Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Януари, 2024 14:14 3 360 44

ПВО за Украйна: тежкото надбягване с Русия

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • пво-
  • пейтриът-
  • ракети

Русия е увеличила производството на боеприпаси 50 пъти. Украйна все още няма достатъчно ПВО-системи.

ПВО за Украйна: тежкото надбягване с Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В края на 2023 година шефът на руската държавна оръжейна компания "Ростех" Сергей Чемезов съобщи, че производството на боеприпаси за леко стрелково оръжие и за многоцелевите ракетни установки, които руската армия масово използва в Украйна, междувременно е било увеличено 50 пъти. Русия разширява производството точно на онези артилерийски снаряди, които в момента толкова много липсват на Украйна. Освен това според Чемезов Русия произвежда сега и седем пъти повече танкове, отколкото преди мащабната руска инвазия в Украйна преди почти две години.

Украинската система за противовъздушна отбрана обикновено успява да защити ефективно столицата Киев, където са разположени повечето от свръхмодерните западни отбранителни системи като германската Iris-T или американската "Пейтриът". Наскоро обаче град Харков в североизточната част на страната претърпя сериозни поражения след руска въздушна атака.

Русия залага на масиран обстрел

За да намали процента на свалените от украинската ПВО ракети и дронове, Русия прибягва до масиран обстрел, казва военният експерт Густав Гресел в интервю за Дойче Веле. "Средностатистически шансът една ракета да не бъде спряна е по-голям при масирана атака. Украинската противовъздушна отбрана успява да свали 90% от ракетите при по-малки въздушни рейдове, и само около 70% при масирани въздушни атаки", посочва експертът. Поради това Украйна очаква Германия да ѝ достави "четвърта батерия Iris-T до края на зимата и още четири такива системи до края на годината", потвърди за Дойче Веле говорителят на украинските ВВС Юрий Ихнат.

Украйна сваля руски разузнавателни самолети

В средата на януари украинската система за противовъздушна отбрана поднесе изненада, като свали самолет А-50 и повреди самолет "Илюшин-22" над Азовско море. Това беше ясен отговор на масираните руски атаки от въздуха срещу украински градове. Военни експерти предполагат, че през третата година на войната приоритет ще бъде "осигуряването на контрол над електромагнитното поле". Това каза и австрийският военен експерт Маркус Райзнер в интервю за Дойче Веле още в края на 2023. Става дума за разузнаването с помощта на дронове, радари и сателити, уточнява той.

Поне що се отнася до противовъздушната отбрана, надпреварата във въоръжаването е набрала скорост - от гледна точка на Запада. "Германия се въоръжава - промишлеността иска да произвежда повече оръжия за Украйна и Бундесвера" - това написа вестник "Ханделсблат" в началото на годината. Най-голямото германско икономическо издание имаше предвид компаниите Rheinmetall и Diehl Defence, които произвеждат боеприпасите за доставените на Украйна зенитни танкове "Гепард" и за системите Iris-T.

Руските успехи - само пропаганда?

Що се отнася до успехите на Путин в областта на отбранителното производство, картината не е много ясна. Струва си да се "погледне зад пропагандата и в детайлите. Русия има много трудности", казва експертът по сигурността Нико Ланге за Дойче Веле. Според него бойните танкове, за които се твърди, че са ново производство, всъщност са ремонтирани или държани на склад танкове, които не са оборудвани със съвременни устройства за насочване поради санкциите и липсата на определени компоненти. "Това означава, че те стрелят само много неточно или изобщо не могат да стрелят по време на движение", казва Ланге.

В случая с изключително сложните оръжейни системи за въздушни нападения, като например крилатите ракети, Русия успява да "заобиколи санкциите или да намери решения - примерно като получава критични компоненти от трети страни или от страни, които или не контролират толкова стриктно, или изобщо не спазват ограниченията за износ".

Необходими са повече гаранции за производителите

Поради това за Украйна е от решаващо значение да бъдат осигурени доставките на скъпите и сложни управляеми ракети за "Пейтриът" и Iris-T, казва говорителят на украинските ВВС Ихнат. А експертът по сигурността Нико Ланге подчертава важността на гаранциите за оръжейната промишленост. Така например след дадените от германското правителство гаранции на Diehl Defence Украйна вече може да получи девет зенитни батареи Iris-T SLM. Нико Ланге настоява обаче за още повече доставки.

Индустрията произвежда тогава, когато има планова сигурност. Дълго време след руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 в Германия така и нямаше разбиране за това, "че една дълга война в крайна сметка може да се реши на индустриална основа". Това означава, че в дългосрочен план войната ще бъде спечелена от този, който разполага с повече и най-вече с по-добри оръжия. Според Ланге политиците в Германия твърде дълго са се надявали на бърз край на войната, включително чрез политиката на санкции. Освен това е необходимо време, за да се повиши производството на отбранителна техника.

Diehl Defence експандира

Да вземем примера с производството на Iris-T и фирмата Diehl Defence, която в момента бързо се разраства. През декември компанията от градчето Юберлинген в германската провинция Баден-Вюртемберг закупи една изпаднала в несъстоятелност фирма за производство на прецизни части. Diehl Defence пое 160 квалифицирани работници. В случая не става въпрос просто за някакви си части, а точно за компоненти за управляеми ракети, тоест за противовъздушните системи Iris-T, които в Украйна спасяват човешки животи.

Обрат за Украйна през 2025 година?

"Русия обаче също е в състояние бързо да реорганизира производството на боеприпаси благодарение на авторитарната си система", убеден е Нико Ланге. "Ние взехме решенията много късно и много неща тук така или иначе се случват твърде бавно", добавя той. Именно поради закъснелите решения и дългите срокове за изпълнение на поръчките Украйна няма да получи навреме много от нужните ѝ отбранителни системи. Въпреки това разширяването на производството в страните, които подкрепят Украйна, може да доведе до "подобряване на положението с боеприпасите - примерно към края на 2024 или началото на 2025 година."

Автор: Франк Хофман


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хипотетична аналогия

    44 14 Отговор
    Русия да подкокороса Канада да се опъне на САЩ и САЩ реши да я сложи в ред. Каква ще стане? Защо да няма реципрочност? Защо краварите ВИНАГИ бягат далече от своите граници и палят войни НАВСЯКЪДЕ по света? Но си мисля, че господ ще им го върне чрез природата. Господ забавя, но не забравя.

    Коментиран от #21, #38

  • 2 гражданин

    49 40 Отговор
    Още Пейтриъти трябват за украйна, видя се че са ефективни срещу руските "хиперзвукови ракети" и самолети.

    Коментиран от #13, #30

  • 3 Мик Уолъс

    35 48 Отговор
    Мик Уолъс: Това е война, която можеше да бъде предотвратена. Война, която можеше да бъде спряна още на 22 април. Но ние НЕ искахме мир — поискахме война. Поискахме да започнем прокси война, водена от САЩ и НАТО, за да навредим на Русия. Похарчихме милиони на данъкоплатците в ЕС, подхранвайки война, която не беше в наш интерес и която помогна за унищожаването на Украйна без основателна причина.
    Украйна иска да мобилизира още 500 000 войници за този конфликт. Повече от 17 000 бяха заловени и задържани от силите за сигурност, докато се опитваха да избегнат мобилизацията. Още повече успяха да избягат. Зеленски иска да намали наборната възраст от 27 на 25 години, тъй като средната възраст на войниците е над 40.
    В американските СМИ се появяват интервюта, в които опитни войници твърдят, че поради възраст, алкохолизъм или болест поне половината от мобилизираните нямат никаква способност и желание да воюват.
    Украйна губи 30 000 войници на месец, а половин милион са убити или тежко ранени от началото на конфликта.
    Миналата седмица Германия съобщи ,че дори не знае къде отиват оръжията й, след като стигнат до Украйна. Вие искате да запазите ангажиментите си за предоставяне на военна помощ на Украйна, въпреки че знаете, че това е катастрофа и кър..вава баня, която подбуждаме.
    Трябва да се опитаме да спрем това кл@не, но на вас не ви пука за украинската работническа класа, която е хвърлена в месомелачката. ОПОМНЕТЕ СЕ!

    Коментиран от #39

  • 4 Евтина пропаганда

    35 41 Отговор
    само това им остана на западняците!Слава на Русия, нашата Освободителка!!!

    Коментиран от #40, #41

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 12343211

    19 2 Отговор
    "Ние взехме решенията много късно и много неща тук така или иначе се случват твърде бавно",
    Извинения....
  • 7 Ушанка

    10 21 Отговор
    Киев за три дня.

    Коментиран от #16, #44

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 От ЮАР

    9 30 Отговор
    Айде посмалете малко - 50 пъти били увеличили. Едни тръби за парно не могат да оправят, над половин милион са като в ледени пещери, увеличили били 50 пъти. Я по-добре кажете нещо за Башкоростан, че там взе да става интересно. И в Кавказ скоро ще е интересно. На хората им писна от Русия и няма как да има достатъчно милиционери да ги спрат. Русия една кола не може да произведе, преди две години се оказа, че и пироните ги внасят, увеличили били 50 пъти. Може, ако преди са правели по 100-200 снаряда, може и да ги увеличат 50 пъти. А пропо- санкциите вече прерастват в ЕМБАРГО. След указа на Байден онзи ден за санкции срещу трети лица, Турските банки прекратиха транзакциите с Русия. Голям удар. Като за начало.
  • 10 така война не се

    2 20 Отговор
    прави и води . и залужни и соворов се понаучиха , смениха стратегическите насоки , обмислиха добри планове . С дронове и снаряди от корея военната операция измести центъра на желанията на суворовкин да взема набързо с много жертви . Под руския ботуш до 2032 година ще скърцат майдановците . Музикантите затова се отказаха - има хляб , а няма снаряди , има патрони, а няма подкрепления . Има шпиони , а има и провокации . Украинците са държеливи .
  • 11 Напалм за орките

    7 20 Отговор
    Убит е руският оператор на дровове и блогър Моисей. Последните му думи са от Кринки :
    "Тук е ад "

    Коментиран от #22

  • 12 Правоверен Евроатлантик

    29 3 Отговор
    Като четеш мисирските анализи излиза, че само Русия има проблем в производството на оръжия. И въпреки това произвежда повече от целокупното НАТО, което уж няма такива проблеми. И резултатите на фронта го доказват - Русия си гърми без прекъсване вече 3 година и даже усилва темпото на огъня, а цялото НАТО не може да задоволи месечните нужди на ВСУ, за да удържи на натиска. Това топи с бързи темпове живата сила на ВСУ и то си личи от все по-масовата мобилизация на какви ли не хора, включително и жени.
  • 13 Хохо Бохо

    8 15 Отговор

    До коментар #2 от "гражданин":

    Видя се само в пропагандата. Реално са неефективни и оцеляват благодарение на мобилността си демек бегат бързо и се крият в гъстонаселени райони
  • 14 Иванушка 🇷🇺

    20 2 Отговор
    Моментално германските селяни да пращат трактори, фадроми, редосеялки и фуражомелки които да прикриват щатските Пейтриъти и Атакамси в Окрайната.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Наркоман

    17 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ушанка":

    В Крим на кафе до май 2023г.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Капитан Падна ли ми

    4 20 Отговор
    Отново да изпратили самолет А-50 над Азовско море. И този ще падне -подозирам.
    Според ГУР на ВСУ Русия има само 2 такива самолета в изправност.
  • 19 Трол

    5 17 Отговор
    Като свърши войната рашибозуците ще ядат бомби няколко години,преди да фалират ОТНОВО!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 От ЮАР

    5 22 Отговор

    До коментар #1 от "Хипотетична аналогия":

    Краварите не започват войни. Две световни войни не ги почнаха Краварите. Америка спаси Европа в две световни войни, плюс и в третата - Студената. Благодарение на спихването на сесесере-то, цяла Източна Европа стана част от Свободния Свят. Като цяло, относителния мир в света след ВСВ е заслуга на Америка. Иначе, целият свят щеше да е пълен хаос и войни навсякъде. Америка поддържа един добър за света ред.
  • 22 Ъхъъъ

    21 2 Отговор

    До коментар #11 от "Напалм за орките":

    Според ХЕРШ няколко от останалите най-добри пилоти на украинските ВВС са загинали в битка и продължават да постъпват съобщения за огромни загуби сред частите на бойната авиация. Доклади от западни източници постоянно показват, че украинската армия принуждава наборниците да водят интензивни битки с малко или никакво обучение. Това доведе до увеличаване на съобщенията за бързо залавяне на персонал, докато войски от по-добре обучени лоялни части извършват собствени екзекуции, за да ограничат дезертьорството. Украинските дезертьори в редица случаи отидоха да служат на фронтовата линия заедно с руските войски, на страната на бившия враг
  • 23 Простите от ДВ са на линия с нови лъжи

    16 0 Отговор
    ДВ вие сте пародия на краварски драскачи!
  • 24 Доротев

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    И аз му се възхищавам. Въхитителе шут с възхитителен малък 🥕, свирещ на пиано без г@.щи.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 факуса

    16 3 Отговор

    До коментар #5 от "Отец Дионисий":

    хи хи засега наказва говедата и осранците,види се кои са грешните
  • 27 БеГемот

    15 3 Отговор
    Американците ще унищожат Европа...до тук се стигна заради наглата им политика да притискат Русия съвсем съзнателно при това...който не мисли така значи няма акъл....единственият печеливш е американският оръжеен бизнес...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ами давай!

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "гражданин":

    Ако имаш излишни пари!
    Аз нямам!
  • 31 россиян..

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "КовидманЯк":

    Още нищо не се знае,тепърва започва дезинфекцията на бандерите-в давос китайците отрезоха зеления парцал..много смърди,а той зелен просяк много разчиташе на тези преговори,но брикс сказаль неть..на джугачов.
  • 32 Бесен-_ Язовец

    12 0 Отговор
    Преди продваха един вестник 200 вица се казваше явно има и електронно издание прекръстила са го на DW
  • 33 Васил

    3 9 Отговор
    Кво са увеличили всичко внасят от Иран и Северна Корея защото и пирони не могат да си произведат.
  • 34 Гощо

    3 8 Отговор
    Руснаците още ли се сражават срещу мобилизираните инвалиди и луди ? И една година след Бахмут не са превзели нито едно село!
  • 35 Ееееее....

    3 8 Отговор
    Видяхте ли, руснаците произвеждат най-много оръжие, и всичкото е безаналогова, и най-модерно, корабите им плуват и под вода, самолетите също могат да плуват по дъното на Черно море, космическите им военно въздушни сили без малко да свалят луната, за две години стигнаха до сметището на коксохим завода в Авдеевка, сега се готвят да превземат и портала на завода, а пък танковете им и те без аналогови и куполите им могат да хвърчат, другата седмица братушките ще са на Дунав мост.
  • 36 Констатираща

    4 0 Отговор
    Много добра агитация за засилване на въоръжаването и производството на боеприпаси от всички членки на НАТО, за сметка на провала в икономиката им, което е много добра идея за бавното и сигурно самоунищожение на престъпния свят! Целите, които си бяха поставили срещу Русия се постигат, но в обратна посока. "Блажени са вярващите", че руските танкове и оръжия са некачествени и на свършване, че Русия използва лопати и чипове за перални! Това добре повдига самочувствието на всички от потъващия кораб "НАТО" и дава на всички ни сили да преживяваме страданията от участието ни в тази ужасна война.
  • 37 УРА УРА УРА

    1 3 Отговор
    дойче зеле докато ги доставят до края на годината в украйна дали ще има кой да ги ползва тогава?
  • 38 Самата Русия е огромен фейк

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хипотетична аналогия":

    Дърта, руска лъжа за успешен удар с украински дрон😂

    Точното съобщение дословно гласи: "Около 06.40 ч. московско време беше пресечен опит на киевския режим да извърши терористична атака с помощта на БЛА (бел. ред. - безпилотен летателен апарат) от авиационен тип срещу цели на територията на Руската федерация. Дежурни системи за ПВО унищожиха украински безпилотен летателен апарат над територията на Брянска област".



    Колко точно е "пресечен" този опит обаче показва актуално видео - огромен пожар в петролно депо в Брянска област точно след атаката. В крайна сметка, руското военно министерство е право за едно - дронът наистина е унищожен, така става, когато избухне. Подробности като това къде е избухнал точно и какви са щетите за руската общественост и пропутинските ѝ придворни зад граница нямат значение:..

  • 39 Тия локуми

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Мик Уолъс":

    ги сервирай на бабите по пазара и на русофилите като теб. ! Хората знаят откъде да черпят обективна информация.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Точно твоя

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Евтина пропаганда":

    коментар е евтина пропаганда, но по-интересно е защо не го трият!
  • 42 дядо поп

    2 0 Отговор
    Всички сте тесни специалисти , но много малко от вас са служили. Украинците плачат и просят само боеприпаси , наясно ли сте , че тези установки за изстрелване на ракети си имат амортизационни граници , че всички дула на леко стрелково оръжие , а също така и на оръдията имат ограничен лимит и след надхвърлянето му се раздуват и трябва да се се сменят. Така , че в най скоро време чакайте украински рев за нови пушкала или най малко цеви.

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 оня

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ушанка":

    От къде тръгна при нашите медии Киев за 3 дни:

    На 27.02.2022г., генерал Марк Мили, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ , след като докладва в Конгреса на САЩ за специалната операция на Русия в Украйна, отговаря на въпроса " В състояние ли е руската армия да превземе Киев и за колко време може да го направи?"
    " Руската армия може да превземе Киев с армейска настъпателна операция за три дни. Двете страни ще понесат загуби - Украйна- 15 000 военни, Русия- 4 000."
    Това изказване е отразено в множество медии на САЩ от тази дата.
Новини по държави: