Last news in Fakti

29 Януари, 2024 09:35 986 17

Институт за изследване на войната: Кремъл създава условия за дестабилизация на Молдова

  • институт за изследване на войната-
  • кремъл-
  • условия-
  • дестабилизация-
  • молдова-
  • русия

На 28 януари вицепремиерът на Молдова Олег Серебрян заяви, че Кишинев няма да се върне към преговорния процес за Приднестровието във формата "5+2“, докато не бъде прекратена войната в Украйна

Институт за изследване на войната: Кремъл създава условия за дестабилизация на Молдова - 1
Снимка: Shutterstock

Служители на Кремъл създават "информационни условия“ за дестабилизиране на Молдова с цел да се предотврати интеграцията на страната в Европейския съюз и в структурите на Запада като цяло, се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава изданието "Украинска правда“ и Фокус.

Директорът на Втори департамент на страните от Общността на независимите държави (ОНД) при Министерството на външните работи на Русия, Алексей Полишчук, подчерта в интервю за ТАСС, че Молдова е стартирала процеса на "отлъчване" от държавите-членки на тази организация и има планове да напусне ОНД до края на текущата година.

Според Полишчук подобно решение няма да е от полза нито за интересите на Молдова, нито за гражданите ѝ, а също така ще бъде неблагоприятно за икономиката на страната. По думите му уреждането на приднестровския въпрос в Молдова е в "дълбока криза“ и икономическият натиск на Кишинев върху региона от началото на 2024 г. "още повече бави“ всяко решение. Русия е готова да подобри отношенията между Молдова и Приднестровието "като посредник и гарант“, допълни още той.

На 28 януари вицепремиерът на Молдова Олег Серебрян заяви, че Кишинев няма да се върне към преговорния процес за Приднестровието във формата "5+2“, докато не бъде прекратена войната в Украйна, припомнят от ISW.

Русия обвини Украйна за провала на Минските споразумения, които до голяма степен замразиха конфликта след 2014 година. Сега Русия може да определя информационни условия, за да прокара претенции и срещу Молдова.

По-рано ISW оцени, че Кремъл вероятно създава информационни условия, за да оправдае предстоящата руска агресия в Молдова под прикритието на защита на своите "сънародници в чужбина“ и "руския свят“ – концепции, които според анализаторите се основават на неясни определения за рускоговорящи в различни страни.

Русия може да се опита да оправдае своята агресия или усилия за дестабилизация в Молдова с аргумента, че хората в Приднестровието са в опасност.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО

    20 7 Отговор
    Вчера пак се изгуби Байдън, гледайте го кво праи пред избирателите ! ...смех в залата
  • 2 молдова

    26 7 Отговор
    е напълно завладяна от посолството, има опастност да я хвърлят в огъмя като измислената украйна
  • 3 Добра

    3 11 Отговор
    Новина
  • 4 нормално е да защити

    15 6 Отговор
    рускоговорещите . Потеглилите с майдан към капиталисическа демокрация после изгонват руско говорещите . То се вижда . Конфликтират се .
  • 5 Въпросче

    20 6 Отговор
    Натото се чуди между кои православни християни да запали следваща война : Между молдовци и руснаци ли , между българи и сърби ли , или между беларуси и украинци ?
  • 6 Долу

    13 4 Отговор
    Мракобесният режим на Байдън!!! Свобода за народът на Тексас!!@
  • 7 Бонев

    17 3 Отговор
    Щом този институт се е захванал да пише за Молдова, жална й майка на Молдова.
  • 8 Запознат читател

    14 1 Отговор
    Още еди институт където нишо съществено не се прави. Харчат се пари на данъкоплатците. Света се напълни с администрация, която не пржизвежда нищо. За това загиваме.

    Коментиран от #11

  • 9 Хора запомнете

    3 10 Отговор
    Кабаева я боли апартамента от 2600м2 в Сочи, че Путлер не може да защити ватите в Русия от атаките на Украйна.

    Коментиран от #13

  • 10 Урюрвкос

    13 1 Отговор
    Първо покажете документ в който пише че Молдова, Грузия и Украйна ще влязат в ЕС. Обещанията няма правно покритие. Молдова не е член на НАТО но може да разположи Ф-16 на своя територия които да изпълняват военни задачи в Украйна. Ако отговори Русия ще бъде обвинена че напада Молдова и тогава НАТО може защити "законно" небето над Молдова и ще има повод да реши силово въпроса с Преднистровието. Този филм го гледахме 2008 в Грузия, сценаристите и режисьорите същите.

    Коментиран от #14

  • 11 Въпросче

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "Запознат читател":

    Щом на щатските данъкоплатци , дето Саш имат най-много бездомници в света , не им пука че хранят такива институти , кво.ти пука ?
  • 12 Ако Молдова се държи прилично

    8 2 Отговор
    с Преднестовието, а не като украинските фашисти, няма от какво да се стрхува. И няма да има проблем с ЕС.
    Но като гледам войстващите психопати вече насъскват и Кишинев.
    А и Базирания Мозък на Нюланд, вече потрива ръце.
  • 13 Какви "атаки на Украйна" бе?

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хора запомнете":

    За контранаступа ли говориш?:):)

    Или за натовските кластърни ракети, дето натовски оператори хвърлят по територията на Русия? Украйна няма нищо общо с това. Питай французите от хотела в Харков.
  • 14 Хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Урюрвкос":

    И всички видяхме какво се случи със Грузия пълно опустошение Молдова да мисли преди да се захване със тази идея
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Демократ

    4 2 Отговор
    Пак веднага ми изтрихте коментара,защото написах истината. Русия е ненадмината в подмолната дейност, дестабилизирането на страните, саботажите. Винаги е постигане целите се с насилие.
  • 17 Абдул от Кабул

    1 1 Отговор
    Молдова също е изкуствено творение. По-голямата част от територията принадлежи на Русия, един малък процент е на Румъния, макар че с играта на власите срещу Русия, може и да им се размине.