Last news in Fakti

24 Януари, 2024 08:03 2 407 66

Проф. Кръстева: Видяхме Германия буквално да се изсипва на улицата-мобилизирана гражданственост в защита на демокрацията

  • германия-
  • улици-
  • демонстрация-
  • гражданственост

"Това е един изключително обнадеждаващ глас, който прокънтя навсякъде в Европа – че неонацизмът, че екстремизмът не е алтернатива, а че има ярка, силна, жива, мобилизирана защита на демокрацията", обърна внимание проф. Анна Кръстева 

Проф. Кръстева: Видяхме Германия буквално да се изсипва на улицата-мобилизирана гражданственост в защита на демокрацията - 1
Снимка: ЕPA/БГНЕС

В Германия наблюдаваме вибрираща мобилизирана гражданственост в защита на демокрацията. Това е ново доказателство колко жива е демокрацията, колко високо стоят демократичните ценности. Така коментира ситуацията в Германия международният анализатор проф. Анна Кръстева в ефира на предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

"Видяхме Германия буквално да се изсипва на улицата. В градове като Мюнхен бяха спрени демонстрациите, защото са повече, отколкото капацитетът на площада и основните артерии могат да понесат. Това е един изключително обнадеждаващ глас, който прокънтя навсякъде в Европа – че неонацизмът, че екстремизмът не е алтернатива, а че има ярка, силна, жива, мобилизирана защита на демокрацията", обърна внимание проф. Кръстева.

По думите ѝ голямо предизвикателство е "Алтернатива за Германия“: "Тя е едва на 10 години – млада възраст за политическа партия, но с впечатляваща история на възходи и падения. Възниква точно преди 10 години, 2013 г., основава се от консервативни икономисти. И тогава нейното острие е насочено основно към дълговата криза и е против еврото. Скоро след това започва бежанската криза и Германия приема повече от милион бежанци само за две години, което кара партията веднага да смени фокуса си, и той става много мощен антиимигрантски и вече от по-консервативното започва да се измества към по-крайнодясното до степен 2017 г. да призовава да се спрат възпоменателните събития на Холокоста и да се спре на културата, на национална вина, както я наричат те. След това следва спад 2022 г., не се представя добре. Но какво надува платната? Причините са много и са вплетени - икономически и политически".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонев

    129 7 Отговор
    Алтернативата върви към първа политическа сила и либерастите мръв пикаят.

    Коментиран от #5

  • 2 Калпазанин

    115 9 Отговор
    Аджеба, Кръстева вярва ли си на написаното и деца ли залъгвате тук с долнопробни лъжи. И каква е тази демокрация за която пишете, да се подкрепят ционисти и украинци и в чия полза. Само си помислете как може да се забранява носенето на палестинско знаме а синьобелия ционистки парцал да е на почит и всички врати да се отварят за него и за носещите го
  • 3 ГОЛЯМО ИЗСИПВАНЕ-НЯМА ЩО !

    79 11 Отговор
    80 000 от 80 милиона

    Коментиран от #25

  • 4 Кръстева, нищо

    107 5 Отговор
    НЕ си видяла! Това беше организирана акция на правителството! Давали са пари с едни карти, на статисти. Да има "много против опозицията"!..
    В Германия скоро ще разберете, какво става. За сега само чувате пропагандата на властта. НО, народът вече е много силно на страната на опозицията! АзГ!
    Като победи АзГ всичките тези, които сега са на власт, отиват в затвора за национално предателство! И медиите им ще бъдат унищожени.
  • 5 хххххххх

    51 9 Отговор

    До коментар #1 от "Бонев":

    в сайта чиста съвест се виждат кадри, видеа за силата и моща на стачката и интервю с българка в Германия.

    Коментиран от #33

  • 6 да де

    91 5 Отговор
    Хаха абсолютна лъжа АзГ ще ги помете на изборите затова либера.тите се опитват да я забранят.

    Коментиран от #12

  • 7 българина

    72 5 Отговор
    причините са, че сащ им го набива на швабите по всички линии, а факта че излизат да протестират срещу единствената партия способна да ги оправи, говори колко е промито обществото безвъзвратно. Ще изпият чашата до дъно, и за нас ще има..
  • 8 Коиловци брадърс

    68 7 Отговор
    Изсипват се защото са безработни и няма какво да правят вкъщи. Все повече ще стават, благодарение на приятелите си от европа и краварите отзад океана.
  • 9 не знам

    66 6 Отговор
    какво е видяла тая, ама немците действително ще се изсипят на улицата при този все по-усезаемо спадащ стандарт на живот. Управляващите в Германия няма да могат да се скрият зад "защита на демокрацията", когато всичките им усилия са насочени към превръщането на Германия на поредната колония на САЩ. .
    Колониите нямат право на живот по-добър от този на господаря си, а в САЩ - много бездомници, нелегално работещи, високо ниво на престъпност, зле живеещи пенсионери и т.н.
  • 10 Луд

    60 6 Отговор
    Това всичко е организирано от управляващите партий , защото умират от страх . Някой може да им ВЗЕМЕ кокала. Народа не ги иска.
  • 11 АЗ ПЪК ВИДЯХ

    60 5 Отговор
    ДА СЕ ИЗСИПВА ТОР ПО УЛИЦИТЕ
    ВСЪЩНОСТ ЛЪЖЛИВАТА ЖЪЛТОПАВЕТНА ПАСМИНА Е ЕДНАКВА ПО СВЕТА
  • 12 Абе да

    59 6 Отговор

    До коментар #6 от "да де":

    Тези са изключително некадърни.. В омразата си към опозицията АзГ тези може да доведат страната и до гражданска война? Вече милиони, народът избира НЕ тях, а АзГ и тези умират от страх. Да не си загубят местенцата в топлите кресла. Ако забранят АзГ то Германия ще избухне. Вече на всички НИ е писнало от идиотите на власт , които съсипват от години Германия!
  • 13 горски

    54 6 Отговор
    Проблема в днешно време не е в еди коя си партия,а в разделението на обществата....Получава се противопоставяне на ценностни с-ми,защото нещо не е наред .Войната в Украйна събори маските на политиците.Видя се как се продават интереси на цели нации,и не може да се обясни на хората каква е целта на занятието.Пропагандата става все по глупава и идиотска...Махалото от либерална продажна псевдодемокрация ,ще се засили за съжаление в крайно десния спектър и ще идем към диктатура в някаква форма.Макар че и сега е диктатура,но на корпоративни интереси примесени с лични политически...
    И в Германия и у нас ,господаря е един...
  • 14 Степан

    10 48 Отговор
    Ако в магучая някой дръзне да протестира , директно влиза в панделата за 15 год.

    Коментиран от #36

  • 15 МИЛО

    34 4 Отговор
    И КОЙ СПРЯ ДЕМОНСТРАЦИИТЕ В МЮНХЕН

    Е НЯМА ТАКАВА ДЕБИЛЩИНА
  • 16 От страни

    56 5 Отговор
    Не разбрах - наличието на опозициони партии не ли е духа на демокрацията? Как могат да искат забраната на партия? Никой не ги кара да членуват в тази партия но и да я забраняват нямат право. По този начин може всеква една партия да се забрани - ще излязат на улицата сульовци-пульовци с плакатчета и готово?
    Ей тия западни държави се ос.раха за отрицателно време със всичките си базови принципи: частна собственост, свобода на словото, свобода на предприемачество......

    Коментиран от #21, #29

  • 17 Копайкаджийте

    7 43 Отговор
    пишат минуси, шубе ги е, и тримата, дето са в сайта, а пишат по 30 коментара, уж са много! 🤣🤣🤣

    Коментиран от #31, #41

  • 18 Верно ли

    54 3 Отговор
    Не разбрах, госпожата на фермерите и машинистите ли им казва "екстремисти и неонацисти"??? По какво е професор тази - по дрънкане на глупости?
  • 19 Ежко Бежко

    7 18 Отговор
    Европейците включително и много българи са с промити мозъци. Чета коментарите във Факти и ми настръхват косите като гледам колко заблудени има. Много поздрави от ЮАР.

    Коментиран от #58, #63

  • 20 ОБЕКТИВНО

    32 2 Отговор
    Европейският съюз няма да конфискува средствата на Руската централна банка, които в момента са замразени заради санкциите, свързани с Украйна. Няма съгласие между страните-членки за този рискован ход, заявиха висши представители на ЕС пред Ройтерс.

    САЩ и ЕС замразиха около 300 милиарда долара руски държавни активи през 2022 г. заради войната в Украйна. Киев многократно призова Запада да изземе средствата и да ги предаде на Украйна, още повече през последните месеци, когато финансовата и военната помощ от Вашингтон и Брюксел започна да намалява.

    „Конфискация на руските активи няма да се случи. Няма съгласие по този въпрос между държавите-членки на ЕС“, каза високопоставен служител на ЕС, описан като имащ представа за преговорите по въпроса.

    Такава конфискация на суверенни активи би била безпрецедентна. Това може също така да изплаши инвеститорите от цял свят, загрижени, че парите им няма да бъдат в безопасност в ЕС, е опасението на някои от страните-членки.

    „Трябва да бъдем много предпазливи с това предложение“, заяви белгийският финансов министър Винсент ван Петегем пред репортери във вторник. – „Мисля, че е важно това, което може да се появи на масата, да бъде правно обосновано и да избягваме всякакво въздействие върху финансовата стабилност.“
  • 21 горски

    47 2 Отговор

    До коментар #16 от "От страни":

    Девиза е "да защитим демокрацията".....и със ситни букви...с измама и терор...
    Не ни трябва да гледаме Германия,вижте какво става у нас.Промяна на конституцията,отслабване на конституционния съд,обезкървяване на службите и прокуратурата...Всички механизми за съсипване на една държава са в ход...и най отвратителното е ,че са в името на защита на демокрацията....
  • 22 ТаУмВзе

    40 2 Отговор
    Щом германците се вдигнаха сметай! А ние сме си у будна кома, както винаги!
  • 23 Бурлеска

    37 1 Отговор
    Щом един Шопар,говори за ценности в България,а Донът ехидно се подсмива тарикатски,за каква държава изобщо говорим.Изпращаща за върховен съдия,лелката с метлата.Трайте и мишкувайте.
  • 24 Хохо Бохо

    30 4 Отговор
    Видяхме само ГастАрбайтери, тъжно беше.

    Коментиран от #32

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 "Възраждане"е вредна за България партия

    5 48 Отговор
    Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" е хибридна партия , създадена и подкрепяна в източна Германия от хилядите руски военни служещи някога в ГДР, и останали и НАТУРАЛИЗИРАЛИ СЕ сега като германци и е щедро спонсорирана от Путин и Москва, затова не случайно стотици хиляди хора излязоха по улиците в цяла Германия, протестирайки срещу "Алтернатива за Германия"....!!!

    Коментиран от #35, #48

  • 27 Райнхард

    31 4 Отговор
    Докоснете ли АФД, Германия я чака гражданска война...и правителството на "Сфетофара" много добре знае това!

    Коментиран от #28

  • 28 Райнхард

    29 3 Отговор

    До коментар #27 от "Райнхард":

    На тези протестъри им бе осигурен транспорт, кафе със торта и 110€ за участие...Откъде идват парите си отговорете сами!
  • 29 Еми как?

    35 2 Отговор

    До коментар #16 от "От страни":

    Вече паднаха всички маски. Разбра се, че демокрацията не е никаква демокрация!
    За това тези МОГАТ да забраняват опозицията!
    Просто борба за власт, като се опитват да изключат конкуренцията с всички средства!
    Нали и в България някои дойдоха на власт с ала-бала? Еми това не е ли пак, прецакване на опозицията с нелегитимни методи? Законите на демокрацията вече са в калта по цял свят!

    Коментиран от #56

  • 30 Пешо

    34 1 Отговор
    Тази булка не видя ли тракторите и от днес за 6 дена машинистите , които протестират.Или виждаме това, което ни е удобно.Но изборите наближават.
  • 31 Ние не сме копейки

    4 15 Отговор

    До коментар #17 от "Копайкаджийте":

    Западняци сме, не разбрахте ли?
  • 32 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хохо Бохо":

    Естествено, те ще бъдат първите, които ще изреват, ако АзГ набере още скорост и стане първа политическа сила! Либералите на тях разчитат.
  • 33 Пиян

    24 6 Отговор

    До коментар #5 от "хххххххх":

    Направих грешката да ти се вържа и да погледна сайтът. Има видеа от протеста на земеделците, които са СРЕЩУ СЕГАШНОТО правителство , а не срещу AfD.
  • 34 Доротея

    36 2 Отговор
    Не мога да се ориентирам! В един случай добре ме осведомяват, че там има протести, в друг научавам от случаен коментар тук, че никой не пише как 5000 трактора са задръстили Берлин!? Или от репортаж от Дунав мост, където се е образувала опашка от тирове случаен водач казва, че е чакал 3 часа да премине, ,,но не е чак като в Германия".... И от тези случайни думи зрителят разбира, че е имало някакви проблеми в Германия, но никой не ти казва, когато това не е полит коректно! Но, срещу Алтернатива за Германия ме информират напоително, още преди събитията! Свободна практика!

    Коментиран от #52

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ШАХ

    6 6 Отговор

    До коментар #14 от "Степан":

    Ако сравниш немската и руската демокрация, разлики няма да намериш, все същата диктатура.

    Коментиран от #38

  • 37 айде пак промивки!

    25 1 Отговор
    германските граждански протести не са за защота на демонкрацията а защото хората си отстояват интересите кото не съвпадат с интереса на управляващите!!! почти като у нас само дето у нас ганьо прави протеста от дивана …
  • 38 Райнхард

    13 2 Отговор

    До коментар #36 от "ШАХ":

    Дори демокрацията в Германия е по зле-нарисуваш свастика и три години в затвора на база праграф 86. Не мисля, че това би се случило в Русия ако нарисуваш петолъчка!
  • 39 Трак

    24 1 Отговор
    Алтернатива за Германия ще спечели изборите колкото и такива соросоидни антиевропейски и антибългарски отре-пки като Ана Кръстева да се пенят . И да- НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА има място в Европа и в света и е единствената алтернатива на злото наречено -демокрация която си е чист комунизъм и ционизъм

    Коментиран от #40

  • 40 Райнхард

    17 1 Отговор

    До коментар #39 от "Трак":

    Национализма, това е имунната система на една нация...
  • 41 защо си мислиш

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Копайкаджийте":

    че всички са глупави като теб???

    Коментиран от #53

  • 42 Некой си

    4 5 Отговор
    По добре да ги забранят.Така ще спестят на цяла Европа прииждащите като скакалци първобитни.Предпочитам Германия да е гето,отколкото България.
  • 43 КовидманЯк

    15 0 Отговор
    Да, видяхме тракторите лак се изсипаха и наводниха цяла Германия!
  • 44 КовидманЯк

    16 0 Отговор
    Кръстева я боли оная работа, дали са и пари, написала е каквото са и казали, взела е парите и сега си гледа пашалъка.
  • 45 Умирам от смях

    16 1 Отговор
    по-голяма глупост не бях чел от вчера пак във Факти
  • 46 Някой

    24 0 Отговор
    Хм, като се е изсипал толкова народ да защитава "демокрацията:, що никой не дава едно клипче, което да потвърди автентичността на твърдението?
    А за проеста на фермерите се говореше, че нямало такова нещо. Всичко било руска пропаганда и т.н. Нашите медии дълго мълчаха по въпроса, но в различни палтформи имаше обилно количество клипове.
    Изпитвам доста силно съмнение, че написаното в статията е истина.
  • 47 Исторически парк

    9 0 Отговор
    Защита на подмяната на населението 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 48 Даа

    4 12 Отговор

    До коментар #26 от ""Възраждане"е вредна за България партия":

    Същата работа като българите живеещи в чужбина и натурализирали се в САЩ, които не искат да живеят и работят в тоталитарно-диктаторска Русия, а са заминали за САЩ за да ползват всичките блага на демокрацията, но 90% от тях гласуват на изборите за проруската партия "Възраждане" ...!

    Коментиран от #64

  • 49 Чума

    10 0 Отговор
    Площада ни е малко тесен - няма да излизаме! Ба ти аргумента!
  • 50 Проф Кръстева?? Има ли и такава??

    18 1 Отговор
    Покажете и Дъртата Зурла или сиие Измислихте!! Какви Митинги в Подкрепа на Демокрацията в Германия??? Лъжи, Лъжи!! Всички митинги и Протести в Германия са, против Шолц и неговото Правителстяо!!! От Днес започва едноседмична национална Стачка на ЖП служителите в Германия!! СТАЧКАТА И БЛОКАДИТЕ НА ФЕРМЕРИТЕ продължават! , Покажете е Измислената Професорка!!

    Коментиран от #51, #66

  • 51 Реплика

    9 0 Отговор

    До коментар #50 от "Проф Кръстева?? Има ли и такава??":

    Има.Преподава в Нов Български университет,както и Дайнов.
  • 52 Еми правят "затъмнения"!

    12 0 Отговор

    До коментар #34 от "Доротея":

    Не ти дават верна информация! Имаш "реална демокрация", в която тези на власт нарушават всичко демократично .. не ти ли е познато и от България? Сглобката какво прави? Укопава се колкото се може по-здраво на власт и не им пука нито за Конституцията, нито за страната или пък за народа. И в Германия е така. Иначе, за какво са тука милиони неевропейци, които ни струват над 50 милиарда евро годишно? Кой от народа иска това? Никой! М
  • 53 Виждам, че ти си

    10 1 Отговор

    До коментар #41 от "защо си мислиш":

    Глупав! Ако си против Лъже демокрацията, веднага си бил "копейкаджия"? Дрън, дрън та пляс!
    Първо, демокрацията УМРЕ преди 20 години
    Второ, не ме интересува Русия и да работя за тях
    Трето, искам тази идиотска система в Европа да стане пак нормална
    Е, копейкаджия ли съм? Глупак си...
  • 54 Т6666

    5 0 Отговор
    Ама охлюв ,пак лъжете ,живея в Германия и виждам какво става
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 От страни

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "Еми как?":

    Това с пазарната икономика па изобщо е за резил - с воени мерки и санкции се борят с конкуренията. Руска газ по 380 ама като забраниш на всички да я купуват продава се и американската за 200 ама тя е пак руска купена преди малко от Русия за 380. Всичката продукция на завода за втечняване на газ в Сабета, Ямал, Русия е контрактувана от САЩ на няколко години напред. Сега строят втори завод. Понеже съм тука. Та с втория завод ще е същото.
  • 57 Тапа Нар

    7 3 Отговор
    как забраняването на една партия е защита на демокрацията бе кашон? Едниствената демокрация е явявате са на избори и ако сте повече - печелите. Всичко друго е фашизъм
  • 58 Ако

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Ежко Бежко":

    Ако наистина си в ЮАР имаш по-належащи проблеми от ставащото в Европа. Пази се и си гледай в твоето канче.
  • 59 пиночет

    2 5 Отговор
    Каквото и да се пише,най долнопробното е ,да си руска подлога!
  • 60 Бесен-_ Язовец

    4 2 Отговор
    Почнаха да ви заливат със сороска пропаганда за Германия.
  • 61 От Германия

    5 3 Отговор
    Друго видяхме 300 джендара с шарени знаменца на евролиберастите това беше.
  • 62 Соросоид

    0 3 Отговор
    Бяхме 250 000 000 по улиците.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Мхм

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Даа":

    Ми що Щатите не ги избиха бенуж всеки с пушкало а те тапатси до тапатсите
  • 65 Алтернатва за Германия печели, Соросумре

    3 2 Отговор
    Вибрираща гражданственост има в главата на анал лизаторката псевдо проф. Анна Кръстева.
  • 66 Колега

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "Проф Кръстева?? Има ли и такава??":

    това е едно ъкащо и мекащо същество в рокля. Ужас и потрес.
Новини по държави: