Last news in Fakti

22 Януари, 2024 22:22 3 166 128

Москва не вярва в ядрен отговор от Запада и това ѝ дава смелост

  • русия-
  • нато-
  • пентагон-
  • владимир путин-
  • ядрено оръжие-
  • ядрена война

Западното разузнаване ще може да улови редица сигнали, ако Кремъл действително се готви да използва нестратегически ядрени оръжия

Москва не вярва в ядрен отговор от Запада и това ѝ дава смелост - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Войната в Украйна подкопа доверието на Русия в нейните конвенционални сили и увеличи значението за Москва на нестратегическите ядрени оръжия като средство за възпиране и победа над НАТО в потенциален бъдещ конфликт. Това се посочва в доклад на Международния институт за стратегически изследвания, цитиран от "Ройтерс".

Нестратегическите ядрени оръжия са всички ядрени оръжия с обсег до 5500 км, като се започне от тактически оръжия, предназначени за използване на бойното поле - за разлика от стратегическите ядрени оръжия с по-голям обсег, които Русия или САЩ биха могли да използват, за да нанасят удари по територията на другата страна.

Институтът повдигна въпроса дали Русия може да бъде насърчена да използва нестратегически ядрени оръжия с убеждението, че на Запада му липсва решимостта за ядрен отговор.

"Руското възприемане на липсата на надеждна воля от страна на Запада за използване на ядрени оръжия или за приемане на жертви в конфликт допълнително засилва агресивната мисъл и доктрина на Русия за нестратегическите ядрени оръжия", се посочва в доклада.

Отбелязва се, че логиката на използването на нестратегически ядрени оръжия би била да ескалира конфликт по контролиран начин, "или да попречи на САЩ и НАТО да се включат, или да ги принуди да прекратят войната при руски условия".

Москва отрича да използва ядрени заплахи, но няколко от изявленията на президента Владимир Путин от началото на войната в Украйна бяха тълкувани като такива от Запада - като се започне от първия ден на руската инвазия, когато той предупреди за "последствия, с които никога не сте се сблъсквали във вашата история" за всеки, който се опита да попречи или заплаши Русия.

Предупрежденията му обаче не спряха САЩ и техните съюзници от НАТО да предоставят масивна военна помощ на Украйна, включително модерни оръжейни системи, които бяха немислими в началото на войната.

Путин се противопостави на ястребовите призиви за промяна на обявената от Русия доктрина, която позволява ядрена употреба в случай на "агресия срещу Руската федерация с конвенционални оръжия, когато самото съществуване на държавата е застрашено". Той обаче промени позицията на Русия по ключови ядрени договори и обяви, че разполага тактически ядрени оръжия в Беларус.

Западни анализатори и политици следят отблизо дебата между руските военни експерти за това дали Москва трябва да свали прага си за употреба на ядрени оръжия.

Миналата година руският анализатор Сергей Караганов говори за необходимостта да се заплашва с ядрени удари в Европа, за да се сплашат и "отрезвят" враговете на Москва.

Уилям Алберк, автор на доклада на Международния институт за стратегически изследвания, посочва, че Караганов е част от по-широка дискусия в Русия относно неуспеха на нейните военнослужещи да спечелят войната в Украйна решително и бързо.

"Те се страхуват, както става ясно от собствените им дебати, че това допълнително ни е насърчило, така че ето защо този ядрен дебат се случва сега - те смятат, че "трябва да направим нещо друго, за да изплашим страхотно Съединените щати".

Той заяви, че западното разузнаване ще може да улови редица сигнали, ако Русия действително се готви да използва нестратегически ядрени оръжия.

Те ще включват движение на оръжия от централно хранилище до въздушна база и евентуално конвенционални удари в близост до планираната целева зона, за да неутрализират радарите и противоракетната отбрана.

В този момент Путин вероятно ще се премести в ядрен бункер и ще постави цялата система за ядрено командване и контрол на Русия в повишена готовност в случай на масивен ядрен отговор от страна на Съединените щати, отбеляза Алберк.

По негови думи всяко използване на нестратегическите ядрени оръжия ще изисква Москва да изчисли правилната "доза", за да принуди своите противници да отстъпят, вместо да предизвика цикъл на ескалация.

Въпросът как да се отговори на такъв сценарий е това, което "държа плановиците на САЩ будни цяла нощ", посочи Алберк, който преди това е работил в Пентагона и НАТО.

"След като другата страна премине ядрения праг, как предотвратявате логиката на ескалация - ескалация до унищожение? Как я сдържате, как я възпирате? Това е един от най-трудните проблеми, това е проблем, който съществува от зората на ядрената ера".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 малиии

    25 2 Отговор
    Вие сте ...
  • 2 Верно ли

    38 6 Отговор
    Тези дали са с главите си, или много се натискат за некой атом, а?

    Коментиран от #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пич

    53 10 Отговор
    Естествено !!! На запада се вижда как ушите му треперят , като на заек !!! Руснаците са готови да умрат , западняците - не !!!

    Коментиран от #20, #71

  • 5 Дядо ви Курти от село Пиперково

    42 2 Отговор
    Ако Русия използва ядрени оръжия,ще получи от същите,ако запада ги използва също ще получи от тях...За това му викат ядрено възпиране...
    Дано никой не е оглупял да ги използва...Тогава е свършено с целия свят...

    Коментиран от #58, #72

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бай Канур

    22 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен-_ Язовец":

    Грешиш 6-7 пъти да опечат цялата земя
  • 12 Верно е ..

    13 12 Отговор

    До коментар #2 от "Верно ли":

    Ракетите не летят само в една посока . Запомни го най-после де

    Коментиран от #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 пешо

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    и затова гризна дръвцето
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ОТ ХУМАТА

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    Абе да ти не слагат нешто о узото

    Коментиран от #26

  • 18 Верно ли

    19 2 Отговор

    До коментар #12 от "Верно е ..":

    Мало.мник, в която и посока да летят няма да си на кяр, разбра ли или нема как???

    Коментиран от #42

  • 19 Сметах, сметах

    9 11 Отговор

    До коментар #13 от "пешо":

    Вече трябваше да са в околностите на Вашингтон.

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да ама

    7 12 Отговор

    До коментар #19 от "Сметах, сметах":

    През адеевка трябва да минат че миналата година бахмутово разполови руската армия сега адеевка да не в привърши
  • 22 Един голям мит

    25 2 Отговор
    който трябва да е разбит:
    Една термоядрена бомба унищожава всичко в кръг с радиус 5км. Нека го приемем за квадрат 10х10км=100кв. км. Площта на сушата е 149млн. кв. км. т.е. са необходими 1,5 милиона бойни глави. При 15 000 ядрени оръжия това е 1% от площта на Земята. Големите градове ще бъдат унищожени и жертвите огромни. Ще останат хората от малките градчета и селата. Огромният проблем ще е ядрената зима и радиацията. Живите ще завиждат на изпарените. Това ли е победата на която някои се надяват и заплашват? Радиацията ще ни унищожи и при 1 500 бомби. Нагледах се на ентусиасти дето викат "Вова, хвърляй атома". Всъщност повечето държави ще останат незасегнати от преките удари поради липса на подходящи цели - например в Африка, Ю. Америка, голяма част от Азия, Австралия. В САЩ, Канада, Сибир, Европа ще има незасегнати градове и села и тогава пак който има превес в конвенционалните оръжия ще победи и ще накаже виновните за апокалипсиса. Разбира се след това радиацията няма да пожали никого.
  • 23 Да обобщим

    4 11 Отговор
    Русия има кюнци от 1977 .Това не може да фърчи,бе.
  • 24 Ядреното оръжие

    11 3 Отговор
    е неефективно на бойното поле. Противниковата армия очаква удара, окопава се добре и свежда радиуса на поражение до 1 км. от тактическо ЯО. След взрива тази територия трябва да се завземе веднага защото врагът ще направи същото т.е. вкарваш собствените си бойци в радиацията. ЯО е "най-ефективно" над голям град където ще убие милиони (най-вече жени, деца и старци, мъжете са в армията), което пък е нехуманно и военно безсмислено особено ако губиш на фронта.

    Коментиран от #79

  • 25 ....

    10 2 Отговор
    Щото натовската техника и натовсиките войници които я управляват показаха големи успехи .Даже познавам двама български офицери пратени там уж като инструктори .....
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Путин им го каза

    16 9 Отговор
    Победители няма да има !
    Ама наглите и лицемерни англосЪксонски паразити продължават да се ежат !
  • 29 Мда

    18 9 Отговор
    Някой от авторите на статията чете ли, преди да пише по опорки? Всички знаем, че украйна тероризираше всичко, което не е украинец в нейните територии и не спазваше минските споразумения. Нещо за израел?Статия за няколко цента, жалко.

    Коментиран от #39

  • 30 Русия е огромна и ще оцелее

    10 9 Отговор
    но в сащ и европа няма да остане живот

    Коментиран от #44, #66, #93

  • 31 Ххх

    10 10 Отговор
    Тези в Кремъл само да намерят някоя западна столица в която нямат близки роднини и веднага ще я бомбят. За тяхна беда, накрая ще се наложи да бомбят Новосибирск, защото там техни роднини няма.
  • 32 Бялата Златка

    3 2 Отговор
    Китай е високотехнологична държава!
  • 33 Да бе

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "И те наистина умират":

    А ти от чувала ли пишеш?
  • 34 Тия ватенки

    8 10 Отговор
    не разбраха ли, че така или иначе ще имат граница с НАТО. Дали ще е на старата граница на Украйна от 1991г., дали ще е по сегашната фронтова линия или ще е чак на украинско-полската граница е все едно. Ако една държава не е в НАТО, то тя се анексира и пак стигаме до НАТО-то при такава политика. По мои сметки границата ще е около 4000км. - от Северния океан през Финландия, Прибалтиките, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България, Турция и Грузия (ако влезе в НАТО). Колко пари ще им струва на РФ охраната на тази граница, направо ще пукнат от глад.
  • 35 Пропагандата ви

    7 0 Отговор
    и за първолаци не става! Тотално дъно сте ударили!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ядренни БЪЛГАРСКИ РАКЕТИ ЛЕТЯТ

    9 1 Отговор
    КЪМ РУСИЯ И КАЦАТ ЗА ПОЧИВКА И ДОЗАРЕЖДАНЕ С НАФТА С АТОМЕН БОКЛУК ОТ КОЗЛОДУЙ И ПАК ИЗЛИТАТ И ПРАВЯТ ЕДНО КРЪГЧЕ И СЕ ВРЪЩАТ ПО ТЕХНИЧЕСКИ ПРИЧИНИ - ФАЛШИВА ЛУКОИЛСКА НАФТА ИМ НАЛЯЛИ

    Коментиран от #40, #45

  • 38 Дядо ви Курти от село Пиперково

    7 12 Отговор

    До коментар #10 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    Те с Украйна не могат да се справят,пък със сащ как ще стане незнам...Стига с тези заплахи,и Русия и Америка са империи на злото...
  • 39 Мдааа

    8 4 Отговор

    До коментар #29 от "Мда":

    Всички знаем, че крайцерът Москва плава, а екипажът е жив и здрав.
  • 40 ЕДИН ЛЕКОВОДОЛАЗ ВЗЕЛ МНОГО ЕВРАЦИ

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ядренни БЪЛГАРСКИ РАКЕТИ ЛЕТЯТ":

    ВОДОЛАЗЪТ ТРЯБВАЛО ДА НАСТИГНЕ -Новата атомна подводница К-329 "Белгород И ДА И ЗАЛОЖИ МИНА -
    Морските мини могат да бъдат полагани по различни начини: от специално предназначени минни заградители, подводници, самолети или - ......... - дори на ръка, когато се поставят в пристанище. Много варианти са евтини, макар някои по-сложни мини да могат да струват милиони.
  • 41 хммм,

    5 1 Отговор
    Вярва или не вярван о един "отпуши ли дупката" после няма спиране докато някой не вдигне белия байрак, както в Япония. Този път не е една държавата, която разполага с ядрено оръжие, а една да го употреби то всички са потърпевши. Не се знае на кой какво ще му мине през ум, как щ разтълкува ситуацията и как ще реагира. Който му стиска да пробва, но ако някой оцелее със сигурност няма да е той.
  • 42 Верно е ..

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Верно ли":

    Що , ти само ще си наблюдател , а ?!🤫 Омник
  • 43 Дон чичо

    2 16 Отговор
    100 броя F 117 от Днепър до Урал.Няма да остане жива биологична единица.
    Американска технология.

    Коментиран от #51, #57

  • 44 Пусин

    2 6 Отговор

    До коментар #30 от "Русия е огромна и ще оцелее":

    Да ама писинннене съгласен с тебе, за това все в бункера се крие като плъх да не стане като а генерала от Иран накрая?

    Коментиран от #52

  • 45 Балалайкин ,

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ядренни БЪЛГАРСКИ РАКЕТИ ЛЕТЯТ":

    ОСВЕН ТИ ДА СИ ИЗМИСЛИЛ ТИЯ БЪЛГАРСКИ РАКЕТИ , ДОКАТО СИ УЧИЛ У Петър Берон ..🤭
  • 46 АЗ СЪМ ДРЕБОСЪК

    3 1 Отговор
    И КАТО СЕ БИЕХ ЕДНО ВРЕМЕ НАПАДАХ ПЪРВИ С ЮМРУЦИ С ГОЛЯМА ЯРОСТ И ВИНАГИ ПОБЕЖДАВАХ - САМО 5 - 6 ПЪТИ СЪМ ЯЛ БОЙ - САМ СРЕЩУ 20 ГАМЕНА

    Коментиран от #53

  • 47 ха, ха, ха...

    6 5 Отговор
    Всеки, който се опитва да се прави на луд се надява другия да е по малко луд, но винаги греши. И Сталин се надяваше Хитлер да е по малко луд от него, но грешката му беше емблематична.

    Коментиран от #55

  • 48 ОТ ХУМАТА

    5 4 Отговор

    До коментар #26 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    А ти да спираш Тиа препарати за вани бе а не станеш ГРЪКА АЛКАШОРЕС
  • 49 Мнение

    12 2 Отговор
    Ако иска дивият запад да изчезне за секунди,нека пробва ядрен удар! 😆
  • 50 Голям праз

    8 0 Отговор
    Някои тъпаци се мислят за големи анализатори!
  • 51 100 ПОДВОДНИЦИ ПОКРАЙ ФАЩ

    12 3 Отговор

    До коментар #43 от "Дон чичо":

    И КОЙ СЕГА Е НОМЕР ЕДНО

    Коментиран от #59, #62

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Е добре де,

    2 4 Отговор

    До коментар #46 от "АЗ СЪМ ДРЕБОСЪК":

    Всички почваме от там, но накрая накрая ти дойде акъла нали? А този дребосък още се мисли за велик, защото още му угаждат и не е ял бой, но тепърва му предстои.
  • 54 Урюрвкос

    7 0 Отговор
    след тази статия отивам до аптеката за таблетки с калиев йодит
  • 55 Голям праз

    4 7 Отговор

    До коментар #47 от "ха, ха, ха...":

    Нещо бъркаш за Сталин, но за Хитлер си прав. И все пак Хитлер спаси Европа с лудостта си, а Сталин е симпатяга , никой не е избил повече комунисти от него.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 100 броя F 117 от Днепър до Урал

    8 2 Отговор

    До коментар #43 от "Дон чичо":

    F-117 също участваха в конфликта в Югославия , по време на който един беше свален от ракета земя-въздух (SAM) през 1999 г.
  • 58 Китин от Китен

    10 8 Отговор

    До коментар #5 от "Дядо ви Курти от село Пиперково":

    Дедо, Русия може да използва тактически ядрени оръжия срещу Украйна, а не срещу натовски страни, та да оторизира НАТО за отговор. И никой копче не може да й каже, вече има прецедент в хубавата Япония.
    Ако се случи това - язък за украинците, ще ги размажат до седмица. После язък за хората в Централна Европа / ударите най-вероятно ще са по Ивано-Франковск и Лвов/ язък за поляците по границата, язък за молдовяни и румънци, а след това за язък ставаме ние...
    Това е положението. Трябва да сме благодарни на руснаците, че засега се справят и с конвенционални средства. Иначе просто ще избомбят украинците и после всички наоколо ще патят.
  • 59 мдаааа

    3 6 Отговор

    До коментар #51 от "100 ПОДВОДНИЦИ ПОКРАЙ ФАЩ":

    И после да не викат норвежците , а ги вадят ...
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Русняците имат една подводница,

    2 9 Отговор

    До коментар #51 от "100 ПОДВОДНИЦИ ПОКРАЙ ФАЩ":

    край Камчатка.Потънала.Облъчва рибите на чукчите.
  • 63 Бесен-_ Язовец

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Aлфа Bълкът":

    Ням да жив да го видиш!
  • 64 ИСКАМ ЗА ПОСЛЕДНО ДА СЕ ПЕКА ЯДРЕННО

    1 2 Отговор
    НА ПОЧИВКА ПО ОСТРОВИТЕ ЧЕ ПОСЛЕ ИДВА ЗИМА И И ГОЛЯМ СТУД МЕ ЧАКА НАПРАВО БЯЛ МЕЧОК ЩЕ СТАНА И АКО ИСКАТ ДА МЕ МОДИФИЦИРАТ ГЕННО С РОГА И ДЪЛГА ОПАШКА НЕ ЧЕ СИ НЯМАМ И ДВЕТЕ АМА НЕ ИСКАМ ДА ПЛАША ЧОВЕЧИТЕ С ДЯВОЛИ

    Коментиран от #68

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Никой не иска

    5 5 Отговор
    война с Русия и да завладява нейната територия. Такава огромна площ не може да се окупира, а и няма смисъл да се рискува с ядрена война която би унищожила живота на планетата. Русия ще бъде икономически изолирана както беше СССР и са сега С. Корея, Куба, Венецуела, Иран и ще се саморазпадне защото е многонационална държава както стана със СССР. При това разпадане, което е всъщност опасността за РФ срещу кого ще се използва ЯО - Чечня, Дагестан или Якутия? Окупацията ще бъде мирна, ще дойде от изток и на практика вече е започнала с харизването от Путин на 1,5млн.кв. км. на Китай. Другарят Си казва, че изконните китайски земи са до Урал. Китайците ще разработят Сибир както руснаците не можаха, а суровините в големите крайбрежни китайски мегаполиси и стоките оттам с корабите по целия свят.

    Коментиран от #69, #87, #90

  • 68 СтаМат Мага Рето

    1 1 Отговор

    До коментар #64 от "ИСКАМ ЗА ПОСЛЕДНО ДА СЕ ПЕКА ЯДРЕННО":

    Суссс ,бе Мокра массс тийоо,иди наХ.

    Коментиран от #70

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 МАГАРЕ БОБ ЯДЕ ЛИ

    0 2 Отговор

    До коментар #68 от "СтаМат Мага Рето":

    СтаМат Мага Рето МАГАРЕШКА 1 МЕТЪР ЧИШКА ДАЛИ Е ЛАПАЛ И МАРКО ДАЛИ ГО Е ГОНИЛ КАТО МАГАРИЦА

    Коментиран от #73, #75

  • 71 Лудия касапин

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    То на някои руснаци ще им дойде дюшеш,,то в тоя коптор живот ли е? Виж западняците ги е страх, ама всеки го е страх,когато има за какво да живее. Хората имат домове,семейства...свобода,все неща за които,да се страхуваш,че може,да ти ги отнемат. Руснака,какво има? Водка,външен клозет и ГУЛАГ, ако случайно решиш,че имаш собствено мнение.
  • 72 Ти дедо 100години ли ще живееш

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "Дядо ви Курти от село Пиперково":

    Време е да се използва ядренната мощ, за да е ясбо дали е такава тая мощ и да се знае занапред че
    Войните са лошо нещо
    Може и да загинат хора ама те и сега загиват , време е за няколко по мошни бомби
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 ХАЙДУТИТЕ и ПАРТИЗАНИТЕ

    7 1 Отговор
    СА БИЛИ БЕДНЯЦИ АМА СА ТЕПАЛИ АГИ и БГ ФАЩАГИТЕ ДО 9 ТО КОЛЯНО
  • 75 Илиян Илиин

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "МАГАРЕ БОБ ЯДЕ ЛИ":

    Стамат Магарето каза ,че си искал да ти духам безплатно.Не става мой човек,наготви си 5тарка и започваме.
  • 76 СТАМАТ СТАНАЛ МАГАРИЦА

    2 2 Отговор

    До коментар #73 от "СтаМат Мага Рето":

    И МУ РЯЗНАЛИ ЧЛЕНА И МУ ГО НАЛУЛИ ОТЗАДКА

    Коментиран от #85

  • 77 Ха-ха-ха

    8 4 Отговор
    Тези няма и с какво да отговорят! Истината се крие в системата на Запада. Там, ако нещо не се използва постоянно, прави само разходи, те го махат. Това принуди и САЩ да си затворят обогатителните заводи за индустриално обогатяване на Уран. Разходите на САЩ за военни цели са огромни, но много от тях отиват за издръжката на многото военни бази по цял свят, други отиват за корупцията, която при тях е узаконена във формата на комисионни, хонорари и преувеличени цени на оръжията им. Както сащ, така и другите в Натото, ядрени държави, като Британия, Франция не са правели нови и сложни разработки в сферата на стратегическите ядрени сили от десетилетия. Особено средствата за доставка е много важно да могат да преодоляват ПРО-системите на противника, иначе се губи смисъла, ако си уязвим и такова скъпо и важно за защитата на страната ти оръжие, бъде неутрализирано много лесно. За това, след важната реч на Путин в Мюнхен 2007-ма г., Русия се зае да си обнови и разработи нови и значително по-надеждни стратегически оръжия. Така се появиха Посейдон, Буревестник, Сармат, Циркон, Авангард... Булавите и Ярсовете също минаха някои изменения и подобрения с цел да им се увеличи защитата от противниково ПРО. Така, Русия има в момента най-новите и най-надеждните стратегически ядрени сили в света, докато конвенционалните им оръжия бяха пренебрегнати, понеже Русия не смяташе, че някога ще й се наложи да води такава в днешния свят. А опасен противник биха били само Нато или Китай,

    Коментиран от #82

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Ами всъщност

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ядреното оръжие":

    Ядреното оръжие има смисъл ако се използва далеч от мястото където си, иначе си е чисто самоубийство........... това че ще утрепеш и враговете си, а после ще загинеш и ти е неприемливо. Със сигурност Русия няма да използва ЯО в Източна Европа, тия тъпотии дето ги плямпаха западналите че Путин щял да пусне тактически ядрени бомби в украйна бяха проява на малоумието и страха им. На кравите им се искаше да направят някоя ядрена поразия в украйна и най-удачния обект беше запорожката АЕЦ, те укрите затова стреляха по нея обаче Путин като им обясни на тъпанарите че ако стане какъвто и да било ядрен проблем в близост до Русия ще удари краварника с ЯО и ония се кротнаха и спряха с това.

    Коментиран от #89

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Продължение...

    6 1 Отговор

    До коментар #77 от "Ха-ха-ха":

    А опасен противник биха били само Нато или Китай, за които така и така ще се използват само стратегическите им сили. За какво са им тогава силни и съвременни конвенционални оръжия? В момента Русия може да ги разкатае, ако не дай Бог се стигне до такава война. Западналите са повече, като бройка жива сила, но в една съвременна стратегическа война това изобщо не е важно. А също и ядрените оръжия днес могат да бъдат и с много ограничено радиоактивно заразяване, с цел след разрушенията да могат да се използват там инфраструктурата и територията. За това в Русия ми обясниха, че в Посейдон им се наложило да добавят радиоактивен Кобалт, понеже водородният взрив е много разрушителен, но няма остатъчна радиоактивност след удара, а така с Кобалта ако някой остане жив, то след това ще бъде унищожен от радиацията на целия район. Много жалко, че в днешният свят още се налага да има такива оръжия, но виждаме, че различните народи не могат да се разберат по мирен начин. Щом не щеш мира, на ти секира!

    Коментиран от #126

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 СтаМат Мага Рето

    3 0 Отговор

    До коментар #76 от "СТАМАТ СТАНАЛ МАГАРИЦА":

    Магарицата е май каати .
  • 86 Пиночет

    5 5 Отговор

    До коментар #84 от "Баро":

    Лекувам русофили!
  • 87 Това е безспорен

    2 1 Отговор

    До коментар #67 от "Никой не иска":

    Факт.
  • 88 "Запада не вярваме

    4 3 Отговор
    е ядрен отговор от Москва и това ни дава смелост"

    (дословен превод от доклада на британското разузнаване)
  • 89 Не си информиран!

    4 4 Отговор

    До коментар #79 от "Ами всъщност":

    САЩ използваха подземен ядрен взрив на 11 септември 2001-а година в Ню Йорк, та ако се наложи, Русия да не използва такива в чужди вражески страни? Зависи от големината на заряда и какъв е. Водородните са много мощни, но радиоактивността им за радост не е много голяма, след като премине взрива. Имат малки заразявания от наличието на Плутонии или Уран, които се използват в тези само, като запалител на термоядрения синтез. Вижте Хирушима и Нагазаки! Е, живеят ли и днес там хора? Ако в съвременен водороден ехсплозив се използва малко Уран или Плутонии, колкото до 20 Килотона, примерно (като бомбите в Япония), то и след пораженията ще може да се използва бързо пак територията на противника. Иначе се губи смисъла от такава война. Дори и ядрена война се планира, не се правят хаотични удари.
  • 90 Гадател на пъп

    1 1 Отговор

    До коментар #67 от "Никой не иска":

    Дословно моите предсказания! Браво!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Да ама не

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Русия е огромна и ще оцелее":

    Това де не ти е Холивудски филм?
    Как смяташ, че може да се получи на практика, в рамките на минути дяла ударят хиляди силози, тайни векове, кораби, подводници и др.носители на ядрени ракети, по тази огромна територия, а подводниците не ги броим!
    От къде и как ще бъдат изстреляни хиляди ракети, които ще преодолеят тази гъста пво мрежа на хиляди километри по цялата територия на Русия?
  • 94 Aлфа Bълкът

    5 7 Отговор

    До коментар #65 от "Реалист":

    И не е Питър, а е Петербург. Я по славянски, какви са тия западни влияния?
  • 95 Евала и аз така!

    11 5 Отговор

    До коментар #83 от "Онзи":

    Вече над 30 години им опознах и кътните зъби на този Запад!
    За нищо не стават и още повече започнаха да потъват. Те не са единни общества, на никой не му пука за страната им. Ако ги накараш да я отбраняват, няма да отидат, ами ще бягат и те, като украинците и руснаците днес. Отделно също армиите им са от назначени на работа хора. А те са там само заради парите. Стане ли нещо по-сериозно, ще се опитат да се скътаят. Слаби са военно, много са по-слаби, отколкото можете даже да си представите. Дори милионери нямат и представа от оръжия, от как се оцелява във война. Освен пистолети, в Европа автомати масово не са виждали на живо. Не са ходили в казарма и повечето от тях не стават изобщо за война. Лошото е, че такива налазиха и по правителствата им и се заяждат с Русия, понеже нямат и представа от собствената си военна слабост. И то даже и в страни, като Германия примерно. Военните им министри не са генерали или военни хора, до скоро бяха някакви жени. А и този сега, също е много бос в тази сфера. Това силно увеличава опасността от директни войни с тях.

    Коментиран от #97, #109, #123

  • 96 Смех в блатото

    4 6 Отговор
    Ох, пак ли статия да фантазират руските крепостни? :))

    Тва трябва да си уникално неумен, за да получаваш адреналин винаги от една и съща глупост :)))
  • 97 Европеец

    4 9 Отговор

    До коментар #95 от "Евала и аз така!":

    "в Европа автомати масово не са виждали на живо. Не са ходили в казарма и повечето от тях не стават изобщо за война"

    Във Финландия. Швейцари и други страни военната служба е задължителна, а всички професионални армии в Европа не само, че са "виждали" ами и имат къде къде по-добро въоръжение от рушките скъсаняци.

    "Опознал" си ти европейците, но само от руската пропаднала пропаганда.

    Коментиран от #101

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Aлфа Bълкът

    3 6 Отговор

    До коментар #98 от "Философа":

    Кои са тия други хубави руски градове?
    Челябинск с комините?
    Новосибирск? Те там са дръпнати очи?
    Екатеринбург пък въобще не го броя за руски!
    Много скоро ще е независима европейска държава.

    Коментиран от #100

  • 100 Историк

    4 7 Отговор

    До коментар #99 от "Aлфа Bълкът":

    Няма нищо, което да е руско и да е хубаво, а ако някой се е объркал да създаде нещо хубаво в империята на Злото, или не е с руски корени, или рано или късно или се озовава в концлагер, или бива обявен за предател и бива третиран като такъв, или бяга от Русия по един или друг повод.

    Понякога и четирите наведнъж.
  • 101 Не четеш внимателно!

    9 3 Отговор

    До коментар #97 от "Европеец":

    Говорех горе за нормалните им граждани. Професионалната армия естествено има допир и опит с автомати. НО, то е ясно, война Нато-Русия няма да остане само с конвенционални оръжия. Нека опитат, ще се убедят.
    Отделно горе писах, че Русия заложи през последните 20 години на стратегическите си сили, не на конвенционалните. И ми е все едно, за пропаганда или не. Аз съм за Русия, ако се стигне до война на САЩ/Нато с тях. Западналите са безумци, които си го търсят! И къде ги виждаш швейцарците да воюват с Русия? Те не са луди. Те всичките служат в армията им и имат в къщи и оръжия, но не съм срещнал до сега нито един швейцарец, който да иска да воюва някога с Русия...

    Коментиран от #102

  • 102 Европеец

    3 7 Отговор

    До коментар #101 от "Не четеш внимателно!":

    Ти не знаеш какво пишеш. Искал да каже за "стратегически сили", но пише за автомати. Отделно че опита ти да се напънеш се оказа неуспешен, защото даже не си запознат с това, че в определени европейски държави наборната служба си съществува.

    Ти ли си "за Русия"? И какво руско имаш, освен пропаганда, което ти да си ИЗБРАЛ целенасочено, ако си имал избор?
  • 103 Отново глупости

    5 9 Отговор
    Няма ядрени оръжия😁😁😁😁 Това са плашилки🗽🗽🗽🗽🗽 Кремъл е разбит и капитолирал!
    Колкото се бави с обявяването на капитолацията, толкова повече руснаци ще са груз 200/300💩💩💩💩💩💩💩💀💀💀💀

    Коментиран от #104

  • 104 Европеец

    5 9 Отговор

    До коментар #103 от "Отново глупости":

    Кремъл знае, че няма да преживее ядрена атака, тъй че приказките с ядрените оръжия са само за да се надуват пред крепостните. Тези оръжия все едно не съществуват.
  • 105 Едуард Петров

    8 4 Отговор
    САЩ правят две неща! Едното е хубаво - помагат на Израел!
    Другото е много лошо! Помага на Украйна срещу Русия!
    Забравяте, че Русия е с най-голяма Територия, с най-големи ресурси и с най-голям ядрен потенциал!
    Още навремето Фон Клаузевиц изказа свежата мисъл: - С Русия - само търговия! Защото там има много сняг, много студ и много войнствен народ!
    Вярно е, че 30 000 000 ( Трийсет милиона млади и безпътни биологични руснаци, за една нощ панически избягаха в чужбина, където им видят очите, само да не бъдат мобилизирани! В. Путин правилно отбеляза:
    - По добре, че избягаха! Нехранимайковци и страхливци не ни трябват! Въобще да не се връщат! В Русия ги чакат 30 години затвор!

    Коментиран от #106

  • 106 Дано

    5 8 Отговор

    До коментар #105 от "Едуард Петров":

    Само решителните действия на Путлер могат гарантирано да разпаднат Русия.

    Да му пожелаем да е здрав и да прдължи с делото си.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Едуард Петров

    8 2 Отговор

    До коментар #95 от "Евала и аз така!":

    Прав си за жените на власт в Германия! Скоро видяхме една нехранимайка - Ана-Лена Бербок!
    Ако продължава тази безпътица, Европейския Съюз е под въпрос!
  • 110 ЯМБОЛИЯ

    3 6 Отговор
    Нека руснаците пробват и ще видят.
  • 111 В какво вярва Москва не е важно

    8 0 Отговор
    По важното е, че точна и ясна позиция има Русия при какви условия и червени линии ще го използва ...... Разни шамани боб да хвърлят и сигнали свише да ловят не е нужно.

    Коментиран от #127

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Всичко е ясно, само не става ясно

    6 1 Отговор
    Защо и кое налага въобще да се мисли за потенциален бъдещ конфликт на Русия с НАТО и в този конфликт, каква точно ще е ролята на САЩ . Това явно не се посочва в този доклад на Международния институт...... А ролята на Китай дали на пасивен наблюдател ще бъде ? Първата жертва при подобен категорично обаче ще бъде Великобритания.
  • 114 Споко бре

    5 1 Отговор
    Атлантически кретен ядрен взрив не го лови. Нито радиация, нито нищо.
  • 115 Акула

    5 3 Отговор
    Слава на Русия
  • 116 Да се чете:

    5 0 Отговор
    "Запада и НАТО не вярваме в ядрен отговор от Москва и това ни дава смелост"
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Ъхъъъъ

    4 1 Отговор

    До коментар #117 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И Зеленски е най-красивият на земята.....
  • 119 Абе ако имат много малки, ама много ....

    2 3 Отговор
    Ядрени бомбички 2-3 може да ги тестват в Киев по някое време.
  • 120 САЩ що ги метна

    2 3 Отговор
    На японите а?
  • 121 украинеца

    3 2 Отговор

    До коментар #117 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    като обичаш Украйна ела, кога да мина да те взема, търсим месо..
  • 122 Роки

    1 3 Отговор

    До коментар #83 от "Онзи":

    Отивай в Сибир при Путин. Какво правиш на запад. Руснаците са обречени на неуспех защото не са щастливи.
  • 123 Бърнс

    0 2 Отговор

    До коментар #95 от "Евала и аз така!":

    Опознайте и Архипелаг ГУЛАГ тогава какво правиш на запад.
  • 124 Име

    1 0 Отговор
    Ядрената война е крайно безсмислена.

    Ще трябва да минат стотици години - да се възстановят нещата.

    При ядрена война - магистрала "Хемус" ще стои отново - на - проекти.
  • 125 Развийш ли

    2 4 Отговор
    Тактиката на Русия Ела с мен в пещерата да изплашим ламята вече не върви НАТО много категорично ги предупреди че всяко използване на ядрено оръжие от тяхна страна ще получат смазващ отговор
  • 126 Направи един

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "Продължение...":

    коментар какво ще стане с РФ, с Путин и тия около него, къде ще гърми шампанското след победата над НАТО-то. Къде ще е парадът на победата, Шойгу ще стане ли маршал най-сетне. Стига си оплаквал само Европата и САЩ.
  • 127 Червената линия

    2 1 Отговор

    До коментар #111 от "В какво вярва Москва не е важно":

    е една и тя е натовски войски на територията на РФ. Това НАТО няма да го направи, те искат да освободят завзетите от РФ украински територии и ще спрат до границите от 1991г. РФ няма право да ползва ЯО дори по своите закони - външна заплаха за съществуването на РФ. Заплахата ще бъде предимно вътрешна.
  • 128 Слади Сладев

    1 1 Отговор
    Ма ушанките още ли се бият в Украйна?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания