Last news in Fakti

30 Януари, 2024 17:19 1 066 8

Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека иска да ѝ бъдат отпуснати 500 млн. долара

  • оон-
  • правата на човека-
  • върховен комисар-
  • милиони-
  • отпуснати

Миналата година Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека, която има 1 962 служители в 91 държави, получи 283,2 млн. долара от поисканите 452 млн. долара в момент, когато организацията отбеляза 75-годишнината от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека

Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека иска да ѝ бъдат отпуснати 500 млн. долара - 1
Снимка: БГНЕС

Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека призова днес за осигуряване на 500 милиона долара (461 млн. евро) за финансиране на своите дейности през тази година, въпреки че през миналата година получи малко повече от половината от тази сума, предаде Франс прес и БТА.

"Днес апелирам за 500 млн. долара ... за справяне с някои от най-големите предизвикателства в областта на правата на човека, пред които сме изправени днес и ще бъдем изправени в бъдеще", заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк пред дипломати в Женева.

"Живеем във време на дълбоко разделение. Конфликтите се умножават в много части на света, напоследък в Близкия изток. Тези войни оставят дълбоки рани - подхранват страдания, които без справедливост ще нанесат големи вреди на бъдещето на цели народи", отбеляза той.

Миналата година Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека, която има 1 962 служители в 91 държави, получи 283,2 млн. долара от поисканите 452 млн. долара в момент, когато организацията отбеляза 75-годишнината от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека.

"Все още имаме значителен недостиг на средства, необходими за по-ефективно и мащабно предоставяне на решения в областта на правата на човека", заяви Тюрк.

"Спешно трябва да се справим с историческия недостиг на средства, който засяга правата на човека - един от трите стълба на дейността на ООН", добави той.

Тюрк специално благодари на основните страни донори, като посочи петте най-големи: Европейския съюз, САЩ, Швеция, Германия и Норвегия.

Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека посочи, че през миналата година е помогнала за "освобождаването на 13 476 задържани души" и за подобряване на законите и политиките в 43 държави в съответствие със стандартите за правата на човека.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Преминаващ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "трудещ се човек плащаш данъци":

    НЕ СЕ ПРИСМИВАЙ НАД ИНДВАЛИДИТЕ и ТЕ СА ХОРА
  • 3 Миро

    2 1 Отговор
    Тази "Харта за правата на човека" съм я назубрил, ама на практика нещата са други.
    Войните си вървят, а наш надут Георги - български стои да го видят всички на видни места, че се е хванал на Бас (вид хазартна игра), че ще им промени нещо и ще им отреже пръстите на крадците.
    Мани друго ама и за това взима пари, а и се показва че може да промени нещо.

    Коментиран от #4

  • 4 Жоро

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Миро":

    За това децата от малки ги научават как сами да надуват балон, воден пояс и водна топка с уста.
  • 5 Объркано Атлантиче

    6 0 Отговор
    Кърт Валдхайм. На младини той е идеологически нацист и офицер от Вермахта и дори има медал от хърватските усташи за брутални наказателни операции срещу югославските партизани.

    Но след Втората световна война този „достоен“ гражданин продължава да работи в друга област и още през 1972 г. става генерален секретар на ООН за следващите 10 години.

    Помислете за това: идеологически нацисти от години ръководят основната международна организация, която се представя като бъдещото световно правителство. По принцип това обяснява всички мерки, които налагат...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    3 0 Отговор
    Ами нека богатите арабски държави отпуснат тези пари. 500 милиона за тях са нищо.
  • 8 Анонимен

    3 1 Отговор
    UNRWA да бъде незабавно разформирована! Настъпи време да се пуснат помпите в тунелите на ГАЗА и един път завинаги да се приключи със зловещата терористична групировка ХАМАС. Сбирщина от изнасилвачи и убийци.