Last news in Fakti

28 Януари, 2024 06:37 1 158 25

Путин и Лукашенко одобряват нови програми за интеграция между Русия и Беларус

  • путин-
  • лукашенко-
  • русия-
  • беларус

Москва смята съседната страна за "най-близък съюзник и братска република"

Путин и Лукашенко одобряват нови програми за интеграция между Русия и Беларус - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко ще одобрят нови интеграционни програми за 2024-2026 г. на заседание на Висшия държавен съвет на съюзната държава, което ще се състои в понеделник. Това каза в интервю за ТАСС началникът на второ управление на страните от ОНД на руското външно министерство Алексей Полишчук.

„Изминалата година потвърди, че Беларус е нашият най-близък съюзник и братска република, която заема уникално място във външнополитическия дневен ред на Русия“, каза той, отговаряйки на въпрос за перспективите за развитие на Съюзната държава.

„През 2023 г. успяхме да постигнем сериозен напредък в укрепването на интеграцията в рамките на съюзната държава. Благодарение на изпълнението на 28 съюзни програми, одобрени през 2021 г., е постигнат значителен напредък в хармонизирането на законодателството на нашите страни в ключови области на икономическата дейност и формирането на единно социално-икономическо пространство. Разработен е нов пакет от интеграционни решения за следващия тригодишен период – „Основни насоки за изпълнение на разпоредбите на Договора за създаване на съюзната държава за 2024-2026 г.“. Предвижда се те да бъдат одобрени на заседание на Висшия държавен съвет на съюзната държава, което ще се състои в най-скоро време“, добави дипломатът.

Говорейки за резултатите от изминалата година за отношенията с Беларус, Полишчук отбеляза, че Москва и Минск са обърнали значително внимание на разработването на съвместни мерки за смекчаване на негативните последици от нелегитимните санкции на Запада. „Благодарение на тези мерки миналата година беше осигурено значително увеличение на взаимния стокообмен, достигайки рекордни нива от $50 млрд. Установен е непрекъснат транзит на беларуския износ в посока на приятелски държави, използвайки руската транспортна инфраструктура. Стартираха нови кооперативни импортозаместващи проекти в индустрията - в селското и тежкото машиностроене, машиностроенето, самолетостроенето, микроелектрониката, оръжейното производство. На 1 ноември 2023 г. беше завършен най-големият съвместен проект - изграждането на Беларуската АЕЦ, чийто втори блок беше пуснат в експлоатация“, каза ръководителят на втория отдел на страните от ОНД.

Освен това страните се споразумяха за планове за активизиране на изграждането на единно културно, хуманитарно, научно, образователно и миграционно пространство, подчерта Полишчук. „Особено внимание беше отделено на патриотичното възпитание на младежта и съвместното съхраняване на историческата памет“, продължи той. - Междурегионалните връзки достигнаха безпрецедентно ниво. През 2023 г. около 90 делегации от руски региони посетиха Беларус, а 96 беларуски официални делегации и 136 бизнес делегации посетиха Русия. През лятото в Уфа успешно се проведе 10-ият юбилеен форум на регионите на Русия и Беларус, по време на който бяха подписани около 100 документа за сътрудничество и бяха сключени договори за рекордната сума от 110 милиарда руски рубли.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    11 14 Отговор
    Всъщност това вече е една държава и най-страшните руски оръжия бързо се разполагат по беларуската граница.Искахте да опрете руски пистолет в главата си, нали ? Хвалете глупостта на Запада.

    Коментиран от #4

  • 2 Рашастан в колапс

    16 17 Отговор
    Народите им страдат и тънат в мизерия,държавите им с черно бъдеще и изоставащи от света с 100 години..Въобще няма по хубаво нещо от това,че вече нямаме нищо общо с този тумор русия !
  • 3 Швейк

    16 13 Отговор
    Брак между п.е.д.е.р.а.с.т.и.
  • 4 Гост

    13 11 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    С други думи Беларус се превръща в мишена.Точно това е извода.Русия има един съюзник в региона и вече го вкара във войната като го прави легитимна цел.Ако бяхме с Русия сега вече и ние щяхме да сме вкарани във войната от руснаците.

    Коментиран от #5, #6, #11

  • 5 4522

    11 13 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Беларус са от грешната страна и явно ще са от страната на булката,точно като русофилите
  • 6 Дааааа

    10 12 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Ние сме във войната но вкарани не от Русия и САЩ а от нашите "умни" политици
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 кажи му Салорейх

    6 9 Отговор
    28.01.2024 г. - 7:00ч
    „Умри без следа“: нов скандал в Украйна | Руска пролет

    Нов скандал в Украйна избухна, след като вдовиците на загинали украински войници бяха лишени от възможността да родят дете от тяхната сперма, съхранявана в клиники.

    Както се оказа, властите приеха закон, според който след смъртта на човек съхраняваният от него репродуктивен материал се унищожава.

    Украинските жени подозират, че държавата просто не иска да предоставя помощи на децата на загинали военнослужещи.

    Ситуацията коментира главният редактор на агенция Regnum, член на Съвета по правата на човека при президента на Русия, посетила неведнъж Донбас през най-мрачните години на войната, Марина Ахмедова.

    „В Украйна има още един скандал. Винаги са много, но тази е щрих към нейния портрет. Вдовиците са възмутени - забранено им е да използват репродуктивния материал на съпрузите си, загинали във въоръжените сили на Украйна, който са предали, когато са заминали на фронта. Според нова поправка в закона, след унищожаване този материал трябва да се обезврежда.

    Тогава изобщо няма смисъл да го взимаш - ако се върнеш, можеш да имаш дете и без репродуктивни технологии.

    Поправката беше приета заради „умните вдовици“, които искат да родят дете, което очевидно има право на помощи като децата на военните.

    Любовта, паметта на любим човек в детето му - всичко това се отрича и премахва в Украйна. Всичко опира до печалба и пари.
  • 9 мpaзя pycките roвeдa

    15 7 Отговор

    До коментар #7 от "А б е,2":

    Не се обяснявай бе neдaл.Продал си се за две копейки лaйнap нeдoклaтен!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 до припомня

    8 13 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Беларус , за разли8ка от Русия винаги е била в санкции и в интерес на истината се справя много добре защото си запази прамишлеността и селското стопанство , Вкарването ти в война още не си го усетил а часовника тиктака ..... особенно с тези про....ки ППДБ . Украйнския сценарий и първата фаза от него в България е в разгара си а това са паметниците (и там така се почна ) .

    Коментиран от #14

  • 12 до сикилмиша

    7 12 Отговор

    До коментар #10 от "мpaзя pycките roвeдa":

    Ей , трето-полов забави малко скачането за реалния конфликт без който явно и България няма да мине . Фашагите в Б-я също трябва да бъдете утилизирани защото не подлежите на превъзпитание и историята го показа с ку...та Окрайна . Чуствам , че гориш от желание за гражданска война и мога ти обещая че по тоя път които сте тръгнали с сигурност ще я получите а имайки предвид че сте малцинство т.е не повече от 20% готови сте обути с китайските обувки за еднократна употреба .
  • 13 А б е,2,9,10

    4 10 Отговор
    Успокой се.Не се я д о с в а й.Затвори очи и дишай дълбоко.Какво променяш,като се ядосваш.Нищо,освен кръвното,твоето.Мисли за го спода ря си,добра п р и с л у г а. трудно се н а м и р а.Имаш п р о б л е м,р а з б и р а м.Твоят ч о в е к още с п и. и не м о ж е т е. да м и. н а л о ж и т е. з а б р а н а.Г л а д н и. П о м и я р и,които о б и к а л я т о Коло. к о з я к. сте в и е
  • 14 русия ТЕРОРИСТ И ФАШИСТ НОМЕР ЕДНО

    16 7 Отговор

    До коментар #11 от "до припомня":

    Най-доброто нещо случвало се на България е да разкараме този враг Русия от България.Радвай се,че си с НАТО и САЩ ,защото сега ако бяхме с Русия вече шяхме да сме вкарани във войната,а вместо това ти дованен хулиган седиш на сигурно и топло в България където НАТО и САЩ ти пазят предателските задни части от русофашистките терористи.
  • 15 МАРА С НОВИТЕ ЦИЦИ

    10 2 Отговор
    РУСИЯ НЕ СМЯТА БЕЛАРУС ЗА ПАРТНЬОР А ЗА СОБСТВЕНА ТЕРИТОРИЯ КОЯТО ЩЕ ПРИДОБИЕ БЕЗ БОЙ !
  • 16 Умен по цялата глава

    7 6 Отговор
    Лукашенко е Диктатор от 1994 та година...Всъщност,идеята на руснаците е да заменят с подобни диктатури всички държави били в СССР или Комунистическия блок,като се изхвърли Комунистическата идеология и се установи Президентска диктатура с Пазарна икономика.

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Лилипутин

    6 4 Отговор
    Лукашенко е любовника на Путин в Беларус, имаше си двама в ГДР.

    Коментиран от #21

  • 19 Мата на Хари

    7 4 Отговор
    Как миличко го гледа. Ще се гушкат.
  • 20 россиян..

    4 9 Отговор

    До коментар #16 от "Умен по цялата глава":

    Що щатите не правят ли същото,нали си сложиха техни хора в тиквунско,дето преди се вкарваха по арестите..сега се прегръщат и танцуват-кво да праиш,обичат се..а тиквуните им плескат.
  • 21 дедо..

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Лилипутин":

    Лукашенко е голема работа..в момента с вова правят магистрала до сувалския коридор.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 реру

    10 3 Отговор
    "Путин и Лукашенко одобряват нови програми за интеграция между Русия и Беларус"


    "Интеграция" между сюзерен и васал е пример за оксиморон.
    Явно е някаква нова форма за хвърляне прах в очите на наивниците по света...
  • 24 Ами!

    7 3 Отговор
    И да триете разказите ми за мизерния живот в Русия няма да съдействате руската пропаганда да промива мозъците ни. Русия без Путин. Не на войната.
  • 25 пиночет

    8 2 Отговор
    Руснаците си остават завинаги, роби на Кремъл!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания