Last news in Fakti

25 Януари, 2024 20:37 1 130 1

Токаев нареди да бъдат съдени тези, които „предизвикаха паника“ по време на земетресението

  • казахстан-
  • касим - жормат токаев-
  • земетресение-
  • съд
Токаев нареди да бъдат съдени тези, които „предизвикаха паника“ по време на земетресението - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев инструктира съответните служби да изправят пред съд хората, които по време на земетресение в Алмати разпространяват дезинформация и „всяват паника“. "По време на земетресението се появиха и тези, които разпространяват дезинформация. Необходимо е да се потърси отговорност в съответствие със закона тези, които сееха паника сред хората", каза Токаев.

Главата на републиката, обръщайки се към жителите на Алмати, ги призова „да не се поддават“ на паниката. „Не следвайте примера на провокатори и безотговорни лица, които умишлено разпространяват слухове и дезинформация“, каза той.

На срещата Токаев разкритикува съответните държавни агенции за липсата на готовност за извънредна ситуация и също така инструктира Главната прокуратура да разбере защо скъпата система за ранно предупреждение не е работила по време на земетресението.

Земетресение с магнитуд 7,1 беше регистрирано във вторник в Китай близо до границите с Киргизстан и Казахстан. Епицентърът е бил на 121 км западно от китайския окръг Аксу и на 270 км югоизточно от Алмати. Трусовете бяха усетени в Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Азербайджан.

В Алмати силата на трусовете е била около 5 бала по скалата MSK-64. В резултат на това над 60 души бяха ранени тук, 8 от тях бяха хоспитализирани. Някои от жертвите са били ранени, скачайки от прозорците на втория и третия етаж.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прогноза

    0 2 Отговор
    Руските наколенки в Казахстан ги очакват тежки моменти.