Last news in Fakti

26 Януари, 2024 03:56 1 242 14

В ООН: Русия и Украйна си размениха упреци за сваления самолет

  • русия-
  • украйна-
  • оон-
  • самолет

Москва обяви, че е разпространила първи кадри от предполагаемото място, на което в сряда се разби машината

В ООН: Русия и Украйна си размениха упреци за сваления самолет - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и Украйна си прехвърлиха отговорността по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН след катастрофата с руски военен самолет близо до границата с Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Всички информации, с които ние разполагаме днес, показват, че ние имаме работа с едно предумишлено и добре обмислено убийство", заяви заместник постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски на заседанието на Съвета за сигурност, свикано спешно по искане на Русия.

Москва обвинява Киев, че е свалила самолета, в който, според руските власти, е имало 65 украински военнопленници, които е трябвало да бъдат разменени.

"Украинските власти знаеха много добре въздушния път за транспортиране на войници към зоната за размяна", заяви на заседанието руският представител.

"Това не е първата размяна от този тип, но този път, поради необяснима причина режимът в Киев реши да саботира процедурата по един варварски начин", добави руският представител, предаде Франс прес. Той обвини украинците, че са готови да жертват своите собствени граждани заради геополитическите интереси на Западняците.

"Само благодарение на героизма на пилотите, които се отклониха в последния момент от обитаеми райони, никой на земята не пострада", допълни руският представител в ООН.

"Украйна не беше информирана за броя на машините, пътищата и средствата за транспортиране на пленници. Това само по себе си би могло да представлява нарочен акт от страна на Русия, за да застраши живота и сигурността за военнопленниците", заяви украинската заместник постоянна представителка в ООН Кристина Хайовишин.

Руските военнопленници са били прехвърлени към мястото, на което е било решено да стане размяната и са очаквали в пълна сигурност обмена. Руснаците се е предполагало, че ще осигурят същото ниво на сигурност и за украинските военнопленници, заяви украинската представителка.

"Ако информациите, говорещи за украински военнопленници в самолета, се потвърдят, това ще бъде ново крещящо нарушение на международното хуманитарно право от страна на Русия, като за първи път се използва във въздуха на жив щит, за да се прикрие транспортирането на ракети, добави украинската представителка в ООН.

Съюзниците на Украйна от своя страна подчертаха, че без инвазията на Украйна от страна на Русия, нищо е нямало да се случи.

"Русия опитва постоянно да прехвърли отговорност за трагедиите на тази безумна и избрана от нея война, като че ли тя е жертвата, а не агресорът", каза заместник постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд.

"Вместо да свиква заседания, за да се опита да преобръща реда на отговорностите, Русия трябва да действа и да изтегли войските си от украинската територия", заяви френският постоянен представител Никола дьо Ривиер. Той подчерта, че е важно да се изяснят събитията, свързани със самолета.

Междувременно Русия обяви снощи, че е разпространила първи кадри от предполагаемото място, на което в сряда се разби самолета, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Във видео с продължителност от близо 40 секунди, разпространено от Руския следствен комитет, натоварен от Москва със започналото разследване за "тероризъм", се виждат няколко плана от гориста зона и от заснежено поле. Виждат се и няколко повалени на земята дървета и голямо парче от смачкана ламарина, но няма никакъв знак за огромни останки от военен самолет Ил-76, чиято дължина достига близо 50 метра. На земята, върху снега, видеото показва трудни за идентификация отломки и човешки останки от едно или две тела, които са замъглени на кадрите, както и следи от кръв.

Франс прес не може да идентифицира засега мястото, на което е направено видеото, нито кога е било направено то.

Във видеото, публикувано от руските следователи, никакъв елемент от показаните на кадрите, не потвърждава директно присъствието на тези украински военнопленници.

От своя страна Украйна, която остава предпазлива по този епизод, не потвърди руските твърдения за сваляне на самолета, но подчерта желанието си да продължи да взима под прицел военни мишени на руска територия, отбелязва Франс прес.

Украинското военно разузнаване констатира, че липсва надеждна и пълна информация относно пътниците в самолета.

Украинският президент Володимир Зеленски от своя страна поиска международно разследване, за да се хвърли светлина върху този случай.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Акула

    14 23 Отговор
    Политиците да седнат и Преговарят за Постигане на Мир
    Защото Войните са Жестоки смърт разруха печал скръб
  • 3 Двуличници

    21 24 Отговор
    Ако беше обратния случай, много бързо щяха да идентифицират мястото и времето. Лицемерни западни хиени.
  • 4 Не ме занимавайте

    15 25 Отговор
    с полуразложеният труп наречен крайна.
  • 5 За рожденият си ден

    18 24 Отговор
    зеления нацист изби свои.
    Но всъщност то е евреин, какво му пука.
    Слуга на дявола. 😈
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Фашисти сър

    14 24 Отговор
    Това е Украйна! Да свали самолет, със свои военопленници, защото са се предали и не обслужили фашисткият модел! Срам за Европа да спонсорира терористична държава като Украйна! САЩ са ясни! Те на всякъде по света спонсорират тероризъм!
  • 9 Порцеланова кукла

    2 23 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    1944 България под контрола на СССР 1991 г СССР се разпада .. България под контрола на османската империя 1921 османска империя няма .. 2007 България в ЕС 2030 ЕС го няма .. забравих източна Римска империя и тя е няма
  • 10 Това което си постнал

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    какво общо има с темата ,аТъпунгер?
  • 11 Харон

    7 5 Отговор
    Ако беше истина, познавайки методите на агитпропа на руските фашисти, щяха още веднага, или поне на другият ден дапокажат на световната преса подредените на земята до останките на още пушештият самолет поне 10-20 трупа груз 200 ...Но не показват...Отломки от оръжия, ракети пък не им се показват....

    Коментиран от #13

  • 12 Зачи

    4 6 Отговор
    Според урките самолета превозвал с300....и каква е логиката да имаш пускови установки до границата когато обхвата на ракетите е стотици километри??? Или са били летящи лопати с малък обсег или перални
  • 13 Викаш

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "Харон":

    Както в буча??? А какво стана там с разследването....първите дни урките направиха видеа без трупове но после Холивуд пусна нови клипове с трупове.а разследването за северен поток върви ли
  • 14 Така беше и със

    1 1 Отговор
    с обстела на Запорожката АЕЦ.
    Все "взаимни обвинения":):)
    Та и комисия изпрати запада и пак заметаха случая за да не осъдят Зеленото и бандата му.
    И сега ще ги измъкнат!

    Това има оредвид наглеца:
    "Украинският президент Володимир Зеленски от своя страна поиска международно разследване, за да се хвърли светлина върху този случай"