Last news in Fakti

25 Януари, 2024 14:46 1 367 12

Премиерът на Швеция желае среща с Виктор Орбан, за да обсъдят кандидатурата за НАТО

  • швеция-
  • премиер-
  • среща-
  • виктор орбан-
  • кандидатура-
  • нато-
  • обсъждане

Швеция подаде молба за присъединяване към НАТО през 2022 г.

Премиерът на Швеция желае среща с Виктор Орбан, за да обсъдят кандидатурата за НАТО  - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Швеция, Улф Кристершон предлага среща с унгарския си колега Виктор Орбан в Брюксел през следващата седмица с цел обсъждане на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, както и други двустранни въпроси, съобщава Ройтерс и Фокус.

В писмо до Орбан, Кристершон посочва, че би приел и покана, получена по-рано тази седмица, за среща в Будапеща "в удобно за двама ни време".

"Съгласен съм с Вас, че един по-интензивен диалог между нашите страни би бил от полза", отбелязва той в писмото.

Швеция подаде молба за присъединяване към НАТО през 2022 г. след нахлуването на руските сили в Украйна, но кандидатурата ѝ беше задържана от Турция и Унгария.

Във вторник турският парламент даде зелена светлина на молбата на Швеция и се очаква президентът Реджеп Тайип Ердоган да потвърди решението с подписа си през следващите дни.

По този начин Унгария ще остане единствената страна членка на НАТО, която не е ратифицирала членството на Швеция.

Във вторник Орбан покани Кристершон в Будапеща за преговори относно присъединяването на страната му към Алианса. Парламентът на Унгария е във ваканция до средата на февруари.

По-рано днес председателят на парламента на Унгария заяви, че одобряването на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО не е спешно.

Турция и Унгария поддържат по-добри отношения с Русия, отколкото други членове на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    3 5 Отговор
    що пък всички искат в НАТО?

    Коментиран от #4

  • 2 Иванушка 🇷🇺

    5 3 Отговор
    Улф + Олаф = Улаф
    По имената им ще ги познаете 😄😄😄
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 джендърляк като тебе

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Щото обичат да има иВа не
    Насила и брутално.
  • 5 да да

    5 1 Отговор
    ели каза на швестерска тройка...Орбана с гювеча ще ги оправи и иска и десерта.....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 пенко

    0 0 Отговор
    СРЕЩАТА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА ЛАДОЖКОТО ЕЗЕРО / ЗАМРЪЗНАЛО / !?!?!?!?
  • 8 Русия попиля НАТО

    6 3 Отговор
    ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА ЗА ОБЪРКВАНЕ НА ХОРАТА НА ЗАПАД И ТУК ВЪРВИ С ПЪЛНА ПАРА
    Владимир Путин Всемогъщи - богът на укропитеците и русофобите. С него стават, с него лягат, с него си оправдават разрухата, мизерията, неуспехите, щетите, загубите, провалите, издънките, тъпотията, дебилизма, алчността, злобата, корупцията, сринатия жизнен стандарт и липсата на всякаква перспектива.

    Как е възможно лидерът на "изостаналата бензинова колонка с разнебитена икономика, която е едва 2% от световната икономика", съгласно натаманената западна стъкмистика, да е толкова влиятелен, а управляваната от него страна да воюва и побеждава успешно обединената мощ на цялото НАТО без сериозни проблеми за жизнения стандарт на обикновените руснаци?
    И Русия не само воюва успешно под ръководството на Владимир Путин, но успява да строи, разработва, внедрява, възстановява и произвежда всичко каквото е необходимо и планирано.

    Как може някой изостанал и разнебитен да е едновременно и толкова успешен и всемогъщ, че всичките западни медийни инфопомийни ями само Путин да проклинат?!
    Шизофренията на дезинформираните, озлобени и оглупени хора не им позволява да видят очевидното противоречие.
    И как реагира Путин на цялата тая истерика? Както би трябвало да реагира един умен успешен човек, следващ своята мисия, по повод крясъците на ментално болни хора.
    Продължава да прави това, което трябва - да спасява Русия и Света и да ги води към едно по-хармонично и добро бъдеще! Успех, Владими

    Коментиран от #9

  • 9 развеселен

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Русия попиля НАТО":

    Ако целта ти беше да ни разсмееш, успя. Добре се посмях.

    Коментиран от #10, #12

  • 10 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "развеселен":

    и на кое се развесели обясни да се повеселим всички,как великите не могат се справи иизостанла русия,нищо не им пречеше да се развяват в ирак сърбия либия за последно
  • 11 Българските турци

    1 0 Отговор
    Какво общо има тука Русия ?.. Унгария си има свои сметки и отделно Турция си следи своите облаги ! 30 години никой дума не обели срещу гърците, които мотаха Македония с вето , та чак им смениха името и си взеха всичко което искаха от Европа !.А сега в този случай направихте съюзници на Русия турците , които никога не са били рамо до рамо с руснаци в многовековната си история и превърнахте авангарда на живата сила на НАТО в "трянски кон " и във вреден вирус в организма на най престижния военен отбранителен алианс на планетата !... Каквито и манипулации и заплахи да въртят "съюзниците" и унгарците, и турците ще откопчат необходимите си облаги от ситуацията !...
    Орбан беше ги "поканил на чашка кафе" да разговарят малко преди последния развой на събитията в процеса , но шведите подигравателно отблъснаха тази му"любезна покана" !...Сега имали желание за "среща с Виктор Орбан, за да обсъдят кандидатурата за НАТО" !?...Според вас , как ли ще им отвърне Виктор Орбан след "изненадващия ход" от страна на приятелите му в Анкара ?!...
  • 12 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "развеселен":

    Изглежда Европа още ще се весели яко през идните дни на това "развеселено положение" което им сервират от Русия !... Нищо !... Всички знаем , че не им е за сефте !?
Новини по държави: