Last news in Fakti

20 Януари, 2024 14:37 3 840 33

„Алтернатива за Германия“ едва ли ще бъде забранена

  • нанси фейзър-
  • фрг-
  • алтернатива за германия

Прогнозата е на министъра на вътрешните работи на ФРГ

„Алтернатива за Германия“ едва ли ще бъде забранена - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германският вътрешен министър Нанси Фейзър изрази скептицизъм относно забраната на дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (AfD), която беше обект на скандал след среща на десните през ноември за обсъждане на масовите депортации на кандидати за бежанци.

„Нашият основен закон правилно предвижда използването на този най-мощен инструмент на войнстващата демокрация като последно средство“, каза тя в интервю за медийната група Funke. "Има много сериозни пречки (за забрана на партията). Предвид обстоятелствата никой не може да изключи това (забрана на партията)", отбеляза министърът. Според Фейзър обаче това не е инструмент в политически дебат. Тя е на мнение, че хората се обърнат към такава политическа сила, трябва да се гарантира, че те се връщат към демократичните партии.

Говорейки за тайната среща на представители на десни кръгове през ноември 2023 г. в Потсдам, ръководителят на германското вътрешно министерство отбеляза, че тя ѝ напомня за конференцията във Ванзее от 1942 г., на която начините и средствата за „окончателното решение на еврейски въпрос” бяха решени. Министърът не пожела да отъждествява тези две събития, но изрази опасенията си. „Зад такива безобидни термини като „реемиграция“ се крие идеята за масово експулсиране и депортиране на хора заради техния етнически произход или политически възгледи“, заключава Фейзър.

Относно дискусията за забраната на AfD

Наскоро няколко германски политици, включително от управляващата Социалдемократическа партия на Германия, се изказаха в полза на забраната на AfD. В същото време сред тях няма ясно мнение по този въпрос. По-специално министърът на правосъдието Марко Бушман е скептичен по отношение на това. Според резултатите от проучване, проведено от Ipsos за вестник Die Welt, поне 42% от германците биха подкрепили хипотетичното стартиране на процедурата по забрана на Алтернатива за Германия, но също толкова са против.

Призивите за забрана на партията започнаха с нова сила след публикацията на портала Correctiv, който съобщи, че през ноември 2023 г. в Потсдам се е състояла тайна среща на представители на десни кръгове с участието на „две дузини“ души. Присъстваха няколко членове на AfD. Също така, според портала, имаше представители на неонацистки и изключително консервативни групи. Порталът посочва, че по време на един от репортажите известен търговец Мартин Зелнер повдигна темата за масовото депортиране от Германия на кандидати за бежански статут, както и на „неасимилирани граждани“, които вече са получили германски паспорт.

В Германия Алтернативата за Германия се нарича дясна популистка партия. Други политически сили смятат за невъзможно да си сътрудничат с нея в каквато и да е коалиция - нито на федерално, нито на регионално ниво. В същото време, според последните социологически проучвания, рейтингът на AfD е 24%; ако в близко бъдеще в Германия се проведат парламентарни избори, партията ще заеме второ място след консервативния блок CDU/CSU. В три федерални провинции дейността на AfD е призната за „дясно екстремистка“.

Някои експерти свързват засиления натиск върху AfD с предстоящите през есента избори за Landtags (провинциални парламенти) в трите федерални провинции Бранденбург, Саксония и Тюрингия. Според последните проучвания дясната популистка партия оглавява рейтинга на популярност в тези региони.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    29 9 Отговор
    Германия са пътници.Дизели никой не купува

    Коментиран от #9, #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Фен

    62 2 Отговор
    Ами в Германия скоро е по - вероятно да забранят НПО на Сорос и т.н. Материала и там се разбужда и осъзнава...

    Коментиран от #26

  • 4 Когато руската армия застане на

    6 52 Отговор
    германската граница, тогава проруската"Алтернатива..." ще бъде забранена , а предателите - избити!

    Коментиран от #18

  • 5 Русофил

    4 69 Отговор
    Алтернатива за Германия = партията на Путю.

    Коментиран от #14, #17

  • 6 Висящият от колесник

    45 2 Отговор
    Германките бленуват за още бежанци

    Коментиран от #25

  • 7 баба Изперкел от ГДР

    21 20 Отговор
    Комсомолската сегретарка от ГДР хариза на путин 7 трилиона евро за тази война!
    Германия пак е болният човек на Европа!
  • 8 Краватар

    64 1 Отговор
    хахаха тази демокрация се оказа чист фашизъм. Като не можем да ги победим на изборите, ги забраняваме. Хайли Гитлер
  • 9 Г Зар

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Ганев ще купува дицели още десетилетие и даже ще се радва

    Коментиран от #15

  • 10 Калпазанин

    25 1 Отговор
    Вие този "скандал" такавв реклама му правите всеки ден точно като, една лъжа повторена 100 пъти се приемала за истина, голям дерт вие истината, и за кромида и за емигрантите и за санкциите за които говорят afd
  • 11 Путинофил

    5 38 Отговор
    За съжаление всички искат в Германия!
    Никой не иска в Путинландия! Даже нашите русофили!

    Коментиран от #30

  • 12 Редник

    15 0 Отговор
    Пишете на български. Паисий ще ви прокълне.
  • 13 Статистиката

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Съжалявам, че ще те разочаровам, има голям спад при електромобилите от 1.1.24.

    Коментиран от #16

  • 14 Пилотът Гошу

    47 1 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    Как точно е свързана AfD с Путин? Като искат да разкарат всякакви ненужни пиявици от системата? Либерастките ви глупости дотегнаха на всички.
  • 15 Факт

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Г Зар":

    Е че купува ама са втора ръка а фв щемобеднява докато не спре да ги произвежда
  • 16 Факт

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Статистиката":

    А я виж дизелите де са
  • 17 Пръц

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    А дали в Русия има партия на гинеколожката?Ами който си може,може
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Воин

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ха ха ха":

    Като през 45 година ли?
  • 20 Въх

    22 1 Отговор
    За да се забрани една партия в Германия трябва да се произнесе Конституционния съд.Там Деситата и всякакви калинки не виреят.Пък и се знае какъв ще е резултата,та засега само се провеждат мирни манифестации.
  • 21 Пешо

    16 2 Отговор
    Нанси Фейзър хахаххаха, типично немско име. Краварите са им натресли вътрешен министър да ги наглежда. Жалка работа са швабите, а бяха велика държава.
  • 22 А стачките...

    16 1 Отговор
    ...си продължават и все повече браншове СПИРАТ да работят! Да видим докога 80 милиона германци ще ги търпят, понеже кръвта вода НЕ става! Само че за стачките НЕ ви стиска да пишете. Те, драги ми, НЯМА да престанат!
  • 23 И от кого

    13 1 Отговор
    "дейността на AfD е призната за „дясно екстремистка“.????

    Когато става дума за експулсиране на нелегално влязли емигранти не се визира гонене на някаква нация. И не става дума за гонене на легални имигранти които работят и спазват законоте.
    Освен това партията на Хитлер е ЛЯВА социалистическа. Но тези инернационални марксически лицемери не искат да хвърлят петно върху организациите на Сорос и политиците на Шваб.
    Затуй наричат всеки нормален човек..."крайно десен"

    Коментиран от #28, #29

  • 24 нпо агент

    10 0 Отговор
    Масовите депортации на кандидати за бежанци.. и още 50 години назад..всички талибани скрити терористи...Първо създаваме проблеми..после ги решаваме с войни..Меркел ги покани..България не трябва да приема нито един...Те идват транзит и бегом под полата на Меркел..Там да останат..Не сте добре дошли или отивайте в сащ..с лодки..
  • 25 да да

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Висящият от колесник":

    после защо се появяват националисти..ами с право..нито си ги канил, нито ги искаш у дома си..но никой не ти слуша..соросоидно нпо-та напълнили европа с милиони безполезни и мързеливи азиатци.,африканци..идват за социални помощи..после се чудят как да ги подарят на българи..защото видите ли били първо стъпили тук..
  • 26 Калпазанин

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Фен":

    Има депутати които говорят открито за това от afd в бундестага, и за това че швабия се ръководи от обора, ама това по наште и техните "нац" медии няма нито да го видиш нито да го чуеш само в нета и най вече тик ток който искаха и него да спират
  • 27 М3 голд

    7 0 Отговор
    Вие съвсем объркахте конците. Значи, някой дава определена сума пари на каналджия в Турция и е преведен през границата, в България. Чужденецът вече е тук, нелегално. Ако го хванат, отива в лагера и става имигрант. Хранят го , с джобни, подслон и т.н. И ако тръгне за Европа, и там го хванат, го връщат у нас като първа страна. И ако не го искаме, плащаме 25000€ четох някъде. Простотии и малоумие. Нормално е чужденецът да дойде на КПП и там държавата да реши съдбата му - ще го пусне ли като мигрант, турист ...или не. Аз съм за депортиране на влезлите нелегално през границата. ВЕДНАГА! Разбирате ли? ЕС ни правят територия бежански лагер. Да се хвърлят 100-200 млн за ограда както преди 33 години, да се стреляш връщат обратно нелегално влизащите и това е. Този нов ред, който го е измислил, да си ги прибира. Ние ги не искаме!
  • 28 Фашизма се завръща в Германия

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "И от кого":

    , този път под формата на "антифашизъм". И с насилие този път защото с честни избори вече не става,

    И пак си е ляв. Затова натичат опонентите му "крайно-десни"
  • 29 М3 голд

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "И от кого":

    То и в САЩ демократическата партия е лява социалистическа. Виждате ли каква пародия?
  • 30 Актрос

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "Путинофил":

    Напълно си прав , на всички рубладжии , копейкаджии и комсомолски секретари децата и внуците са някъде из немско или други страни. Ако някой рубладжия който лае по форумите за шепа копейки покаже че има руски паспорт децата са му емигрирали и живеят в московия , притежава руски автомобил и банкова сметка в рубли , ще го призная за истински путинист.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ами

    1 0 Отговор
    Как ви се струва подобен сценарий: победа на десните в Германия, нов договор Рибентроп - Молотов и колелото на историята пак се завърта. Може да се включат и десните във Франция.
  • 33 Бай Хой от Ханой

    0 0 Отговор
    По минусите ще ги познаете....Хората които ни таковат маата на нашата държава. Само гледайте какви ги пишат тука! И не само. По всичките сайтове е едно и също.
Новини по държави: