Last news in Fakti

30 Януари, 2024 10:33 842 7

Отново нагоре! Петролът поскъпна под натиска на геополитическото напрежение в Близкия изток

  • нефт-
  • петрол-
  • опек-
  • персийски залив

Пазарът балансира по ръба, след като Вашингтон се закани да вземе всички необходими мерки, за да защити войските си след смъртоносната атака срещу американска база в Йордания, извършена от близки на режима в Техеран паравоенни групировки

Отново нагоре! Петролът поскъпна под натиска на геополитическото напрежение в Близкия изток - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на петрола се покачиха в днешната азиатска търговия, тъй като засилващото се напрежение в района на Близкия изток поради нови опасения за сигурността на доставките, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 25 цента или 0,3 на сто до 82,65 долара за барел.

Американският лек суров петрол се покачи с 31 цента или 0,4 на сто до 77,09 долара за барел.

И двата сорта поевтиняха вчера с по около долар, след като съд в Хонконг разпореди ликвидацията на строителния гигант "Евъргранд" (Evergrande Group), което подхрани опасенията от спад на търсенето на петрол в Китай.

Анализатори са на мнение, че пазарът балансира "по ръба", след като Вашингтон се закани да "вземе всички необходими мерки", за да защити войските си след смъртоносната атака срещу американска база в Йордания, извършена от близки на режима в Техеран паравоенни групировки.

"Ако напрежението по оста САЩ-Иран нарасне и премине в пряко конфронтация, това ще засегне пряко доставките на петрол от Иран, които и без друго са чувствителни и подлежат на санкции", посочва в бележка до инвеститорите анализаторът към "Комънуелт банк ъв Острелиа" (Commonwealth Bank of Australia) Вивек Дхар.

През 2023 г. Иран е изнасял по 1,2-1,6 милиона барела петрол дневно, или около 1-1,5 на сто от глобалното дневно потребление.

Цените на петрола освен това ще бъдат повлияни и от утрешното решение на Управлението за федерален резерв по отношение на лихвените проценти. Очакванията са те да останат без промяна, но централната банка да подскаже кога ще започне да ги сваля.

Същевременно данни за американските запаси показват, че тези от суров петрол и дестилати продължават да падат, а от бензин - да растат. Американският петролен институт ще обяви своите данни по темата довечера, а Агенцията по енергийна информация - утре следобед.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 забелязъл

    10 0 Отговор
    и при нас сигурно от тази сутрин защото у нас като се чуе че поскъпва петрола то скъпия петрол идва за секунди в бг а когато поевтинее евриния идва след месеци …
  • 2 Кокорчо 🌈🌈🌈

    7 0 Отговор
    Бензин по 5 лв литър.
  • 3 моля, моля

    6 0 Отговор
    всичко е еврейски спекулации
  • 4 МИНИМАЛЕН ПЕНСЮНЕР/ХЛЯБ ДОБРУДЖА 1/2

    3 1 Отговор
    ШО....БИЛЕТЧЕТО СИ Е...1.60стотинки
  • 5 Виновен е

    2 0 Отговор
    ВладиМир Влади Мирович ! Мъка ... Мачка ни.
  • 6 Шопендар

    2 0 Отговор
    След месец,горивата у нас ще скочат с доста %,защото спира вноса от русия,суецкият канал е затворен,и танкерите ще правят околосветско пътуване докато стигнат до лукойл.промяна след промяна след промяна
  • 7 Я го знам !

    2 0 Отговор
    Вовката ги върти на чекрък,та свет им се вие 😂