Last news in Fakti

23 Януари, 2024 09:44 844 8

Ще бъде изпратен отбранителен екип в Червено море от Нова Зеландия

  • нова зеландия-
  • кристофър луксън-
  • премиер-
  • отбранителен екип-
  • червено море-
  • хути

Никой военнослужещ от Нова Зеландия няма да влезе в Йемен или да участва в битка, но ще допринесе за колективната самоотбрана на кораби в Близкия изток

Ще бъде изпратен отбранителен екип в Червено море от Нова Зеландия  - 1
Снимкa: Shutterstock

Премиерът на Нова Зеландия, Кристофър Луксън, съобщи във вторник, че страната ще разположи 6-членен отбранителен екип в Близкия изток като част от международната коалиция за поддържане на сигурността в Червено море, предаде "Ройтерс" и News.bg.

"Атаките на хутите срещу търговски и морски кораби са незаконни, неприемливи и дълбоко дестабилизиращи", заяви Луксън по време на брифинг за медиите.

"Това внедряване... е продължение на дългата история на Нова Зеландия в защитата на свободата на корабоплаването както в Близкия изток, така и по-близо до дома."

Никой военнослужещ от Нова Зеландия няма да влезе в Йемен или да участва в битка, но ще допринесе за колективната самоотбрана на кораби в Близкия изток, в съответствие с международното право, уточни Луксън.

Министърът на външните работи Уинстън Питърс каза, че действията на Нова Зеландия не трябва да се смесват с нейната позиция относно конфликта Израел-Хамас.

"Всяко предположение, че продължаващата ни подкрепа за морската сигурност в Близкия изток е свързано с последните събития в Израел и Ивицата Газа, е погрешно", изтъкна Питърс.

Нова Зеландия призовава за хуманитарно примирие, хуманитарни паузи и спешната необходимост от по-нататъшни стъпки към устойчиво прекратяване на огъня в Газа.

Атаките на хутите прекъснаха глобалното корабоплаване и разпалиха страховете от глобална инфлация. Те също така задълбочиха опасенията, че последиците от войната Израел-Хамас могат да дестабилизират Близкия изток.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дякон Унуфрий Араллампиев

    15 2 Отговор
    Само маорите липсваха Сега ще се конкурират за пленниците

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Трол

    13 2 Отговор
    Нова Зеландия защитават териториалната си цялост и цивилното си население от атаките на хутите.
  • 3 да де

    14 2 Отговор
    Любимия номер на обора палят пожари и после ги поливат с коалиция на желаещите пудели, Тагаренко да прати и двете ни спасителни лодки.
  • 4 Ами всъщност

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    То с тия 6 човека дето ще изпратят и които нямало да влизат в битка направо ще обърнат хода на събитията...........по-скоро е колкото да запишат участие, че и те са "помагали" там!
  • 5 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    9 0 Отговор
    Още едни дето „ще се отбраняват” на хиляди километри от държавата си...
  • 6 Мордор

    5 0 Отговор
    Тези пък хобити къде се слагат и те?
  • 7 РАЗНИ ДЖУДЖЕНЦА

    6 1 Отговор
    КАТО ПОЧНАТ ДА СЕ БУТАТ МЕЖДУ ШАМАРИТЕ,КЪДЕ Е Н.ЗЕЛАНДИЯ КЪДЕ ЧЕРВЕНО МОРЕ.МАЛОУМЩИНА.
  • 8 Механик

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Маорите са там, защото все някак трябва да се утилизират телата на удавените "тюлени".
    Те там по онзи краища изядоха Кук, та некви ГМО-тюлени ли ще им се опрат?!