Last news in Fakti

19 Януари, 2024 10:55 1 160 23

Срещу Русия няма да бъде подаван иск от Полша относно самолетната катастрофа с Лех Качински

  • русия-
  • полша-
  • иск-
  • отказ-
  • самолетна катастрофа-
  • лех качински

В средата на декември полският министър на вътрешните работи и администрацията Марчин Кервински обяви, че властите на страната ще се откажат от версиите за вината на Русия за катастрофата

Срещу Русия няма да бъде подаван иск от Полша относно самолетната катастрофа с Лех Качински - 1
Снимкa: Shutterstock

Новото правителство на Полша няма да предявява иск срещу Русия пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) относно самолетната катастрофа близо до Смоленск през 2010 г., при която загина тогавашният президент на страната Лех Качински, заяви министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски в социалната мрежа "Х".

"Подаването на иск, който дори теоретично няма шанс за успех, излага държавата и данъкоплатците на неоправдани разходи“, обясни министърът, като допълни, че "споразумението за делото в ЕСПЧ ще бъде прекратено едностранно“.



Документът бе подписан през октомври миналата година от бившия първи дипломат на Варшава Збигнев Рау с адвокатската кантора на Бен Емерсън, която трябваше да подготви документите за иска. Варшава планираше да повдигне обвинения срещу Москва в нарушаване на човешкото право на живот, както и в нарушаване на правата на семействата на жертвите.

В средата на декември полският министър на вътрешните работи и администрацията Марчин Кервински обяви, че властите на страната ще се откажат от версиите за вината на Русия за катастрофата.

Президентският Ту-154 се разби при кацане на летище Смоленск-Северни на 10 април 2010 година. При инцидента загинаха 96 души, включително държавният глава Лех Качински и съпругата му, както и известни политици и военни.

Година след трагедията Междудържавният авиационен комитет (МАК) на Руската държава обяви, че причината за катастрофата е решението на екипажа да не насочи машината към алтернативно летище, предвид тежката мъгла. Като причина за катастрофата бяха посочени също недостатъци в обучението на пилотите.

Партията "Право и справедливост“ на Ярослав Качински – братът на покойния президент, не се съгласи с доклада на МАК и обяви създаването на втора комисия начело с бившия министър на отбраната Антони Мачеревич. В хода на работата си комисията представи няколко доклада, базирани на експертизата на изследователи от различни страни, но без убедителна версия за причините за катастрофата. Новият министър на националната отбрана на Полша Владислав Косиняк-Камиш нареди разпускането ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На запад България граничи с Ротшилд

    10 2 Отговор
    Усетха се.
  • 2 Българин

    12 2 Отговор
    всички обичат руснаците....

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 за съжаление стават

    2 4 Отговор
    катастрофи . никой не го е искал , никой не го е пожелавал . явната цивилизация и скритата с картелите знаят за заменяемостта на човешкия фактор - инциденти , странни , лош късмет , черна котка, магии . Е сега падна совалката за луната . Да . Полска е голяма страна . Разумни политици , Утройха армията . За сметка на други неща .

    Коментиран от #8

  • 5 Ярослав

    8 0 Отговор
    Ще си изям каскета от яд!
  • 6 Баш Българин

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Българите никога не обичат тези, които цяла свят мрази!
  • 7 Някой си...

    1 17 Отговор
    Такъв номер само братишките могат да спретнат.. да изтрепеш цялото правителство на славянска държава , тръгнало на поклонение пред жертвите на Сталинския терор..ма сега рашите станаха изгоите на света..от всякъде гонени, отвсякъде презирани..

    Коментиран от #14

  • 8 Някой си...

    1 12 Отговор

    До коментар #4 от "за съжаление стават":

    ДА бе..стават.. не било нарочно..айде айде, руските номера ги знаем..то така не искаха да свалят и малайзийския самолет, ама Гиркин излезе пич и си призна..

    Коментиран от #13

  • 9 Урюрвкос

    1 4 Отговор
    много странна катастрофа, хората в първия салон и в последния са си по местата вързани с каиши а по средата там където са секретари адютанти и друг спомагателен персонал телата разхвърляни безразборно в различни посоки. Седалките изтръгнати със страшна сила.
  • 10 Хи Хи Хи

    1 9 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ти па..кой го бръсне баш па съдът на ООН ? Виж, друго си е Европейския съд .. като пуснаха Путин за издирване и не смее да си покаже и сопола по-далеко от Пхенян, че.. даже дружките му от Южна Африка в Брикс го не щат..

    Коментиран от #12

  • 11 Ами поляците

    9 0 Отговор
    установиха,че грешката е на екипа придружавал Качински,като е наредил на пилотите да кацне за да не се излагат. Това са думи на поляците разследващи инцидента,като благодариха на руснаците за оказаното пълно съдействие. Все пак и там има честни и разумни хора.А, подлата пропаганда срещу Русия я поде долния червей брат на загиналия Качински,това призна комисията занимаваща се с разследването.Червея Качински падна и нещата се изясниха.
  • 12 Напротив но си

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хи Хи Хи":

    без памет като катериците,искаха го на съвещанието на БРИКС в ЮАР,но той отказа с думите ,че няма смисъл да се вдига напрежението и да се поставят приятелските им държави в неудобно положение.Забрави обаче да споменеш,как бе посрещнат в Дубай и Саудитска Арабия,че така не са посрещали никой дори кохортата изтребители Су 35 направиха фурор там.

    Коментиран от #17, #19

  • 13 Ама американците

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Някой си...":

    и до днес не дават данни от сателитите си за това кой е изстрелял ракетата,като това говори,че са укрите,защото ако малко помислиш ако има с кво,ако са били руснаците или от двете сепаратистки републики,американците нямаше да мълчат и веднага щяха да го огласят и покажат доказателствата.

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Горски

    3 0 Отговор
    Ще съдят мъглата и брезата ли?
    На пияните политици всичко им пречи.
  • 16 Путинофил

    2 4 Отговор
    И децата знаят, че маскалите са майстори по сваляне на граждански самолети.
  • 17 Хи Хи Хи

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Напротив но си":

    ДА БЕ ..ХИХИИИИ СУ били направили фурор.. такъв фурор направиха,че се прибраха без нито един договор от авиоизложението в Дубай..за разлика от Локхийд и Нортроп, които касираха над 65 млрд $.. бате, що сте толкоз безмозъчни ве,а? само питам, и така ни е ясно... хихихи
  • 18 Някой си...

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ама американците":

    Не знам що мешаш сЕ американ ците .. имаше и разследване имаше и съд и се доказа недвусмислено кой свали малайзиеца.. то така и навремето се правеха на трайко китанчеви и се правеха на умрели мишки и със свалянето на южнокорейския самолет 83 година, ама.. тоя филм сме го гледали много пъти, дето се опитваш да прожектираш
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 В.В.П.

    1 0 Отговор
    От мъглата по гадно няма ,.
  • 21 В.В.П.

    0 3 Отговор
    От мъглата на РОССИЯ по лошо няма ..Не карайте в руска мъгла ..!
  • 22 В.В.П.

    0 1 Отговор
    Ако питат мене ,пак е виновен Путин...Ахаха ..
  • 23 В.В.П.

    2 0 Отговор
    При гъста Мъгла се спира на момента ,на удобно място ..Полската страна НЕе спазила указанията на руските диспечери...И умряли..... Ахахаха...Просто и елементарно..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания