мохамед ал Бухаити, член на политическото ръководство на хутите.

"За другите държави, включително Китай и Русия, корабоплаването в региона не е застрашено. Всъщност ние дори сме готови да осигурим безопасното преминаване на техните кораби през Червено море", добави той. "Но израелските кораби или тези, които имат дори слаба връзка с Израел, няма да имат и най-малък шанс да преминат през Червено море", подчерта той.

"Целта ни е да увеличим икономическата цена за еврейската държава, за да спре кръвопролитията в Газа", уточни представителят на хутите.

По данни на Международната камара по корабоплаване 12% от световната търговия преминава през Червено море. В резултат на нападенията на хутите застрахователните тарифи се повишиха, което накара големите корабни компании да пренасочат корабите си към южния край на Африка, което удължава и оскъпява транспорта.

През ноември хутите превзеха кораба "Галакси лийдър", собственост на британска компания, която пък е собственост на израелски бизнесмен, и взеха за заложници 25-те членове на екипажа, сред които има и българи.

Заложниците са добре, заяви Бухаити, като добави, че движението на хутите се подготвя за различни сценарии, включително американска сухопътна операция в Йемен.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маг

    5 25 Отговор
    Спомнете си какво ви казах ! Не се плашеше от Украйна ! Плашеше се , от арабите и Израел ! Но най важният фактор за избухването на третата световна война , ще е Китай ! Виждам жаждата за ресурси в техните сърца ! От това зависи , какъв курс ще приемат. Конфликта ще започне от арабско израелските отношения , а Китай ще се намеси като миротворец , но всъщност ще бъде разрушител !

    Коментиран от #15

  • 2 Що бе?

    12 42 Отговор
    Щото те ви контролират ли? Дългата ръка на кремъл ли ви ръководи?

    Коментиран от #4, #6

  • 3 КОТарАК

    6 25 Отговор
    мчи как...нали хутите искат в БРИКС
  • 4 факуса

    33 1 Отговор

    До коментар #2 от "Що бе?":

    както казват;врагът на моя враг е приятел
  • 5 Джо

    33 2 Отговор
    Само да ми сменят памперса, и ги почвам с томахавките! Или вече ги почнах🤔? И май нищо не стана. Той и Остин беше под упойка тогава, та и той не си спомня...
  • 6 Защото те не са краварски подлоги,

    26 6 Отговор

    До коментар #2 от "Що бе?":

    а подлогите ще ядат ..я!
  • 7 горски

    29 3 Отговор
    Преди година Литва затвори за кратко Сувалския коридор,в подкрепа на Украйна.После го отвори,иначе щеше да яде гъби,дори Шолц лично дотърча да ги убеждава......Сега хутите правят същото...Ама понеже не са от "правилната" страна,се вдига гюрлютия...
  • 8 На гол тумбак, чифте пищови

    32 3 Отговор
    А наши неразумни Тагаренко, ни набутва там, където не ни е мястото да се бутаме. С нашите две надуваеми лодки, ще ходим на другия край на света, да громим враг, който изобщо не ни е враг
  • 9 Мы-русские. Какой восторг! 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    25 6 Отговор
    Евала на хутите!

    Коментиран от #12, #16

  • 10 Новия

    4 27 Отговор
    световен ред на Путин започва да придобива терористичния си вид навсякъде ...

    Коментиран от #21

  • 11 Асен

    22 4 Отговор
    Браво на хутите !! Те стрелят по световните агресори,виновници за хилядите жертви в Палестина и целият свят ,а те да САЩ,Англия,Израел,Украйна и помощниците им!!
  • 12 Софиянски

    4 15 Отговор

    До коментар #9 от "Мы-русские. Какой восторг! 🇷🇺🇷🇺🇷🇺":

    Ти си подлога и руски не си, смеят ти се в руссия. Няма такива национални предатели.
  • 13 Копейка

    3 19 Отговор
    На нас ни казаха да викаме за хутите!
  • 14 Оги

    22 2 Отговор
    Бъдете честни и поне веднаж признайте ,че всичките беди на света идват от англосаксонците и НАТО! Човек се ражда за да живее, живота на агресорите е скъп ,но за дечицата не струва нищо ,не те са болка за родители ,близки и познати! Спрете се американци ,ще получите управниците възмездие,хората нямат вина ,но те ще пострадат!!
  • 15 Китаец

    19 5 Отговор

    До коментар #1 от "Маг":

    Китай е произвел 90% от предметите ти вкъщи. Започвай да трепериш от страх.


    Иначе евала на хутите.
    Свободата те прави по-силен от врага.

    Коментиран от #17

  • 16 Такааа

    3 15 Отговор

    До коментар #9 от "Мы-русские. Какой восторг! 🇷🇺🇷🇺🇷🇺":

    А казваш Рашистан не е държава подкрепяща тероризма? Избери си. Или Раша-държава терорист или заклеймяване действията на хутите.
  • 17 Като

    2 11 Отговор

    До коментар #15 от "Китаец":

    ти опожарят къщата същите тези хути друга песен ще запееш.
  • 18 ЗАЩОТО

    15 0 Отговор
    ЩОТО ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ВЕРВА НА ЧИЧО ВИ САМ КРАВАРЯ
  • 19 ОПА

    0 12 Отговор
    Те чумавите се подкрепят, понеже са изолирани от цивилизацията.
  • 20 той Байдън се изказа

    5 0 Отговор
    че е против Нетаняху да води геноцид над газянците . Анализаторите умуват дали да сменят режима в Йемен . До 2-3 дни ще се види . Неискайки война с Йемен , но хвърляйки в боя 600 ракети Израел и ЮСА нанасят много щети . Ако газянците и хутите просеха , както Зеленски и интервютата с останалите им живи политици щяха да са подробни . По добре е ние да стоим по далече . Нищо няма да спечелим . В желанието да вземат пари от Израел българите са пленени . Дали някой ще ги пусне . Сега са по скоро както взетите от хамас . Това е политиката . Да .
  • 21 Путин

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Новия":

    Навият световен ред го обяви Джордж Буш - старши преди 30 години. забравили сте. Даже не знаете какво каза - Щатите
    ще определят по света кой е прави и крив само по правилата на Щатите. Щатите ще определят кой има право да търгува и с кого, кои държави с кои ще си съюзяват, във всичко трябва да участва Америка.

    Айде си изплакнете мозъците от пропагандата, че са ви я предозирали.

    Путин коза, че на "Новия световен ред" му идва края. Ама не ви го дават Путин по държаните ни медии, даже го обявиха за мъртъв по БНР. Забраниха всяка истина. Сега се удавяй в сатанистките лъжи. Може даже да си сложиш поредния бустер на безопасния Файзер, за да прекараш новия Ковид по-леко.