Last news in Fakti

23 Януари, 2024 10:43 2 013 8

Азербайджан отхвърля изявленията на Жозеп Борел

  • азербайджан-
  • изявления-
  • жозеп борел-
  • отхвърля

Освен това Баку възразява против декларираната от Борел солидарност с Франция във връзка с експулсирането на дипломати

Азербайджан отхвърля изявленията на Жозеп Борел - 1
Снимкa: Shutterstock

Външното министерство в Баку заяви, че категорично отхвърля неоснователните изявления на Върховния представител на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, заместник-председателя на Европейската комисия Жозеп Борел срещу Азербайджан, направени на 22 януари на пресконференция за резултатите от работата на Съвета за външни отношения, цитирано от АЗЕРТАДЖ и БТА.

Това се посочва в коментар на ръководителя на пресслужбата на министерството на външните работи на Азербайджан Айхан Хаджизаде. Той определя изявлението като "грубо изопачаване на фактите" и "незачитане на законните интереси на Азербайджан".

"Подобна заплашителна реторика е ярък пример за двойни стандарти, които допълнително влошават отношенията между Азербайджан и ЕС", подчертава Хаджизаде.

"Наред с пълното изопачаване на възгледите на президента на Азербайджан по отношение на историческите факти за териториите на Азербайджан и Армения, върховният представител провокира милитаризация и агресивни политики срещу Азербайджан. Независимо от факта, че международната общност не полага никакви усилия да убеди Армения да действа в съответствие с нормите и принципите на международното право, Азербайджан винаги е оставал ангажиран с мира, стабилността и преговорите с Армения. Прилаганите от Азербайджан мерки за прекратяване на агресията и сепаратизма полагат основи за сключване на мирно споразумение с Армения", се казва още в изявлението на външното министерство.

Освен това Баку възразява против декларираната от Борел солидарност с Франция във връзка с експулсирането на дипломати. Това е "открита намеса в текущия процес на съдебно разследване и е равносилно на оправдаване на незаконните действия на изгонените от Азербайджан френски дипломати", посочва азербайджанската страна.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кой ли го бръсне за

    32 5 Отговор
    слива барелчо
  • 2 Опалааа

    38 2 Отговор
    Полека с критиките на азерите, че току виж ви врътнали газовото кранче.


    Още новини от Украйна?
  • 3 Дедо ви...

    20 2 Отговор
    Тез ги подритват отвсякъде никокой не ги ......
  • 4 фен на сидеров

    16 2 Отговор
    както винаги - неадекватен.....и не само той !
  • 5 Иванушка 🇷🇺

    23 4 Отговор
    Нагорни Карабах е територия на Азербайджан, незаконно окупиран от Армения след 1991г, какви повече въпроси може да има ?
  • 6 За хатъра на газта

    6 3 Отговор
    ще се разберат. Едните ще врътнат кранчето, другите ще млъкнат и всичко ще продължи по старому.
  • 7 Ххххххххххх

    17 0 Отговор
    Бивша съветска република има повече смелост от евроатлантическа България. Let that sink in.
  • 8 На тез

    6 1 Отговор
    е.в.р.е.йс.ки слуги да им нямаш вяра точка!