Last news in Fakti

23 Януари, 2024 14:25 2 776 66

Германия връща военната служба? Какви модели се обсъждат

  • германия-
  • нато-
  • армия-
  • олаф шолц

Министърът на отбраната Борис Писториус смята края на задължителната военна служба в страната за грешка, но същевременно не желае да се връща към стария модел, който беше изоставен през 2011 година

Германия връща военната служба? Какви модели се обсъждат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С агресията на Русия срещу Украйна войната се завърна в Европа. Редица държави върнаха обратно всеобщата военна служба под една или друга форма. Германия сега също обсъжда различни модели от други държави. Кои са те?

Германският министър на отбраната Борис Писториус смята края на задължителната военна служба в страната за "грешка", но същевременно не желае да се връща към стария модел, който беше изоставен през 2011 година. Неотдавна Писториус изрази идеята за модифицирана военна служба и за отваряне на армията дори към военнослужещи без германски паспорт.

"Няма да сме първите въоръжени сили в Европа, които ще направят това", заяви министърът на отбраната пред "Тагесшпигел". Представители на Свободната демократическа партия (СвдП) и на Християндемократическия съюз (ХДС) изразиха подкрепа за тази идея, припомня АРД. Обмисля се дори вариант, при който германски паспорт да се получава по-бързо, ако кандидатът успешно е преминал служба в армията.

Берлин търси образец сред различните армейски модели от други държави, пише и „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ). Какви са особеностите на военната служба в шест европейски страни - Швеция, Полша, Литва, Финландия, Австрия и Франция. Какво характеризира тези модели?

Швеция

Близо 110 000 младежи и девойки в Швеция, родени през 2006 г., в момента получават по пощата въпросник, който трябва да попълнят и да отговорят дали се интересуват от военна служба. Всички мъже и жени, които сами се смятат за годни, отиват на преглед пред комисия. През март те ще разберат дали ще бъдат призовани. Обикновено това са по около 5000 до 6000 души годишно. Те служат между 6 и 15 месеца в армията. Но който не е готов да защитава шведската демокрация и свобода, не може да притежава и шведски паспорт.

ФАЦ припомня, че след 1990 г. Швеция значително намали отбранителните си разходи, а през 2010 г. обяви и края на задължителната военна служба. Но след нахлуването на Русия в Крим през 2014 г., шведското правителство преоцени ситуацията и през 2017 г. отново върна задължителната служба, макар че "шведският модел функционира не толкова върху принудата, колкото върху основата на доброволния принцип", пише изданието. А това повишава неговата популярност.

Полша

Армията в Полша традиционно се радва на добър имидж. След руското нахлуване в Крим към гражданските организации, които се ангажират със защитата на страната, имаше голям приток от нови членове. Национално-консервативното правителство, което до миналата година управляваше страната, се възползва от тази тенденция, за да създаде т.нар. териториална отбрана. Тя се състои от доброволци, които могат да бъдат мобилизирани в случай на война или криза. През септември 2023 бе съобщено, че става дума за 38 000 души.

Друг формат в Полша, въведен след мащабната руска атака от февруари 2022 г., е "доброволната основна военна служба", която обикновено продължава година, информира ФАЦ. На участниците в нея се заплаща еквивалентът на около 1000 евро месечно – приблизително колкото е минималната заплата за професионален войник. За 2024 г. се очаква 35 000 войници да служат по този начин. Проучване през ноември показа, че 44% от поляците са против въвеждането на задължителната военна служба, а едва 27% от тях я подкрепят. Полша е призовавала наборни войници за последно през 2008 година. Предвидено е броят на професионалните войници в страната да нарасне до 250 000 души.

Литва

Балтийската държава, която два пъти е била окупирана от Червената армия, сложи край на задължителната военна служба през 2008 година. След руското нахлуване в Крим правителството поиска от съюзниците си в НАТО по-голямо присъствие в региона. През 2015 г. Литва възстанови и задължителната военна служба. Бързо разрастващите се клубове по стрелба бяха интегрирани в системата на националната отбрана, а известни личности се записаха като доброволци в армията.

Редовната литовска армия се беше свила до по-малко от 10 000 войници, но броят на военнослужещите сега е увеличен до около 20 000 души.

Финландия

Финландия никога не е отменяла задължителната военна служба, за което беше осмивана в продължение на години. Всеки младеж трябва да отбие военния си дълг, с изключение на оправдани изключения. Службата за жените е доброволна. Разходите за отбрана на страната в момента възлизат на 2,4% от брутния вътрешен продукт (БВП), което надвишава целта на НАТО от 2 процента. По официални данни около 25 000 младежи завършват ежегодно военна служба, която в зависимост от званието им продължава до една година. След това те стават част от резерва. Страната с население от около 5,5 млн. души, разполага с приблизително 900 000 резервисти. Те съставляват и по-голямата част от въоръжените сили.

Във Финландия предстои да се увеличи делът на жените и мигрантите в армията. Максималната възраст за резервистите ще бъде вдигната на 65 г. от сегашните шейсет.

Австрия

Преди 11 години австрийците гласуваха на референдум дали да запазят общата военна повинност. През януари 2013 г. 59,7% от населението подкрепи запазването ѝ и съхранението на алтернативната гражданска служба. В Австрия младите мъже подлежат на военна служба от 17-годишна възраст.

Те получават писмена лична покана за "явяване на служба", информационни материали, въпросник и билет за пътуване.

Всеки, който отхвърля военната служба по морални съображения, има право да откаже. За това е достатъчно и лично заявление. През 2023 г. около 32 000 от приблизително 45 500 млади мъже са били признати за годни или поне за частично годни. От тях 15 544 души са постъпили на военна служба, а 14 630 са изкарали алтернативна гражданска служба. Военната служба продължава шест месеца, а гражданската – девет. ФАЦ пише, че дългосрочно в Австрия в момента служат от около 16 000 професионални войници и около 8000 цивилни служители. Миналата година беше въведена и доброволна военна служба за жените.

Франция

През 2019 г. френското правителство въведе "Service national universel" (SNU) за младежи между 15 и 17 години. Юношите носят униформи и всяка сутрин се събират на обща проверка, при която задължително пеят националния химн. Целта на този тип подготвителна служба е да се насърчи социалното сближаване и гражданското и патриотично съзнание сред младежите. Службата във Франция продължава един месец, като в продължение на две седмици участниците живеят в общежитие – отдалечено от родните им градове. През останалата част от времето те служат в някоя организация с идеална цел, в полицията, пожарната или армията в родното си място.

Програмата през първите две седмици включва курс за оказване на първа помощ, подготовка за изпита по шофиране и изучаване на правила за поведение при терористичен удар. Бойната готовност на въоръжените сили на страната, които могат да бъдат изпращани в чужбина и без одобрението на парламента, играе много по-голяма роля във френския политически живот, отколкото в Германия.

В Германия

Нито един от тези модели не може да се пренесе едно към едно и в Германия. Тъй като преди 13 години задължителната военна служба официално беше само „преустановена“, остава въпросът дали тя може да бъде повторно въведена без усложнения. Открит е и въпросът доколко германското общество е готово да приеме подобна стъпка.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    14 48 Отговор
    пак ще ходят към Москва-този път обаче американците няма да спасяват Матушка....

    Коментиран от #7, #9, #23, #57

  • 2 Тра-ла-ла

    55 7 Отговор
    Ще има ли джендър роти?
  • 3 честен ционист

    54 8 Отговор
    45% от немските мъже носят тайно бельото на майките си и си мечтаят да са домакини. За каква военна служда говорите въобще? Или може би Меркелица затова напокани младия камилар, аскер да става..? Такива ли ще навнесем и в България, да развяват байрака срещу руский солдат?
  • 4 Хаха

    38 7 Отговор
    Ще пращат укрите с немски паспорти ли?

    Коментиран от #64

  • 5 Напразно

    40 4 Отговор
    Все още в природата няма такова нещо като джендо-войник...
  • 6 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    41 7 Отговор
    Наборна редовна военна служба е възможна само там където не колония и държавата не се управлява от инсталирани марионетки и подлоги служещи на чужди интереси.
  • 7 честен ционист

    29 6 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Тоя път китаецът като се изпикае и 3 метра приливна вълна в Берлин.
  • 8 Чистач

    31 4 Отговор
    Ако им построят и 16 тоалетни за всички полове, ще се разлепя от пари
  • 9 Айде де

    22 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ами оди и ти с тях към Москва-баш ще сте си лика-прилика...-д Ж ен дарлъшки рахат
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хи хи хи

    17 2 Отговор
    Как какъв модел ! ?
    Вермахт естествено !
  • 12 горски

    29 2 Отговор
    Първия въпрос-колко вида тоалетни са нужни,за да се изхождат новобранците....Какви видове долни гащи и сутиени са необходими-видово анатомично съдържание и цвят...и т.н.
  • 13 Трябва

    12 16 Отговор
    и в България.

    Коментиран от #15

  • 14 Хахахахаха

    12 2 Отговор
    Е, усетихте ли се, "миролюбци". Ти си свали гащите и най-малкото можеш да настинеш.........
  • 15 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    34 11 Отговор

    До коментар #13 от "Трябва":

    В България първо трябва да върнем режима до 1989г. и социалистическата система, възмездие и Народен съд и чак тогава наборна военна служба! Да си върне първо Държавата.

    Коментиран от #56

  • 16 Хахаха

    16 2 Отговор
    Айде пак се връща райха

    Коментиран от #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хахаха

    21 4 Отговор
    СПедали ли ще громите руснаците, хахахаха

    Коментиран от #19, #60

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Краси

    17 2 Отговор
    Хайде български джендърчета пишете коментари. Мечката скача в чуждия двор, но ще дойде и у вас.
  • 23 Еххх

    5 18 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Това е историческата грешка и големия грах на Щатите. Не трябваше да дават лендлийза на СССР. Трябваше да оставят нацисти и болшевики да сме смелят един друг. Свят без фашаги и комуняги. Какъв прекрасен свят щеше да бъде. Нямаше да загубим 45г. с шумкарите, и после още 30 с техните наследници.
  • 24 Ясна работата

    15 3 Отговор
    В Германия ще има революция.

    Коментиран от #50

  • 25 Руснаците накрая пак ще

    3 20 Отговор
    събудят немския звяр! Само че този път Америка е зад тях. Сталин казва пред Хрушчов след 1945 г., че без американската помощ СССР не би победил във войната!

    Коментиран от #32, #52

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Даааа

    6 0 Отговор
    германското общество категорично няма да приеме подобна стъпка.
  • 28 Поръчка от Кремъл

    3 6 Отговор
    Донесете ми ОЩЕ памперси.
  • 29 И на какъв език

    12 2 Отговор
    тогава ще им е устава, да го учат и разберат? Една позната учителка по физика в Кьолн се оплаква, че половината време от часа е принудена да обяснява на "новите" германчета, какво е "сила", "гравитация", "инерция", "поле", "електроди", "градиент" и подобни. Малкото в класа русоляви ученички и ученици, които в къщи с бабите си говорят на родният им немски, дремят през това време. И после се чудят, че на международните класации "немските" ученици са на последно място!

    Коментиран от #38, #40

  • 30 Ще наемат българи

    7 1 Отговор
    Записвайте се мушмулиии. После поне вас да пращат тук
  • 31 ТаУмВзе

    9 1 Отговор
    Да видим Чалмите, приети на Военна служба у Германистан де! Велика идейка е тва.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 модели

    7 1 Отговор
    ПРИ ЗАПОВЕД ЛЕГНИ ЩЕ ЛЯГАТ ПО ГРЪБ ИЛИ ПОЗА КУЧЕШКАТА
  • 34 Класика в жанра

    4 2 Отговор
    Повечето ще искат в Гестапо да са а не в редовната армия. Обачииии ....първо трябва през физкултурното дружество "бранник" да минат
  • 35 Историк

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "БСП за България и Радев":

    Нямаш представа за какво говориш.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хохо Бохо

    4 1 Отговор
    В България кога? Нямам търпение да се запиша. Поне 18 месеца трябва да е че да се излекува нацията от пееr@сти@та

    Коментиран от #42

  • 38 9997999

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "И на какъв език":

    Някои предполага ли че за такива германчета е виновна любовта им по дремеката.
    Аз така разбрах и заключих.
  • 39 Другар, предлагам ти да прочетеш

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "БСП за България и Радев":

    в руската Википедия статията за Ленд лиз! Там го пише това, което твоята глава не ще да възприеме!
  • 40 Ами то

    9 4 Отговор

    До коментар #29 от "И на какъв език":

    Пич-скоро вече ще започнат на малките немци да им обясняват-само че на арабски език...М/у другото,лично видях как в една фирма шефа даваше нареждания на турски-а един от работниците немец чакаше другите да му преведът какво казва шефа..

    Коментиран от #53

  • 41 Германия връща военната служба

    5 1 Отговор
    Ромите от Европа във Газа хахахаха..... Не си били довършили работата нацистите
  • 42 Смех в блатото

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Хохо Бохо":

    Ама ти не си бил ли бе? :)))

    Иначе обясняваш какви били другите :)
  • 43 Чети бе, другар!

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "БСП за България и Радев":

    По време на Техеранската конференция през 1943 г. Сталин, на гала вечеря в чест на 69-ия рожден ден на Уинстън Чърчил, произнесе тост, в който нарече Съединените щати страна на машините и каза, че „Без тези машини, доставени по ленд-лиз, ние бихме загубихме тази война. " използването на тези машини, чрез Lend-Lease, щяхме да загубим тази война ). Думите на Сталин са записани в дневника на ежедневните събития на президента на САЩ по време на Техеранската конференция, който е публикуван в американския сборник „Външна политика на Съединените щати. Конференциите в Кайро и Техеран от 1943 г.“ през 1961 г. на страница 469 . Според други източници на тази конференция Сталин дава следната оценка на американската помощ: „Без американското производство Обединените нации (съюзниците) никога не биха могли да спечелят войната.“

    Коментиран от #49

  • 44 Хахахахаха

    3 1 Отговор
    Най веселата статия за днес
  • 45 ЯМБОЛИЯ

    4 4 Отговор
    Полезна крачка на съюзникът ни Германия,както и днешната подкрепа на Турция за новият ни член Швеция. И в България трябва пак наборна служба,както винаги беше. Аз служих 2 години. Пак толкова ще бъде нормално.
  • 46 ЯМБОЛИЯ

    3 5 Отговор
    Полезна крачка на съюзникът ни Германия,както и днешната подкрепа на Турция за новият ни член Швеция. И в България трябва пак наборна служба,както винаги беше. Аз служих 2 години. Пак толкова ще бъде нормално.

    Коментиран от #48

  • 47 Късно е

    4 3 Отговор
    Фащстките терористи вече е окупираха .... да са живи и здрави олц и групата евр.е.й.с.ки слуги!
  • 48 За къде си се

    5 2 Отговор

    До коментар #46 от "ЯМБОЛИЯ":

    напътил. Не е важно ти какво мислеш важно е господарите какво искат а именно начело Сащ и ЕС КОИТО СА ЕВР.Е.Й.СКИ СЛУГИ!
  • 49 А без Русия

    6 1 Отговор

    До коментар #43 от "Чети бе, другар!":

    САЩ щяха ли да спечелят войната умник ? В Африка една дивизия само ги направиха на мармалад...
  • 50 "В Германия ще има революция"

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ясна работата":

    Тя май и започна да ти кажа. А във Франция отново жълта съпротива а в Испания за баските да не говорим даже как фитила може да им се подпали пак и Франко тоя път не може вече циркове и ротации да им върти. Нов ДеГол във Франция след действащият гей и само гледай красота

    Коментиран от #51, #55

  • 51 Че и Алжир на близко.... И Мароко.....

    1 2 Отговор

    До коментар #50 от ""В Германия ще има революция"":

    Спомен ако имат как от европейски войници дами ги направиха за седмица ..... Че стой та гледай.....
  • 52 Не дей брееее

    6 5 Отговор

    До коментар #25 от "Руснаците накрая пак ще":

    Само пак Руснаците накрая да не събудят немския звяр че после ще го гонят из цяла Европа да го хванат

    Коментиран от #54

  • 53 Нали знаеш,

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "Ами то":

    каво означава това за нас? Куфара, парите, жената, децата...., на летището и цурюк към БГ!
    Централна Европа умря!
  • 54 Ха-ха-ха

    8 0 Отговор

    До коментар #52 от "Не дей брееее":

    "немският звяр" днес е брадат и мургав, не разбира изобщо немски език и ако си бил в армията на НРБ, помниш сигурно, кой народи бяха на радарите, в самолетите и на планшетите? На ракетните установки?
    А другите, по-тъмничките, копаеха с лопатите, бяха най-много шофьори на джуганите. Не, че нещо странно, но тези не разбираха нищо от сложната военна техника, да не говорим за работата по определени алгоритми, които се сменяха в зависимост от военната ситуация.
  • 55 Дано спечели АфД

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от ""В Германия ще има революция"":

    изборите и да са в правителството! Това ще е революцията!
    Цяла Източна Германия вече само тях избира!
    Ураааа!
  • 56 ДЪЕБЪ и дъртака

    2 6 Отговор

    До коментар #15 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Дърт кумуняга, взе да се натяга, пилето увисна и урина плисна
  • 57 Генчо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Какво да спасавят! Всичко е пари и интереси.
  • 58 безпартиен

    5 0 Отговор
    Истинската Германия с истинските германци свършиха на 9 май 1945!
  • 59 гост

    6 0 Отговор
    В националния отбор по футбол повечето играчи са от африкански или арабски произход. Това очаква и "славния" германски Бундесвер / бивш Вермахт/.
  • 60 пиночет

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "Хахаха":

    Всички знаят, че джендърите и обратните са в Кремъл!

    Коментиран от #61

  • 61 комунист

    4 4 Отговор

    До коментар #60 от "пиночет":

    Как сладко се целуваха уста в уста Живков и Брежнев,под бурните аплодисменти на промитите мозъци. Тези същите ръкопляскащи,днес са против джендЪрите
  • 62 Ддд

    3 1 Отговор
    Цялата държава принадлежи на Мафията със земите със заводите с морето така че е българските граждани няма какво да защитават
  • 63 сссс

    1 1 Отговор
    САЩ ще се бие с Русия до последният европеец!
  • 64 К. К. К

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Не Бай Гоньо с потурите ще ходи, за да може през потурите да си драпа Макарите. Което прави 1300 години.
  • 65 Пурко

    1 1 Отговор
    Ако го няма кръвожадния ФАЩ, никой във Европа няма нужда от армия.
  • 66 Будител

    1 0 Отговор
    Европа и в частност Германия, трудно ще формират адекватна армия от родените след 2000 година.....30% жени, 30 % джендъри, 30% толерантни....от тези 90% , 60% са алергични към нещо....в Германия дават болнични за стрес, мигрена, апатия и други депресивни измишльотини....та представете си кво ще става в окопите....командира вика -Атакаааа....а немските солдати кажат ами в момента съм депресиран , имам стрес, ....някоя дама пък недай боже си е счупила нокът(маникюр)....и атаката се отлага...
Новини по държави: