Last news in Fakti

24 Януари, 2024 10:15 711 2

ЕК взе мерки, за да намали риска от изливане на вредни вещества в питейната вода

  • ек-
  • ес-
  • вода-
  • питейна вода-
  • химикали-
  • здраве

Това ще направи водата по-безопасна за пиене

ЕК взе мерки, за да намали риска от изливане на вредни вещества в питейната вода - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия прие нови минимални хигиенни стандарти за материалите и продуктите, които влизат в контакт с питейната вода. Те ще се прилагат от 31 декември 2026 г. за материали и продукти, използвани в нови инсталации, или когато по-стари инсталации се реновират или ремонтират. Тези стандарти ще предотвратят микробния растеж и ще намалят риска от изливане на вредни вещества в питейната вода.

Новите стандарти ще се прилагат за материали и продукти, предназначени за използване в нови инсталации за водочерпене, пречистване, съхранение или разпределение на вода или за ремонтни дейности, като например водоснабдителни тръби, клапани, помпи, водомери, фитинги и кранове. Това ще направи водата по-безопасна за пиене и ще намали административната тежест за дружествата, които произвеждат съответните материали и продукти, както и за националните органи.

Досега хармонизацията в целия ЕС е била слаба и производителите са били задължени да търсят различни одобрения във всяка държава членка, в която желаят да продават продуктите си. Новите правила също така ще опростят работата по одобряване, извършвана преди това от всеки национален орган. Материалите и продуктите, които отговарят на новите стандарти на ЕС, ще получат декларация за съответствие с изискванията на ЕС и специална маркировка на ЕС. Следователно продуктът може да се продава в целия ЕС без никакви ограничения, свързани с възможни опасения за общественото здраве или околната среда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ваксин

    5 0 Отговор
    И кой ще ни го продава това? Мърсолина ли?
  • 2 Уса

    4 0 Отговор
    Много общо и нищо.Тествал съм всички видове филтри и уреди за филтриране в сащ и никой не върши това за което плащаш.Алуминия,който добавят под формата на флуорид е отпадъчен продукт от индустриите и няма инсталация,която да го премахне.Бактериите са общо понятие и винаги присъстват във всички води натурално освен тези изпуснати умишлено от
    лабораториите.Всичко е бизнес и измами.