Last news in Fakti

22 Януари, 2024 13:50 1 477 4

Близо до границата със Сърбия, Хърватия ще възстанови военна база

  • хърватия-
  • сърбия-
  • военна база-
  • възстановяване

Проектът трябва да бъде реализиран до края на 2026 г.

Близо до границата със Сърбия, Хърватия ще възстанови военна база - 1
Снимка: Shutterstock

Хърватия планира да възстанови военна база в град Бели Манастир близо до границата със Сърбия през следващите две години, пише хърватският вестник Večernji list, цитирана от News.bg.

Вицепремиерът и министър на отбраната на Хърватия Иван Анушич представи плана за възстановяване на военната база в парламента и на заседанието на Регионалния съвет на Славония, Бараня и Прием.

Предвижда се в Бели Манастир да бъде прехвърлено подразделение от механизирана бригада - около 650-850 военнослужещи с бронирана техника.

Проектът трябва да бъде реализиран до края на 2026 г. Стойността му е около 28 милиона евро.

От Министерството на отбраната отбелязват, че смятат проекта за важен както от гледна точка на сигурността, така и за икономиката и демографията на региона Бараня.

Сръбският президент Александър Вучич вече коментира новината и заяви, че не вижда в тези планове особена заплаха за Сърбия, предаде Tanjug.

По време на Хърватската война за независимост (1991–1995 г.) Бели Манастир е окупиран от сръбски паравоенни сили и е включен в Република Сръбска. Градът се връща под хърватски контрол чрез мирна реинтеграция през 1996–1998 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    5 3 Отговор
    Всичко свързанао с русия се разпадааааа....

    Коментиран от #3

  • 2 Чиста провокация

    2 1 Отговор
    И заплаха за националната сигурност на рузиа
  • 3 Историята се повтаря

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Новото насесесере пак ще се насесесере, историята се повтаря
  • 4 Иванушка 🇷🇺

    1 5 Отговор
    Многократно съм печелил Минута е Много и Стани Богат, но едвам тия дни благодарение любезното съдействие на Факти с изненада научих че имало такова нещо като Хърватия, а не по-малко любезни коментатори в коментарите ми подсказаха че дори нещото си имало и "столица" наречена Загреб.
    Пълен ШОК 😁😁😁
Новини по държави: