Last news in Fakti

21 Януари, 2024 06:59 2 909 26

Пхенян осъди обсъждането в Съвета за сигурност на ООН на изпитанията на балистичната си ракета

  • северна корея-
  • оон-
  • съвет за сигурност-
  • балистична ракета

КНДР осъжда ученията между САЩ и Южна Корея

КНДР осъжда инициираното от САЩ обсъждане в Съвета за сигурност на ООН на изпитанията на Пхенян на балистична ракета със среден обсег на твърдо гориво и хиперзвукова управляема бойна глава. Това се казва в изявление на представител на външното министерство на КНДР, разпространено Корейската централна информационна агенция, предаде ТАСС.

„Това тестово изстрелване от КНДР е една от връзките в редовната развойна и изследователска работа в областта на отбранителната наука, така че не оказа никакво въздействие върху сигурността на околните страни. Няма връзка и с настоящата ситуация в региона. Въпреки това Съединените щати, поставяйки под съмнение обхвата на ежедневните легитимни дейности на една суверенна държава, поставиха този въпрос за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН. Нещо повече, Съединените щати отново разположиха ударна група, водена от ядрен самолетоносач във води близо до Корейския полуостров и заедно със своите спътници проведоха провокативни и заплашителни съвместни военни учения“, се отбелязва в изявлението.

КНДР „изразява дълбоко съжаление и остро осъжда“ обсъждането в Съвета за сигурност на ООН и провеждане на ученията между САЩ и Република Корея. Външното министерство на КНДР също подчерта, че заплахите от САЩ и техните съюзници „нарушават мира и стабилността на Корейския полуостров“.

На 14 януари Пхенян успешно тества балистична ракета със среден обсег на твърдо гориво с хиперзвукова управляема бойна глава. Както съобщи японският вестник Sankei, позовавайки се на военни източници в Сеул, хиперзвуковата бойна глава в един момент от полета си е превишила скоростта на звука повече от 10 пъти, а ракетата, използвана за изстрелването ѝ, може потенциално да достигне остров Гуам, където са разположени американски военни бази.

В отговор на това военноморските сили на Република Корея, Съединените щати и Япония проведоха съвместни учения с участието на американски ядрен самолетоносач във водите южно от остров Чеджу, за да отработят бойни действия ракетната заплаха от КНДР.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    25 1 Отговор
    То, ако от ООН зависеше нещо, САЩ отдавна да са го разформировали.
  • 2 Ветеринарен психолог

    25 5 Отговор
    А българската академия на науките тества ново поколение чушкопек.От 10 професора докоснали уреда , само двама ги е ударил ток. И само един е починал.

    Коментиран от #7, #16

  • 3 Калпазанин

    20 5 Отговор
    Тва ООН се питам изобщо защо го има, се питам като всеки си прави каквото си иска, и най вече англосаксиите, малките държави защо изобщо гласуват и с един блокаж от фащ или някоя "велика сила" решенията не се приема, аааа сетих се сградата е на рокфелер и е в обора, та ги страх сигурно да ме им вдигнат наема

    Коментиран от #19

  • 4 Дякон Унуфрий Араллампиев

    24 8 Отговор
    Доста банани трябва да изядем докато поне доближим Северна Корея Да живее народа на Корея Да живее демокрацията

    Коментиран от #25

  • 5 КНДР и некви цървули

    21 3 Отговор
    Прости им бате Ким, и те не знаят защо са на тоз свят родени.
  • 6 Европа ще победи!

    26 5 Отговор
    Северна Корея е извършила тест на подводна ядрена система. Но ние, горди жълтопаважници, даваме отпор на комунизма със събаряне на паметници!

    Коментиран от #14, #24

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Човек

    9 25 Отговор
    САЩ трябва да извадят летящите чинии и да се приключва с този цирк. Не може паразити като Северна Корея да създават напрежение за цивилизованите хора по света. Китай също трябва да си седнат на четирибуквието. Много бързо забравиха за масовия глад и как Запада ги изтегли от дъното с технологиите и инвестициите си. Същото се отнася за Русия, арабите и всички останали, които Запада извади от средновековието. Единствените читави държави на изток са тези, които са в съюз със Запада. Всички останали искат да ни върнат в миналото, където хората са имали по-малко права и свободи. Кой нормален човек иска подобно нещо? Кога ще осъзнаете, че американската революция и последвалата я френска революция са в основата на всичко, което днес ни прави свободни хора? А като почнете да се оплаквате, че не сте били свободни... Ами идете да живеете в Русия, Китай, Северна Корея или Иран да видите що е то свобода. Неблагодарници.

    Коментиран от #12, #15, #17, #26

  • 9 Ветеринарен психолог

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мхм":

    И ние сме същите нещастници,като вас сърбо/македонците. Разликата е ,че вие нямате в правописа буквата Ъ,Да не ви помислят за Бугари. Но иначе си я произнасяте.
  • 10 Ветеринарен психолог

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мхм":

    Ние можем да си го позволим. А вие не можете.
  • 11 Кратко, ясно. Делово

    3 0 Отговор
    Из жълтите павета без наша намеса.
  • 12 Не се предавай друже!

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Човек":

    Медицината е много напреднала, но....едва ли ще ти помогне.

    Коментиран от #23

  • 13 Тоя Дебелия

    4 6 Отговор
    Скоро ще получи инфаркт.

    Заприличал е на Бъчва .
  • 14 Мочата Мочата

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "Европа ще победи!":

    След нея и Галоша .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 любител

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ветеринарен психолог":

    прав си пич професорите измислят нов чушкопек а академиците САПУН. егати и напредъка. хахаха
  • 17 любител

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "Човек":

    браво бе краваропоклоннико едно време хората ходеха на почивка но море и след това на балкан а сега такива като теб си ходят на село да си произведът домати и краставици защото нямат дребни да си ги купят. хахаха

    Коментиран от #20, #22

  • 18 Ха ха ха

    7 2 Отговор
    СС на ООН така ли обсъжда винаги изпитанията на краварските ракети? Питам за един приятел.

    Коментиран от #21

  • 19 А бе

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Калпазанин":

    Питай се колкото си искаш,ама с това на раменете,едва ли ще получиш отговор.
  • 20 А бе

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "любител":

    Самонадеецо, кое е по престижно да си кравопоклонник или прехласнат по блатноватените алкохолици?
  • 21 Даа бе

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ха ха ха":

    Той,един приятел също пита, кога и къде САЩ са правили ядрен опит и кога ще престанеш да се правиш на манипулатор ,след като не те бива за това??
  • 22 Диди

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "любител":

    Изостанал в развитието си индивид. Живей във фашистка Русия. Там ще се насладиш на диктаторска свобода.
  • 23 А бе

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Не се предавай друже!":

    Той няма нужда от помощта на медицината, но очевидното е, че ти е било внушено всесилието и,а са останали само напразните ти надежди.
  • 24 Споко

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Европа ще победи!":

    МОЧАпрехласнатия.Руски военни се оплакаха че северно корейците един патрон за пушка не могат да направят като хората! Били много щастливи също, когато един изстрелян северно корейски снаряд не падне върху главите им. Остава само тези, изостаналите с векове двукраки да правят и ядрени опити?
  • 25 Теню

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Никога няма да достигнем Северна Корея. Ние вървим към заличаване а не към развитие. Да си видял нещо ново създадено в бегето освенГейКлуба в скапана София за 5 милиона държавни пари ?
  • 26 Кой

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Човек":

    Има една такава класация коя държава е най-мразената в света и това е САЩ който търси евтина работна ръка отива в Китай и точно затова не обвинявай Китай че са приели някакви технологии китайците достатъчно умни за да могат и сами да се справят
    А България въобще не може пък да се сравни със северно корейците
    Те са по-напреднали в технологиите от България
    Дори и самите иранци са много по-напреднали отколкото България
    Светът се променя САЩ вече няма да господстват над останалите бедни държави
    Свърши вече тяхната хигимония само като погледнеш какво става в България кой нареди правителството на България повече не е нужно да ти говоря Какво правят съединените щати в целия свят
Новини по държави: