Last news in Fakti

29 Януари, 2024 04:43 1 934 3

Хунти извадиха три африкански страни от ЕКОВАС

  • ековас-
  • африка-
  • хунти

Икономическата общност на западноафриканските държави ги призова да се завърнат към демократично управление

Хунти извадиха три африкански страни от ЕКОВАС - 1
Снимка: Фейсбук

Нигер, Мали и Буркина Фасо, които са управлявани от военни хунти, заявиха днес, че незабавно излизат от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), предаде Ройтерс, цитирана от БТА

ЕКОВАС призовава трите страни да се завърнат към демократично управление.

Решението на трите страни бе обявено в съвместно изявление, излъчено по националните им телевизии. То е удар по усилията за регионална интеграция на ЕКОВАС, отбелязва Ройтерс, като припомня, че членството на всяка от трите страни в организацията бе замразено след военните преврати.

Регионалната организация е казвала, че не признава правителствата на военните, като е изтъквала, че вече няма да толерира военни преврати.

Въпреки това ЕКОВАС заяви днес, че е готова да участва в търсенето на "договорено решение" на ситуацията с изтеглянето на Мали, Нигер и Буркина Фасо.

Трите страни са "важни членове на организацията", която "остава ангажирана с намирането на договорено решение на политическия блокаж", създаден от изявлението за изтеглянето им, се казва в изявление на ЕКОВАС

В изявлението ЕКОВАС подчертава, че все още не е получила "официално и директно известие" за изтеглянето на Мали, Нигер и Буркина Фасо.

В излъченото по националните телевизии изявление лидерите на трите страни заявиха, че поемат "цялата отговорност пред историята" и че действат "в отговор на очакванията, опасенията и стремежите" на народите на страните си, като взимат "суверенно решение за незабавното изтегляне на Буркина Фасо, Мали и Нигер от Икономическата общност на западноафриканските държави", предаде Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калъчев

    23 1 Отговор
    Не са хунти, а патриоти, освободили се от колониална Франция на макароните.

    Коментиран от #2

  • 2 ЕХХХХХ ДА ИМАШЕ ТУКА ТАКЪВ

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Калъчев":

    ТИП ХУНТИИ.....Златото ни да оставаше за народа.....
  • 3 Хасковски каунь

    4 0 Отговор
    В България уенните са скопени от КОЗЯК