Last news in Fakti

26 Януари, 2024 06:34 1 286 29

ЕС и САЩ осъдиха репресиите срещу опозиционери в Беларус

  • беларус-
  • репресии-
  • опозиционери

На 25 февруари в страната ще бъдат произведени парламентарни избори.

ЕС и САЩ осъдиха репресиите срещу опозиционери в Беларус - 1
Снимка: Стандарт

Европейският съюз и САЩ осъждат "вълната от репресии" срещу опозиционери в Беларус, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

ЕС "осъжда по най-строг начин скорошната вълна от репресии срещу бившите политически затворници, които все още се намират в Беларус, и срещу техни приближени", се казва в изявление на дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел.

Според ЕС новата вълна от репресии е засегнала "над 100 души, голяма част от които са арестувани".

На 25 февруари в Беларус ще бъдат произведени парламентарни избори.

"Режимът на Лукашенко продължава с отвратителната си тактика на сплашване и репресии срещу тези, които го критикуват, и срещу евентуални политически опоненти преди изборите през февруари", каза още Борел.

Беларуският президент Александър Лукашенко е на власт от 1994 година.

Вашингтон също осъди "арестите, задържанията и в по-общ план атаките на режима срещу човешките права".

"Ще продължим да търсим сметка от режима, чрез санкции и други средства заради неговата сурова репресия, както и заради неговата продължаваща подкрепа за агресивната война на Русия срещу Украйна", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

Според беларуската неправителствена организация "Вясна" около 160 души са задържани, разпитвани или пък жилищата им са били претърсени. Претърсванията са били насочени срещу роднини и близки на настоящи и на бивши политически затворници, които неотдавна са били освободени и са останали в Беларус, казва организацията.

Милицията е търсела следи за банкови сметки зад граница. Претърсванията може да са били свързани и с получаването на помощи от организации зад граница, действащи в подкрепа на семействата на задържаните.

Според "Вясна" в Беларус има над 1400 политически затворници.

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска благодари на ЕС за подкрепата и призова света да реагира на тази нова вълна от сплашване.

Същевременно стана ясно, че беларуските власти са започнали разследване срещу 20 независими анализатори и коментатори, които сега са извън страната, предаде Ройтерс. Те са обвинявани, че заговорничат, за да заграбят властта и да насърчават екстремизма.

Групата включвала политически коментатори и икономисти, както и официални представители, свързани със Светлана Тихановска, която преди четири години се кандидатира за президентския пост срещу Александър Лукашенко. Тогава Лукашенко беше преизбран, но опозицията твърди, че изборите са били опорочени. Последва вълна от репресии срещу опозиционерите, а Тихановска напусна страната.

 


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАТЭ Борисов

    60 5 Отговор
    А от Беларус осъждат биенето на негри в САЩ, а вече и в ЕС.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Реал Мадрид

    6 34 Отговор

    До коментар #1 от "БАТЭ Борисов":

    А бе по лошо е когато бият белите негри както наричат руснаците и белорусците .
  • 4 Иванушка 🇷🇺

    61 3 Отговор

    До коментар #1 от "БАТЭ Борисов":

    ...Белорус осъжда и г@йпарадите в Брюксел, еднополовия брак в Рим, третия пол във Вашингтон, дискриминационната миграционна политика в Лондон и ЛГБТ символиката в Берлин )))
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Става интер.....

    51 3 Отговор
    В Беларус осъждат в запада, премахването на опозиционни партии и лидери с оредтекст, че са фашисти, а не те самите...
  • 7 Боруна Лом

    42 3 Отговор
    НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ОБОРА,! САМО МАЗАЛО НА СОРОСИТЕ
  • 8 Лицемери

    55 4 Отговор
    При положение че Либералите в САЩ искат да вкарат Тръмп в затвора, а либералите в Германия се опитват да забранят на AfD да участват на следващите избори, нямат право да се обаждат.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    42 3 Отговор
    ЕС ДА ОБСЪДЯТ РЕПРЕСИИТЕ СРЕЩУ ФЕРМЕРИТЕ В ЕС НЕ ДА СЕ КРИЯТ КАТО МИШКИ
  • 12 ха ха

    28 2 Отговор
    в сащ и ес 70% от гражданите са репресирани постоянно , но скъпите ни журналисти си мълчат
  • 13 Тия що не си

    30 3 Отговор
    Гледат тях си? Какво правят с Тръмп? Е, да той не е много нормален, но вече измислят какво ли не, само и само да му попречат да стане пак президент.
    А в Германия с Алтернатива за Германия?
    Направо се уляха. Тя за сега е единствената народна партия, която нормален човек може да избере. Само те искат нормална страна за нормални хора.
    И "етаблираните" стари партии правят всичко възможно, да им попречат да участват в изборите. Лъжат какво ли не, искат даже да я забранят, понеже били "крайно десни и опасни", а то е точно обратното.
    Никога няма да избера някоя друга партия, освен АзГ.
    Забранят ли я, ще стане гражданска война. Вече цяла източна Германия избира само Алтернативата.
    Та тези "официални" ЕС и САЩ не представят вече позицията на народите в страните си. Вече не стават за нищо. Тази стара система се руши под краката им.
  • 14 Непослушен Беларус

    33 2 Отговор
    Репресии над фермерите и опозицията в юропата, репресии над опозицията в САЩ. В Канада Трюфела смаза от бой и репресии, протестиращите срещу задължителното боцкане. В Австралия си побъркаха народа, набутваха ги в селища за изолация на кромидясалите, дето си бяха баш концлагери за ненабодени и такива с хрема. Макарона се заканваше да дразни антиваксърите до дупка. В Газа Израел извършва геноцид пред очите на света. Ама видиш ли, Беларус бил проблемен

    Коментиран от #16

  • 15 В ЕС има

    21 3 Отговор
    Расизъм и съвсем узаконен.
    Когато някой коренен европеец си загуби работата, службите го тормозят да пише огромни купища от всякакви хартии, да описва защо и как си е загубил работата, за децата му също правят маса проблеми и чак ако успее да мине през всичките тези "иглени уши" може да му дават от социалните помощи!
    Докато един НЕевропеец, който си е унищожил умишлено паспорта след като вече е влязал в ЕС, тези без много да му мислят, го зачисляват на социални помощи и то без никаква надежда , че този би могъл някога да се интегрира. Той нито език знае, нито има някакво образование, да не говорим и за това, че те нищо не знаят за неговото минало, от където идва, дали е някакъв престъпник?
    На всичкото отгоре "имал право" да си докара няколкото жени и 15-те си деца на софрата в Германия. И те всичките на социални помощи, естествено. А един немец, който си е техен, го тормозят и по всички възможни начини не искат да му дадат помощи.
    Е, точно за това повечето коренни европейци вече търсят "крайно десни" партии. Някой, който да защитава тях, а не някакви си чужденци да имат повече права от местното население.
  • 16 Да, всичко е така

    22 3 Отговор

    До коментар #14 от "Непослушен Беларус":

    И даже и още по-зле при западналите. Една наша, българка беше "наказана" по време на измислената Пландемия от сашиянската олигархия за цял свят , в Австралия да си седи затворена в къщи. Тя обаче излезе за малко на балкона на сградата, в която беше затворена да подиша чист въздух, наоколо на повече от 10 м от нея, никакви хора. И тези от полицията веднага дойдоха и й треснаха глоба от 10 000 австралийски долара, за "нарушение на мерките"!
    Това си беше всякакви нарушение на човешките права. И от гледна точка на медицината при 10 м разстояние няма изобщо никакъв начин да пренесеш някаква зараза на някой друг. На запад хора се въвежда ужасна диктатура, ако не сте разбрали до сега. В момента има затишие, ама СЗО искат през май да се подпише за цял свят тяхната диктатура над света. Те да имат абсолютна власт над всички и да си измислят какви ли не вируси и зарази. И насилствени инжекции. Ще уморят цял свят. Непременно трябва да се спре това. А те ни занимават с някакъв си Белорус??? Не е истина, какво става...
  • 17 Мара Знахароска

    12 0 Отговор
    Браво ! Вкарвайте на тъмно предателите иначе ви чака съдбата на укр.
  • 18 долу ЕС

    20 1 Отговор
    а репресиите срещу фермерите или жълтите жилетки?
  • 19 Някой

    22 1 Отговор
    Хаха! Осъдили били репресиите. Ами защо не осъждат репресиите в техните държави? В Канада помните какво стана с кервана на свободата, нали? Или не? Ами, да ви кажа, някои от участниците все още стоят в затвора без легитимни обвинения, с блокирани банкови сметки и т. н. В ЕС - по време на протестите срещу ковид глупостта, не тормозеха ли протестиращите?
    Тъй че, да мълчат.

    Коментиран от #22

  • 20 Сандо

    14 0 Отговор
    Свобода за Тръмп!!!Долу ръцете от бореца за силна и велика Америка!!!!!
  • 21 Сократ

    17 0 Отговор
    Ох милите, били осъждали. Я си гледайте собственото блато и не квакай те срещу чуждото. Беларус ще прави това, което е полезно за тях, а не за кефа на сащ и ЕС.
  • 22 В град Щутгарт

    15 0 Отговор

    До коментар #19 от "Някой":

    В Германия имаше един активист, против мерките на измислената "зараза"! Службите го тикнаха в затвора и не знам още ли е там или не?
    Има една медицинска адвокатка, Беате Банер. Тази се исказа на една демонстрация че "мерките на правителството против хремата не са законни и против Конституцията"! И полицията я биха, арестуваха, тормозели са я и в полицията и след доста дни на тормоз я хвърлиха в психиатрията. Жената е още жива, може да й намерите видеата.
    Друг един пенсионер в Дрезден излезе в стария град с велосипеда си и четеше Конституцията на глас. Дойдоха около 6-8 полицая, хвърлиха го на земята, сложиха му белезници и го отмъкнаха .
    Убиха Андреас Ноак в Австрия понеже беше блогер и обясни, какво припинява Графеноксидът в организма. Проблемът беше, че това вещество било намерено в ампулите против хремата. А доктора, който доказа след аутопсиите че инжекциите против хремата убиват хора? И той почна при "странни обстоятелства"! А Белорус какво им пречи??? Може би и там е същото, като при тях???
  • 23 Ден

    9 0 Отговор
    Фащ накара ес да се възмущава хохохохо
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Д. Димитров

    11 0 Отговор
    В "демократичната" Америка, Тръмп има повече дела от Ал Капоне, заведени от властта с единствената цел да му попречат да спечели изборите (той също е опозиция) и в "загрижени" ЕС, Орбан е притискане по всевъзможни начини да не прави това което трябва (той също е опозиция).... Та какъв е тоя гьонсуратлък не мога да разбера... Пропагандата е на високи обороти и облъчване стадото, оформя мнения на лесно податливите и неграмотни части от населението! До кога?

    Коментиран от #27

  • 26 Мутата

    6 0 Отговор
    Е и ?
  • 27 Сандо

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Д. Димитров":

    Докогато сегашният Хегемон още е жив и определя правилата в света - дотогава!А дотогава ще живеем с надеждата,че ще се намери някой Юнак,който да го смъкне от трона и да го накаже в ъгъла на световната История.
  • 28 ПО ВАЖНОТО Е ЧЕ

    0 0 Отговор
    ЛУКАШЕНКО ПУСНА ГАЗОВЕ
  • 29 Умирам от смях

    3 0 Отговор
    Кои бяха ЕС и САЩ? Тези дето смятат евтаназията и транс-децата за ценност ли?
Новини по държави: