Last news in Fakti

23 Януари, 2024 21:50 1 204 8

Глобално проучване отчита висока подкрепа за атомната енергетика

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • енергетика-
  • чиста енергия

66% смятат, че атомната енергия е най-надеждният източник на топлинна енергия

Глобално проучване отчита висока подкрепа за атомната енергетика - 1
Снимка: Shutterstock

Хората, които подкрепят използването на атомната енергия, са един път и половина повече от тези, които са против нея. Това сочи мултинационално изследване на общественото мнение, направено от компанията за маркетингови проучвания Savanta по поръчка на енергийните консултанти Radiant Energy Group.

Според проучването 46% от запитаните подкрепят използването на ядрена енергия, докато 28% са против нея. „За“ се обявяват три пъти повече от запитаните, в сравнение с тези, които са „против“ в две от най-населените страни в света – Китай и Индия. Индексът Публични нагласи към чистата енергия (PACE) е „най-голямото в света публично публикувано проучване за това какво мислят хората за атомната енергия“, като данните са събрани от над 20 000 респонденти от 20 страни.

Предпочитанията към атомната енергетика са по-големи в сравнение с вятърните паркове, биомаса от дървета или газ с улавяне и съхранение на водород. 25% смятат, че тяхната страна трябва да се фокусира върху атомната енергия, като по-предпочитани от нея са само големите соларни паркове – 33%, предаде world-nuclear-news.org.

66% смятат, че атомната енергия е най-надеждният източник на топлинна енергия. В глобален мащаб 79% от респондентите заявяват, че се безпокоят за ядрената безопасност. От тях обаче 40% подкрепят използването на атомната енергия, докато 33% за против. Savanta е интервюирала онлайн 20 122 пълнолетни граждани от 20 страни в периода 17 октомври - 14 ноември 2023 г. Сред избраните държави има четири, които не развиват атомна енергетика – Австралия, Италия, Норвегия и Филипините.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Белене

    8 1 Отговор
    А колонията със специалната подкрепа на пЪртньорите става кръгла 0
  • 2 горски

    15 1 Отговор
    А ние бяхме от тези които развиваха този отрасъл.За малка държава,бяхме от първите...После станаха едни работи и започнахме да спираме реактори,а сега може и да подаряваме....Балъци-сър.
  • 3 А50

    11 1 Отговор
    А ние си подарихме реакторите на 404, други затворихме, а с настоящите правим експерименти със сащко гориво
  • 4 Дон Кихот

    11 1 Отговор
    Докато свръхразвитите западни техноЛОГИЦИ си играят на вятърни мелници, изостаналите руснаци създадоха реактор, който работи с отработено ядрено гориво !
  • 5 Да ама

    6 1 Отговор
    Според чичо Сам, пиенето на кафе отделя 30 тона карбон... Перки тряа, перки!
  • 6 нннн

    7 1 Отговор
    Че кой, освен България, не иска евтина електроенергия? Ние сме най- умни и предпочитаме да внасяме скъпа.
  • 7 мдаааа

    3 0 Отговор
    Сигурен съм , че не са чували командата - Атом отзад , щото не са били в казарма ... Ако знаеха , процента щеше да падне наполовина ...
  • 8 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    ААА Не мое атомно де, Грета не разрешава щото не сме си изяли хлебарките. И смело Назад към Пещерата с 200!