Last news in Fakti

29 Януари, 2024 04:18 1 055 1

И Токио спря кранчето на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци

  • японция-
  • помощ-
  • бежанци-
  • агенция-
  • палестина

Причина са обвиненията на Израел, че някои от служителите ѝ са участвали в нападението на "Хамас" срещу еврейската държава на 7 октомври

И Токио спря кранчето на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци - 1
Снимка: Фейсбук

Япония обяви, че също спира финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА) заради обвиненията на Израел, че някои от служителите ѝ са участвали в нападението на "Хамас" срещу еврейската държава на 7 октомври, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

УНРВА уволни няколко свои служители и обеща пълно разследване, но въпреки това Израел обяви решението си да забрани на агенцията да продължи да работи в Газа след войната.

Япония е деветата държава, която спира финансирането на агенцията на ООН, след такива страни като САЩ и Германия.

Токио заяви снощи, че е "изключително обезпокоен от предполагаемото участие на членове на персонала на УНРВА в терористичната атака срещу Израел на 7 октомври миналата година".

"В отговор на това Япония реши да преустанови по-нататъшното финансиране на УНРВА за момента, докато агенцията провежда разследване по въпроса и обмисля мерки в отговор на обвиненията", се казва в изявление на японското външно министерство.

В същото време Токио ще продължи "да полага дипломатически усилия за подобряване на ситуацията в ивицата Газа и за облекчаване на положението на цивилното население възможно най-скоро чрез предоставяне на подкрепа на други международни организации", се казва още в изявлението.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    7 3 Отговор
    Джапанките много бързо повярваха на обвинения без доказателства!
Новини по държави: