Last news in Fakti

21 Януари, 2024 04:32 970 1

Израел унищожи ракетни установки на Хамас, размени удари с Хизбула

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • хизбула

Към момента няма данни жертви от израелска страна

Израел унищожи ракетни установки на Хамас, размени удари с Хизбула - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия заяви, че е унищожила голям брой обекти за производство на ракети в ивицата Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В изявлението на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) се посочва, че в квартала Зейтун на град Газа са били открити ракетни установки, експлозиви, машини и химикали. Материалите за били достатъчни за производството на 800 ракети. В района е имало отделни обекти за производството на специфични видове компоненти за ракети. Според ЦАХАЛ целта е била затрудняването на локализацията и унищожаването на обектите.

ЦАХАЛ вече контролират по-голямата северна част от обсадения крайбрежен анклав и ракетните атаки от страна на "Хамас" и други групировки значително намаляха. Но израелската военна кампания предизвиква все по-голямо напрежение в други части на региона, включително и по северната граница на Израел, където ЦАХАЛ постоянно влизат в сблъсъци с ливанската шиитска групировка "Хизбула". Днес също имаше размяна на огън в района, като по според информация на ливанските сили за сигурност ракета е убила двама души, след като е поразила автомобил, движещ се от ливанската страна на границата. Израелската армия отказа да коментира случая, а ДПА посочва, че не е ясно откъде е била изстреляна въпросната ракета.

"Хизбула" заяви, че вчера е атакувала израелски части общо три пъти. Едно от нападенията е било в района на замъка Хунин - бивше укрепление на кръстоносците в близост до израелското селище Маргалиот на по-малко от километър южно от границата. Атакувани са били и израелски военнослужещи в близост до израелското гранично селище Зарит, пише още в изявлението на "Хизбула".

Към момента няма данни жертви от израелска страна, но ЦАХАЛ заявиха, че са отвърнали на огъня. "Израелските военновъздушни сили бомбардираха обекти, използвани от терористи, наблюдателен пункт на "Хизбула" и ракетна площадка край Ал Адиса. През нощта танковете в Хар Дов стреляха от Голанските възвишения през границата, за да противодействат на възникнала заплаха", се казва в изявлението на израелската армия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мони Паси няма ли да ходи доброволец с

    2 4 Отговор
    Децата си? Еврейте това вашето си е геноцид и варварство!