Last news in Fakti

30 Януари, 2024 13:21 1 020 14

Япония се стреми към мирен договор с Русия, но възнамерява да не отменя санкциите

  • япония-
  • русия-
  • мирен договор-
  • санкции

През втората половина на февруари в Токио ще се проведе конференция по въпроса за възстановяването на Украйна

Япония се стреми към мирен договор с Русия, но възнамерява да не отменя санкциите  - 1
Снимка: Shutterstock

Япония иска да сключи мирен договор с Русия, но възнамерява да продължи политиката на антируски санкции и подкрепата за Украйна. Това заяви премиерът Фумио Кишида по време на заседание на долната камара на парламента, съобщава ТАСС и News.bg.

"Ще продължим активно да насърчаваме санкциите срещу Русия и подкрепата за Украйна", подчерта той, като посочи трудната ситуация в двустранните отношения поради специалната военна операция на Москва в Украйна.

"Япония обаче остава твърдо ангажирана с курса към разрешаване на териториалния въпрос и сключване на мирен договор", добави Кишида.

Той припомни, че през втората половина на февруари в Токио ще се проведе конференция по въпроса за възстановяването на Украйна.

От средата на миналия век Москва и Токио водят преговори за изготвяне на мирно споразумение след Втората световна война. Препъникамък остават разногласията относно правата върху южната част на Курилските острови. След войната целият архипелаг е включен в Съветския съюз, но Япония оспорва контрола върху Итуруп, Кунашир, Шикотан и група малки необитаеми острови.

Руското външно министерство многократно е подчертавало, че суверенитетът на Москва върху тези територии, който има съответната международна правна рамка, не е под въпрос.

През март 2022 г. руското външно министерство обяви, че Москва прекратява преговорите с Токио за мирен договор заради едностранните ограничения на Япония спрямо Русия във връзка със ситуацията в Украйна.

Москва се оттегли и от диалога с Токио за съвместни икономически дейности на южните Курилски острови и блокира разширяването на статута на Япония като секторен партньор в диалога на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    7 33 Отговор
    С русията се говори въоръжен до зъби и със санкции до дупка.
  • 2 да де

    32 2 Отговор
    Е нЕма как да се случи хем това в онова, хем душата в рая.
  • 3 Пишете бе, еййй мисири

    34 1 Отговор
    Абе какво стана бе? И в Белгия и Италия скочиха трактористи, освен полски, френски, германски и румънски? Санкциите работят, нали:))

    Коментиран от #7

  • 4 Объркано Атлантиче

    25 2 Отговор
    Това как си го представят "изнасилените" от американците самураи?

    Американците строго са им забранили да помнят дори кой ги е бомбардирал с ядрени бомби предизвиквайки стотици хиляди непостредствени и отложени жертви - с седнали да реват за мирен договор с Русия!?

    Путин някога беше открит за преговори и варианти, но никога не би допуснал компромис с националните интереси и безопасността на Русия. За да можеше Япония да получи някакъв достъп до Курилските острови, тя трябваше да започне процес на еманципиране от САЩ, в противен случай островите автоматично щяха да минат под американски контрол - нещо недопустимо за Русия.
    Понеже еманципирането на Япония от САЩ се видя, че е невъзможно за това поколение японски лидери, прозорецът на възможностите се затвори безвъзвратно. За всичко се плаща.
  • 5 Пян_Гъ

    16 2 Отговор
    "Япония се стреми към мирен договор с Русия, но възнамерява да не отменя санкциите" -- Япония НЕ ПЕЕ В ХОРА!!! Така са й казали, така заявява. Тя е победена страна във ВСВ и няма право на самостоятелно мнение. И ние активно се натискаме да станем като Япония! Икономика, организация и т.н. е вярно, че има, но без ресурси и сфери на влияние (=колонии и подмандатни територии) всичко ще се окаже ала-бала: при една морска блокада нещата приключват за два-три месеца. Един приятел ми каза. Той знае неща, които не е хубаво да се знаят.

    Коментиран от #10

  • 6 Човек с очи

    11 1 Отговор
    Нещо не се стремят качествено. С резервата за гости в Окинава няма да им се получи.
  • 7 Объркано Атлантиче

    24 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пишете бе, еййй мисири":

    Да, санкциите "работят"!
    Мерцедес няма да остане сам.
    В Германия фалира веригата универсални магазини KaDeWe.
    Първият ще затвори легендарния магазин в Берлин, следван от Хамбург и други градове.
    Фалитът се дължи на големия дълг на мрежата, нарастващите разходи за енергия и наем и рязкото спадане на продажбите.

    Някога «Kaufhaus des Westens» се смяташе за най-големия в континентална Европа и беше един от петте най-големи универсални магазина в света.
    Основана през 1905 г.от търговеца Адолф Яндорф, сградата е проектирана от архитекта Йохан Емил Шауд. Търговската къща е открита през април 1907г.
    Всеки турист, посетил Берлин през последните 70 години, със сигурност се озоввавал в отдела по гастрономия на KaDeWe, където се продават деликатеси от цял свят.

    Сега вече - край. Сега само шаурма и шиш-кебап.
  • 8 Порно

    11 1 Отговор
    Няма да стане тяхната работа, тия острови придават на Охотско море статута на руска икономическа зона, върнат ли ги, ще трябва да делят с японците. А това са изключително богати на риба води, и руснаците здраво печелят от такси на риболовните кораби. Пък и така входа към Охотско море е почти изцяло в руски териториални води и остава само малък участък в който да се разхождат американските военни кораби за "подкрепа свободата на мореплаването." Навремето пияндето Елцин беше готов да продаде островоте, говори се за суми от около 20 до 30 милиарда долара, японците се надяваха, че ще успеят да притиснат още руснаците, досвидя им да плащат , и сега съжаляват.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Краватар

    2 2 Отговор
    всеки се дистанцира от обезумялото мучащо добиче вече
  • 12 Госあ

    0 4 Отговор
    За русофилите само ще кажа, че мирен договор с Япония ще бъде само от полза за Русия. По много причини. И за Япония, разбира се, и за геополитическата стабилност.
  • 13 БгТопИдиот🇧🇬

    1 0 Отговор
    Новината с Джапанките–М ецана е съвсем друга,но нема да е коментирам щото не е политкоректна и ще ме тривнат !

    Горното е фейкНюз.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: