Last news in Fakti

19 Януари, 2024 20:33 3 064 8

Пет неща, които трябва да знаем за Йемен

  • йемен-
  • сана-
  • хуси-
  • червено море-
  • саудитска арабия

От 2014 г. насам страната е в постоянен конфликт между хусите, близки до Иран бунтовници и проправителствените сили, подкрепяни от ръководена от Саудитска Арабия коалиция

Пет неща, които трябва да знаем за Йемен - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Йемен, откъдето бунтовниците хуси организират нападенията си в Червено море в подкрепа на палестинците в ивицата Газа, е най-бедната страна на арабския полуостров, разрушена от повече от десетилетие на конфликти.

През 1918г., след обявяване на независимост от Османската империя, северната част на Йемен става независимо кралство, управлявано от имами на шиитите-зайди. През 1962 г. държавен преврат сваля имама-крал от власт и провъзгласява северен Йемен за „Йеменска арабска република", след което гражданската война в страната продължава до 1970г.

В южната част на страната пристанището Аден от 1839 г. е под управлението на Великобритания, която го обявява за кралска колония през 1935 г., като в последствия превръща и областта в свой протекторат. През 1967 г. южен Йемен обявява независимост след бунт на войската срещу Британската империя, като поставя основите на Народна република Южен Йемен – единствената марксистка държава в арабския свят.

Националистическият север и комунистическият юг се обединяват през 1990 г.

От 2014 г. насам страната е в постоянен конфликт между хусите, близки до Иран бунтовници, и проправителствените сили, подкрепяни от ръководена от Саудитска Арабия коалиция.

Хусите, които се смятат за маргинализирани слоеве от населението, организират нападенията си от бастиона си в Саада. Те са последователи на зайдизма, който е направление в доминиращия в северната част на страната шиитски ислям.

Те завземат непрекъснато нови територии от страната, сред които и столицата Сана, като организират военни действия срещу коалицията, водена от Саудитска Арабия, подкрепяща избягалото в Аден (в южната част на страната) правителство.

Всички страни в конфликта са обвинявани от страна на ООН във военни престъпления.

През април 2022 г. с посредничеството на ООН беше договорено временно примирие, като след изтичането на шестмесечния му срок ситуацията остана сравнително спокойна.

От края на 2023 г. обаче страната беше въвлечена в конфликта между Израел и „Хамас“.

След атаките на хусите срещу кораби в Червено море, извършени в знак на подкрепа на палестинската страна в конфликта, срещу хусите бяха нанесени в отговор американски и британски въздушни удари по-рано през седмицата.

Въпреки че интензитетът на бойните действия е намаля, според ООН над 4.3 млн. йеменци са разселени заради конфликта от постоянните си места на обитание.

Конфликтът предизвика една от най-ужасяващите хуманитарни кризи в световен план. По данни на организацията от края на 2021 г. в резултат на него са загинали над 380 000 души, като голяма част от тези жертви се дължат на съпътстващи конфликта последствия, като например глад.

В края на 2023 г. ООН съобщи, че над 21 милиона от общо 34-те милиона души население на страната, тоест над две трети все още разчитат на хуманитарна помощ, а над 450 000 деца страдат от хронично недохранване.

Данните на Световната банка за 2022 г. показват, че със своите 650 долара Йемен е сред страните с най-нисък БВП на глава от населението в света.

В една вече достатъчно консервативна страна хусите са ограничили правата и свободите на жените в контролираните от тях зони. На тях им е забранено да пътуват от едно населено място в друго, както и в чужбина, без придружител от мъжки пол, т.нар. „махрам“, едно правило, налагано от крайните режими, подобни на талибаните в Афганистан.

В основната им централа в Саада и в малки селища, жените нямат право да излизат сами след 18:00 ч., дори при спешни медицински случаи, както и нямат повече свободен достъп до контрацепция.

Йемен е страната на легендарната цивилизация на Саба. Позната още под името „Щастлива Арабия“ (Arabia Felix), старото ѝ наименование, което датира от 400 години преди Христа, страната крие множество архитектурни съкровища.

Но старият град на столицата Сана, който от 1986 г. е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО се смята за застрашен обект поради конфликта. Построен в долина и обграден от планини, през седми и осми век градът е бил важен център за разпространение на исляма, като в него има повече от 100 древни храма и 6000 къщи, всички построени преди единадесети век.

Древният град Шибам в източната част на страната, наричан „Манхатън на пустинята“ заради своите къщи-кули, и историческият град Забид в западната част на страната също се смятат за застрашени обекти.

Превод от френски: Яна Влахова, БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССРБарета

    31 13 Отговор
    Трябва да знаем че това е поредното козарско племе което ще помете краварската първа Мега супер ултрамодерна армия! След провала с козарските талибани краварника вече има лош опит с козарски племена!
  • 2 Сатана Z

    26 9 Отговор
    Йеменските хусити въведоха санкции срещу корабоплаването в Червено море на държави от колективния запад.Другото са подробности ,освен,че всеки мъж в Йемен е въоражен и много опасен.

    Коментиран от #6

  • 3 СССРБарета

    22 8 Отговор
    Путин попитал изкуствения интелект AL: могат ли еменските хуси да победят великата американска армия? Изкуствения интелект се позамислил и отговорил: Разбира се това не е възможно.... но от друга страна след погрома който претърпя американската армия в битката си с афганистанските Козари вече всичко може да се очаква!
  • 4 Баламата

    10 9 Отговор
    Хутите ще останат там завинаги ,а краварите...както винаги,ако не ги сбият по между им,ще подвият опашка и чау-бау
  • 5 Където

    13 9 Отговор
    Е минал комунизма трева не никне
  • 6 СТИГАБЕВЕРНО ЛИ.....(........)

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    КАТО ТВОЯ ПРИЯТЕЛ
    БРОНЗОВИЯ войник
    ОТ КНЯЖЕСКАТА ГРАДИНА...😂😂😂
  • 7 АФРО АМЕРИКАНСКИ ДЖАЗ ТРОМПЕТ🎺

    3 4 Отговор
    ИНТЕРЕСНО.....НЯКОЙ
    ВИДЯЛИ....КУС КУС...
    ДА ПОСАДИ ДРЪВЧЕ
    ДА РАЗХОДИ КУЧЕНЦЕ
    ДА НАХРАНИ ВРАБЧЕТА
    ДА НАПИШЕ КНИГА ТЕКСТ ЗА ПЕСЕН
    ДА УЧАСТВА НА СПОРТНИ СЪБИТИЯ
    ДА НАПРАВИ НЕЩО ...ХУМАННО...🤔
  • 8 Ветеринарен психолог

    0 0 Отговор
    Излиза,че България и Йемен сме били в една държава. Османската империя.Тия са се учили от нашите хайдути на съвременен хайдутлук.Ние сме обирали кервани и те така. Само,че по вода.