Last news in Fakti

21 Януари, 2024 04:59 1 504 3

Рияд: Напрежението в Червено море може да излезе от контрол

  • червено море-
  • саудитска арабия-
  • великобритания-
  • хуси

Великобритания ще модернизира ракетната система, която използва за защита на военни кораби в Червено море

Външният министър на Саудитска Арабия каза, че кралството изпитва "силно безпокойство" от възможността напрежение в Червено да излезе извън контрол и да доведе до ескалация на конфликта в региона, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

"Разбира се ние сме много силно обезпокоени… Знаете, че живеем в много трудни и опасни времена в региона и поради това призоваваме за деескалация", каза в интервю за телевизия Си Ен Ен принц Фейсал бин Фархан ал Сауд.

Атаките срещу кораби в Червено море, които предприеха през последните седмици подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, забавиха търговията между Азия и Европа и разтревожиха големите сили заради опасността от ескалация на войната в Газа.

Саудитският външен министър каза пред Си Ен Ен, че Рияд подкрепя свободата на корабоплаването и иска намаляване на напрежението в региона.

"Разбира се ние вярваме много силно в свободата на корабоплаването. Това е нещо, което трябва да се защитава. Но освен това ние трябва да пазим сигурността и стабилността в региона. Така че ние сме силно фокусирани върху деескалация на ситуацията във възможно най-голяма степен", обясни принц Фейсал.

Хусите, които контролират част от Йемен, твърдят, че атаките им са израз на солидарността им с палестинците в Газа.

Тази седмица САЩ предприеха въздушни удари по обекти на йеменските бунтовници, а Вашингтон отново ги включи в списъка с терористични организации, припомня Ройтерс. Президентът Джо Байдън в четвъртък заяви, че бомбардировките ще продължат, но призна, че това може и да не възпре атаките на хусите.

Британското министерство на отбраната заяви, че ще отпусне 405 млрд. паунда за модернизиране на ракетна система, която сега се използва от Кралските военноморски сили за сваляне на вражески безпилотни самолети над Червено море, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Системата за ПВО "Сий Вайпър" (Sea Viper) ще бъде преоборудвана с ракети с нова бойна глава и софтуер, който ще ѝ позволя да противодейства на заплахите от балистични ракети, се казва в изявлението на военното ведомство.

Договорите са възложени на Ем Би Ди Ей Ю Кей (MBDA UK).

"С влошаването на ситуацията в Близкия изток е жизненоважно да се адаптираме, за да осигурим безопасността на Обединеното кралство, нашите съюзници и партньори", заяви министърът на отбраната Грант Шапс.

Решението на Лондон е свързано с нарастващото напрежение в Червено море, създавано от йеменските бунтовници хуси, които през последните седмица предприеха серия от нападения срещу търговски кораби, припомня Ройтерс. Те твърдят, че атаките им са израз на солидарността им с палестинците в Газа. В отговор САЩ и Великобритания, с подкрепата на съюзници, нанесоха мащабни удари по обекти на хусите.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    8 2 Отговор
    Аз нещо съм изтървал, май? Нали сега, след като демократичните англосакси подпукаха лошите хути с най - добрите ракети, и те вече са се изпокрили по дупките си, всичко е наред? Или пък, не!?🤔
  • 2 Нали

    4 0 Отговор
    САЩ и Англия се грижат за спокойствието и в този район. Те ще го контролират с огън и меч.
  • 3 Вале-каро

    4 0 Отговор
    Не знаех , че хусите имат балистични ракети.