Last news in Fakti

26 Януари, 2024 04:22 749 1

Баку удължи срока за задържането на бивши високопоставени карабахски служители

  • азербайджан-
  • съд-
  • карабах

Решението е на азербайджански съд

Баку удължи срока за задържането на бивши високопоставени карабахски служители - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Азербайджански съд днес удължи с четири месеца срока на предварителното задържане на няколко бивши официални представители на отцепническите етнически арменски власти на Карабах, които са обвинени в тероризъм, нелегално прекосяване на граница и други престъпления, каза главният прокурор на страната, цитиран от Ройтерс и БТА.

Сред задържаните са трима бивши президенти на отцепническия регион, генерал от неговата армия, председателя на парламента и външния министър, посочва Ройтерс. Сред тях е Рубен Варданян – роден в Армения банкер, спечелил възлизащо на милиарди състояние в Русия. Той бе назначен за ръководител на отцепническото правителство на Карабах в края на 2022 г. и бе уволнен четири месеца след това.

Варданян остана в Карабах след това и бе арестуван от силите на Азербайджан при опит да напусне територията заедно със 120 000 етнически арменци, след като през септември след операция Азербайджан си върна контрола върху територията, отбелязва Ройтерс. Роднините на Варданян, които го описват като "хуманитарен деец, който никога не е участвал в каквито и да било военни дейности", твърдят, че той е държан противозаконно в Азербайджан и призовават да бъде освободен.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хубава работа,

    0 6 Отговор
    ама турска. Може ли да излезе нещо добро от турци?