Last news in Fakti

20 Януари, 2024 04:52, обновена 20 Януари, 2024 07:22 1 383 8

Байдън: Решението за две държави остава възможно и докато Нетаняху е на власт

  • израел-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • бенямин нетаняху

САЩ изразиха "силно безпокойство" от съобщенията за смъртта на американски гражданин на окупирания Западен бряг,

Байдън: Решението за две държави остава възможно и докато Нетаняху е на власт - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън каза, че е разговарял по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху за възможни решения за създаване на независима палестинска държава, намеквайки, че подобен вариант може да включва създаване на една демилитаризирана държава, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Телефонният разговор на Байдън с Нетаняху бе първият от почти един месец, съобщи Белият дом, отбелязвайки, че основна тема на обсъждане е била продължаващата израелска офанзива в Газа.

Говорителят на Съвета за сигурност към Белия дом, Джон Кърби, каза пред журналисти, че се опитвал да съгласува телефонния разговор "от доста дълго време" и отрече той да се е състоял в отговор на изказването на Нетаняху в четвъртък, в което израелският премиер се противопостави на създаването на такава палестинска държава, която да не гарантира сигурността на Израел.

Попитан дали решението за две държави е невъзможно докато Нетаняху е на власт Байдън каза: "Не, не смятам така".

Изказвайки се пред журналисти след среща с американски кметове Байдън каза, че Нетаняху не се противопоставя на абсолютно всички варианти на решение чрез създаване на две държави и че съществуват различни възможни опции, отбелязвайки, че някои страни членки на ООН не разполагат с въоръжени сили.

Междувременно САЩ изразиха "силно безпокойство" от съобщенията за смъртта на американски гражданин на окупирания Западен бряг, заяви днес говорител на Белия дом, цитиран от Франс прес и БТА.

Седемнайсетгодишният палестинец Тауфик Аджак е бил убит от израелски огън в Ал Мазраа аш Шаркия, източно от Рамала на окупирания Западен бряг, съобщиха вчера палестинската новинарска агенция УАФА и роднини на младежа.

Според баща му и местния общински служител Хасан Зебен младежът е имал американски паспорт.

Палестинска въоръжена групировка, свързана с ислямисткото движение "Хамас", публикува вчера видеозапис с ранен израелски заложник, в който се казва, че той е загинал след бомбардировка на израелската армия в ивицата Газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Този видеоклип от бригадите "Ан Насер Салах ад Дин", въоръженото крило на Комитетите за народна съпротива, показва ранен мъж, на който се оказва медицинска помощ. То завършва със съобщение, в което се казва, че "врагът го е убил ... при въздушен удар преди няколко дни".

Видеото, видяно от журналисти на АФП в ивицата Газа, е без дата и не може да бъде потвърдено по независим път.

Мъжът, който се вижда на него, отговаря на описанието на един от заложниците, отвлечени на 7 октомври на израелска земя от бойци на "Хамас" и държани оттогава в ивицата Газа от ислямистката групировка и нейните съюзници, посочва АФП.

Западният бряг, палестинска територия, окупирана от Израел от 1967 г., е разтърсван от нова вълна от насилие от началото на войната между Израел и "Хамас" в ивицата Газа, предизвикана от безпрецедентната атака на палестинското ислямистко движение срещу израелска територия на 7 октомври.

По данни на палестинското министерство на здравеопазването от 7 октомври насам повече от 360 палестинци са били убити от израелската армия, която е засилила операциите си, както и от еврейски заселници.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Артилерист

    22 0 Отговор
    Значи да изпрати своевременно самолетоносачите да бранят Израел от гнева на арабските страни, Байдън намери време, а цял месец не можа да отдели няколко минути да спре Натаняху от клането на палестинците. Също така намери време да организира бомбардирането и ракетенето на Хусите, но да озапти протежето си Израел няма време. Доста избирателно, не е ли?
  • 2 Гери

    14 0 Отговор
    НЕТАНЯХУ ДА ГО ДУХА
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    15 0 Отговор
    А какво каза БайПън за френските наемници, които май не били наемници ❓❓🤔🤔❗❗
  • 4 ГОЛЕМ ПРОБЛЕМ

    6 0 Отговор
    Америка е хегемона, а началника на хегемона е евреина Нетаняху. ГОЛЕМ ПРОБЛЕМ
  • 5 Яне Сандански

    3 0 Отговор
    Най доброто решение за света е Байдън да изчезне.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 не излиза сметката

    1 0 Отговор
    сащ + нато + 20 милиона евреи
    срещу 2 милиарда мюсюлмани, 150 милиона руски, 1.5 милиард индийци, 500 милиона латиноамериканци и 1.4 милиард китайци......
  • 8 Кога ще съдят Байдън младши?

    3 0 Отговор
    Кой бе горд, че за да не разследват сина му в Украйна е наредил смяна на главния прокурор ? Байдън! Хм… Чий пари перяха украински банки? На байдън и Клинтън? Кои научиха украинците как да поръчат грузински снайперисти, че да пуцат руското малцинство ва 9-ни май 2014 г.? Американците.. Кой беше 2014-та (има го видеото в нета) при украинските военни, декламиращ безвъзв.атна помощ, ако се сбият с руснаците? Блинкен..Хм... Не сме слепи.