Last news in Fakti

26 Януари, 2024 16:52 1 372 3

Първият дипломат на Лондон: Постигнат е видим напредък за прекратяването на огъня в Газа

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • дейвид камерън-
  • бенямин нетаняху

Израел се зарече да не отстъпва във войната, докато палестинската групировка " Хамас" не бъде унищожена и всички заложници - освободени

Първият дипломат на Лондон: Постигнат е видим напредък за прекратяването на огъня в Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Постигнат е напредък в преговорите по споразумение за прекратяване на огъня в Газа, доставяне на повече помощ в палестинския анклав и освобождаване на израелски заложници. Това заяви британският външен министър Дейвид Камерън, цитиран от "Ройтерс".

Международният натиск беше съсредоточен върху поетапен подход за освобождаване на израелски заложници, взети от управляващата групировка "Хамас" в Газа, в замяна на прекъсване на военните действия и освобождаване на палестински затворници, задържани в Израел.

"Смятам, че има изгледи за постигането на пауза, при която спираме боевете и започваме да търсим как да вкараме помощ и да изведем заложници", отбеляза той. "Мисля, че постигаме известен напредък".

На последната спирка от дипломатическата си обиколка Камерън посочи и че Израел обмисля британско предложение за отваряне на пристанището си в Ашдод за улесняването на доставките за Газа, но че ще "необходими много усилия", за да се постигне споразумение.

Камерън се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху и политици в окупирания от Израел Западен бряг, където е базирана подкрепяната от Запада палестинска администрация, и в Катар, за да обсъдят ситуацията в Газа.

На срещите си в Израел Камерън заяви, че е подчертал необходимостта от пауза в боевете, за да се осигури освобождаването на заложниците, заловени от бойците на "Хамас" при атаката на 7 октомври.

"Настоявах за това, което смятам, че е в интерес на всички, включително на Израел: да се въведе тази незабавна пауза, защото само тогава заложниците може да бъдат върнати по домовете си", отбеляза той.

Израел се зарече да не отстъпва във войната, докато палестинската групировка не бъде унищожена и всички заложници - освободени. "Хамас" твърди, че всяко споразумение зависи от това Израел да прекрати своята офанзива и обсадата на аклава и да изтегли силите си от ивицата Газа.

Властите в Газа съобщиха по-рано днес, че броят на жертвите от военната кампания на Израел е нараснал до 26 083 души.

Анклавът изпитва сериозен недостиг на храна, вода, лекарства и гориво, което доведе до хуманитарна катастрофа.

Камерън заяви, че най-малко 500 камиона с помощ трябва да влизат в Газа дневно, като отварянето на пристанището в Ашдод, близо до Газа на средиземноморския бряг, ще помогне.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ццц

    2 1 Отговор
    Тия британци винаги ли виждат напредък в назадъка? Британското разузнаване ни разказа доста вицове до сега, но ако ще се разсмиваме, да вземем да върнем Борис Джонсън, а? Ама какво очакваш от бозайници, на които коли, щепсели и дори тоалетните са им наопаки? Цял свят мери в сантиметри, тия мерят в ходила.
  • 3 това друг циганин от острова ли е ?

    0 0 Отговор
    чиста форма брутален геноцид, ако беше жив хитлер щеше да получи комплекси за малоценност
Новини по държави: