Last news in Fakti

30 Януари, 2024 04:40 714 2

Израел: Буферната зона в Газа е временна

  • израел-
  • газа-
  • буферна оона-
  • заселници

Военните ще предотвратят презаселването на ивицата Газа от израелци, обяви министърът на отбраната Йоав Галант

Израел: Буферната зона в Газа е временна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският министър на отбраната Йоав Галант е уверил САЩ, че той и военните ще предотвратят презаселването на ивицата Газа от израелци, става ясно от медийна публикация, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Новинарският портал "Аксиос" съобщи, позовавайки се на американски и израелски официални лица, че Галант е заявил по време на разговори с американски официални лица миналата седмица, че планираната буферна зона в ивицата Газа ще има временен характер и ще служи само за целите на сигурността.

Възстановяването на аванпостове или селища от израелски заселници няма да бъде разрешено, бил казал Галант.

Министри от дясноконсервативната управляваща партия Ликуд на премиера Бенямин Нетаняху присъстваха на конференцията в подкрепа на заселниците в Йерусалим в неделя вечерта. Израелските медии съобщиха, че са присъствали една трета от министрите от кабинета на Нетаняху.

В допълнение към завръщането на израелските заселници в крайбрежната ивица, крайно десният министър на полицията Итамар Бен-Гвир също призова за изселване на палестинците. Той заяви, че това е единственият начин да се предотврати ново клане като това на 7 октомври, което предизвика конфликта в Газа.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Кърби отправи ясни критики към министрите, които се застъпват за преселване в ивицата Газа.

"Някои от тези реторики и изрази, които бяха приписани на някои от тези министри по време на това събитие - безотговорни; безразсъдни; подстрекателски, ще спра дотук с определенията ", каза Кърби пред журналисти в Белия дом.

Самият Нетаняху определи плановете за презаселване с евреи на ивицата Газа след войната като нереалистични.

През 2005 г. Израел се изтегли от Газа и евакуира повече от 20 израелски селища. През 2007 г. ислямистката организация "Хамас" пое еднолично контрола над крайбрежната зона след кървава битка с организацията "Фатах" на палестинския президент Махмуд Абас.

Там живеят около 2,2 милиона палестинци.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КозЪъ

    0 0 Отговор
    Те са известни с "честността" си тия гад0ве израелски. Нищо, като гледам как вървят нещата, ще си го получат здраво отвсякъде.
  • 2 още като ги

    0 0 Отговор
    Видя тез детеубийци и ми се повръща. Години.ии мръ.сни!