Last news in Fakti

27 Януари, 2024 08:54 2 390 29

Дронове прехвърлят кокаин от Естония в Русия

  • русия-
  • естония-
  • наркотици

Разкрит е наркоканал в Ленинградска област

Дронове прехвърлят кокаин от Естония в Русия - 1
Снимка: YouTube

В Ленинградска област е разкрит канал за контрабанда на наркотици от Естония - става дума за прехвърляне на големи количества кокаин и хашиш с FPV дронове през река Нарва, съобщи източник от правоохранителните органи за РИА Новости.

По думите му все още няма задържани, разследването продължава.

Естонците, организирали канала, се опитвали да вербуват ветерани от Северния военен окръг, които са били оператори на такива дронове на фронта, каза източник от правоохранителните органи.

В същото време бивши боец ​​от групировката Вагнер, когото се опитали да вербуват, разказа кой и как се е обърнал към него с такова предложение.

Миналото лято той се върнал от командировка в зоната на Северния военен окръг, когато стар познат, естонски гражданин, се свързал с него и му предложил да направи пари чрез транспортиране на наркотици от балтийските държави с дронове в Русия.

Според бившия вагнерист той се запознал с естонския си „приятел“ Александър, когато излежавал присъда в колония. Той бил гражданин на Естония, живял е в Талин, след това в Ивангород в Ленинградска област.

Според естонеца контрабандистите имали „много стока“. Вербовчикът подчертал, че те могат да изпратят „колкото наркотици могат да бъдат транспортирани“ в Русия.

"Ние преговаряхме дълго време и в резултат на това се въздържах от тази работа. Мисля, че ще намерят някой друг. В кореспонденцията те открито заявиха, че набират оператори на дронове, правили са това преди и в бъдеще планират да се използва още по-сериозна техника, която да поема по-тежък товар, за да се увеличат доставките“, заяви събеседникът на агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виж ти!!!

    28 2 Отговор
    А пък мексиканските картели, като пълни глупаци, хич не са се сетили за дронове!

    Коментиран от #10

  • 2 пешо

    22 16 Отговор
    дрогата е била за зеления наркоман , объркали са маршута
  • 3 Гошо

    19 9 Отговор
    Ако е голям дрон, ще привлече вниманието на граничарите. Ако е малък дрон, ще лети на къси разстояния и ще носи малко товар. И в двата случая, не е изгодно. Че и трябва да вербуваш трети лица, да си зависим от тях и да рискуваш да не те изпортят. Или статията е фейк, или естонците са тъпчовци.

    Коментиран от #18

  • 4 Нури

    10 4 Отговор
    дрогата убива

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Механик

    19 5 Отговор
    Хахаха! Каква "новина", начи.
    Ако не бе замесено името Русия, едва ли щяхте да обявите новината. Ама, че наркотика иде от евро-натовска Естония, това няма значение, нали?
    А инак, това с дроновете се практикува в цял свят и то не от вчера. Самоделно дронче с части от алиекспрес излиза около 500-1000 долара и може да носи кило и половина дрога. По-евтино е да се плати дронче, отколкото да се плаща на мулета". А и дрончето трудно ще го хванат обучените кучета на митничарите.
  • 7 Интетесно защо не обратното

    18 7 Отговор
    Коката е за богатите държави доколкото знаем, нали?
    А откъде естонците взимат коката?
    Сигурно от дилърите на Зеленски. Дето доставят и вълшебни хапчета на събираните насила мъже за фронта.
  • 8 Механик

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "абе вальо":

    Той, атомната оплаквачка от Козлодуй е човека с най-много никове тука. Нури, Акула, истинския, ягуар и пр, все са негови никове. Направо няма кой да го бие по тоя показател.

    Коментиран от #25

  • 9 филип ейджи

    14 5 Отговор

    До коментар #4 от "Нури":

    секс, наркотици и рокендрол-така убиха демокрацията и продължават по света да разлагат обществата за да господстват с извратените си идеи

    Коментиран от #24

  • 10 Отдавна ги ползват.

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Виж ти!!!":

    Но стават само за малки товари. Примерно за скъпа дрога са изгодни само- като кокаин.
  • 11 Червена топлина

    3 12 Отговор
    В Русия не се употребява дрога!
  • 12 ТАКА ДЕ

    7 5 Отговор
    12% от незаконната консумация на дрога се пада на русия.
  • 13 Нали така

    9 6 Отговор
    Лъжа. Естония е страна с висока ценностна система, морал и европейска ориентация, не е способна на такава долна работа.

    Коментиран от #16

  • 14 Урюрвкос

    8 0 Отговор
    същата работа е и през нашата граница, лошото е че не могат да бъдат засечени защото в плана за летене се записват координатите където трябва да кацне и той на автопилот само по GPS намира посрещача. Когато се съберат 20-30 дрона с кола ги връщат обратно за следващия курс
  • 15 Смех в блатото

    5 4 Отговор
    Ми руснаците имат нужда от дрога, кво?
  • 16 Смех в блатото

    9 6 Отговор

    До коментар #13 от "Нали така":

    1/4 от населението там са етнически руснаци. Нищо чудно, че има трафик на наркотици към Русия :))
  • 17 Урюрвкос

    4 4 Отговор
    преди години река Нарва пресъхна и стана като дере и започнаха да почистват руслото. Намериха маркуч между гаражи в град Ивангород и Нарва като го срязаха потече чист спирт.
  • 18 Урюрвкос

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    виж на картата няма и 2 километра
  • 19 Ирина от Масква

    6 2 Отговор
    вижте , колко са долни тези алчни и злобни Империалисти , чудят се как да сторят зло на Русия
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Когато посеят зърна на бурени с дронове

    3 1 Отговор
    Тогава става страшно
  • 22 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "абе вальо":

    Ок, наркоман
  • 23 Зеленски

    6 3 Отговор
    Тоя дрон беше за мене!
  • 24 Нури

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "филип ейджи":

    Нарко Акулите са Недосегаеми Плащат си и Имат Гръб
  • 25 Преминаващ

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Лицемерино Първо не Съм Вальо Второ не Съм от Козлодуй но си е за твоя си Сметка Има Кръговрат и В сичко се Връща ти Последния Софиянец Разкрит СТАМАТ МАГАРЕТ О оНЯ 4455 сте психо садисти не Изпитвате Емпатия
  • 26 Гост

    3 2 Отговор
    Прави впечатление многократното използване на Естония в статията. Ако се търси разкриване и прекратяване на тази незаконна дейност, то действията на полицията трябва да са тайна до залавянето на извършителите, а дори и след това за да се стигне до организаторите.
    След публикуването на информацията, престъпниците са предупредени и не могат да се заловят, което трябва за е целта на полицията. Още по-необичайно е да се дава информация на медиите (РИА новости) от правоохранителните органи, когато "няма задържани и разследването продължава". Това е забранено от закона и реално помага на престъпниците.
    Никоя полиция не постъпва така, а ако се случи, то прокуратурата трябва да обвини длъжностните лица за изтичане на оперативна информация.
    Всички замесени в историята са от кръга на Кремъл (боец на Вагнер, пропагандната медия РИА Новости, руските правоохранителни органи), които с действията си предупреждават престъпниците, нарушават закона и не са обвинени за това. Реално това не може да стане без съдействие от държавата, което показва, че целта е пропаганда срещу Естония и най-вероятно всичко е измислица.
  • 27 Харон

    2 0 Отговор
    "съобщи източник от правоохранителните органи за РИА Новости." ЛЪЖАТ
  • 28 МДАМ

    1 1 Отговор
    А на бас, че и от двете страни са руснаци.
  • 29 ПУТИН Е ПОРЪЧАЛ

    0 0 Отговор
    Доставките.....за употреба на Кремъл.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания