Last news in Fakti

30 Януари, 2024 20:46 2 116 44

Над 1000 служители на ООН са свързани с терористите в Газа?

  • ивицата газа-
  • газа-
  • оон-
  • хамас-
  • израел-
  • бежанци-
  • палестина-
  • палестинци

Израел призова за цялостна реформа на Агенцията за подпомагане на палестинците

Над 1000 служители на ООН са свързани с терористите в Газа? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Предполагаемата връзка между служители на Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) и терористите в ивицата Газа е по-голяма, отколкото се предполагаше досега, пишат редица медии. Дотук се твърдеше, че най-малко12 служители на въпросната агенция са участвали в терористичната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври 2023 година.

Сега става ясно, че около десет процента от всичките 12 000 хуманитарни работници на UNRWA, работещи в ивицата Газа, са свързани с Хамас или палестинската групировка "Ислямски джихад". Затова съобщи "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на доклади на разузнаването.

Информацията се основава, наред с другото, на данни от мобилни телефони, разпити на заловени бойци на Хамас и документи, намерени в убити бойци, съобщава вестникът. Правителството на САЩ е било информирано за разузнавателното досие, се казва в съобщението. Обвиненията срещу служителите за предполагаемо участие в клането на Хамас предизвикаха възмущение по целия свят. В отговор на това редица държави временно преустановиха плащанията си към хуманитарната организация, включително Германия, САЩ, Обединеното кралство и Франция.

Гутериш се среща със страните донори

От ООН съобщиха, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е поискал среща с представители на страните донори в Ню Йорк днес. Той се бори за допълнително финансиране на организацията. Неговото послание към донорите, и най-вече към тези, които са спрели финансирането, е поне да осигурят непрекъснатост на работата на UNRWA, съобщи говорител на Гутериш, цитиран от ARD. Изданието припомня в тази връзка, че за Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток работят и "десетки хиляди отдадени служители" в региона. Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отново призова за бързо изясняване на обвиненията. Той посочи и „жизнено важната роля", която организацията на ООН играе за палестинските бежанци в Газа.

Израел настоява за реформи

Израел призова за цялостна реформа на Агенцията за подпомагане на палестинците. "Проблемът на UNRWA не е само в "няколко гнили ябълки", които са участвали в клането на 7 октомври", цитира Уолстрийт джърнъл високопоставен израелски правителствен служител. "Институцията като цяло е убежище за радикалната идеология на Хамас", твърди той. Това, че хуманитарната организация под шапката на ООН е в сговор с терористите от Хамас, при това от много време, потвърждава и посланикът на Израел в Германия Рон Просор. Пред вестник "Тагесшпигел" той посочва, че сред атентаторите на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. е имало и възпитаници на UNRWA. В сегашния си вид тази агенция не допринася за мира, категоричен е дипломатът. В тази връзка той приветства решението на редица държави да преустановят финансирането си за нея, допълва ARD.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    7 11 Отговор
    Аллах да ги благослови!
  • 2 Кенеди

    23 14 Отговор
    Единствените терористи са Израел!!!

    Коментиран от #7, #33

  • 3 МИТ

    3 12 Отговор
    Няма нещо като клин вдъълбан от Кремъл , според мен всичко е просто притихнило, п росто или си русофил или си туркофил, или еврофли, или китайфил, или имигрантофил, или българофил, или америконофил, аз много отдавна бях за кратко русофил, просто пораснах имах собствени убеждения и съм амерконофил и туркофил, и малко българофил но за русофил или еврофил или някой друг не, просто другите тепърва се събуждат и просто ги настаняват някъде медиите
  • 4 вярваме ви!

    14 7 Отговор
    Баш терориста изряеел и верната му медия каза, значе Сичко е тамтамам!
    Вярваме ви!
  • 5 Ний ша Ва упрайм

    16 5 Отговор
    юдей и истина???
  • 6 българина

    24 10 Отговор
    естествено, всички помагачи на Левски и Ботев са терористи! кой палестинец не е с Хамас, за чии права се бори Хамас, я стига лицемерие и двойни стандарти ! долу саш ес и израел, стискам палци на арабския свят
  • 7 МИТ

    11 20 Отговор

    До коментар #2 от "Кенеди":

    Ако включиш телевизора, виждаш еденствено нахлуващи хамасци просто отиващи в някоя болница убиваща цивилни, и тези искат държава подкрепена от Китай, Русия , Турция, Иран и кой ли още не от БРИКС и ШОС че дори и от русофилси западни държави обвиняващи за всичко ИЗраел, израелската армия е демократична обучена и ако има грешки те са минимални на шепа войници но от страна на Хамас всекидневно се излъчват клипове с избиване на цивилни с подкрепата на русофилската световна общност която е зад това Палестина да има държава това е толкова откачено че незнам на кой свят са тези с това мислене

    Коментиран от #12

  • 8 о0НеТ0

    22 7 Отговор
    Организация със затихващи функции обслужва интересите на ФАЩ.
  • 9 Някой

    12 8 Отговор
    А, повече от 1000 с свързани с терористите.... С израелците, де...
  • 10 ТрампЛин

    10 5 Отговор
    Разбира се! Тези милиарди помощи трябва да се разпределят някак си! Ех, сега като прекратят голяма част от дарителите своята лепта, ще намалеят и свързаните с Палестина членове на ООН.
  • 11 Мирослав

    15 4 Отговор
    По вашата логика колко хора са били свързани с "терористите" Ботев, Левски, Раковски???
  • 12 Прочетох

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "МИТ":

    "Ако включиш телевизора "
    и се отказах да продължа.....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Урюрвкос

    9 6 Отговор
    голям таралеж си сложи Израел в гащите
  • 15 КУПУВАМ БЕНЗИН - 10 ЛЕВА ЛИТЪРА

    8 4 Отговор
    Назована е най-убедителната причина САЩ да не започват война с Иран



    Наскоро неизвестни дронове камикадзе атакуваха американска военна база на йорданска земя. След това администрацията на САЩ побърза да обвини Иран за инцидента без доказателства, обещавайки „суров отговор“. Но времето минава, а удар от Вашингтон все още няма и за това има обяснение.


    Мнозина очакват САЩ да започнат война с Иран заради случилото се. Най-ревностни в тази област са британските и израелските медии. Но има една основателна причина, поради която американците все още не са нанесли удари по иранска територия. Тази причина е Нефтът.

    Само началото на пряк военен конфликт ще доведе до недостиг на черно злато на международния пазар в размер на 7,6 милиона барела на ден. И това са само две държави: Иран – 3,3 милиона барела на ден и Ирак – 4,3 милиона барела на ден. Обемите на Иран и Ирак са почти 7,4% от цялото световно производство през 2023 г. и 4 пъти повече от увеличението на миналогодишния добив на черно злато от дълбините на планетата.

    Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) загубата на производство само от тези две страни може да доведе до огромен дефицит на петролния пазар и няма нищо, което да компенсира напълно това. Цената на тази въглеводородна суровина сорт Брент веднага ще достигне 100 долара за барел на фондовите борси, а цената на бензина в САЩ ще надхвърли 4 долара за галон (засега средната стойност е 3,1 долара).
  • 16 КВО КАЗАХТЕ -ТЕРОРИСТИ ама от ФАЩ

    7 4 Отговор
    Враговете на Съединените щати не искат да живеят правилно. По американски образци. Естествено, всички те са привлечени от Москва. Неслучайно появата на Путин или Лавров на всеки международен форум предизвиква такъв фурор. Вижте само Иран. Държава измамник протяга ръка към друга държава измамник. Активно сътрудничи в различни области.

    Нещо повече, Ислямската република практически отне от Вашингтон много групировки, създадени с пари на САЩ, и сега ги контролира, а чрез този контрол и почти целия Близък изток. Няма нужда да говорим за помощ на правителството на Сирия и антиамериканските сили в Ирак. Нещата се стигнаха до там да се нанасят удари по американски военни бази! Това никога не се е случвало досега и ето го отново...
  • 17 Заплашват сигурността“ на ОДЕСА

    9 3 Отговор
    Заплашват сигурността“: Зеленски получи лоши новини за Одеса -Русия, ако е необходимо, може да реши да освободи Одеса, за да гарантира сигурността на Крим, каза бившият офицер от американското военно разузнаване Скот Ритър в интервю за YouTube канала Danny Haiphong.
    "Те ( въоръжените сили на Украйна , базирани в Одеса - бел.ред.) заплашват сигурността на Крим. Русия няма да позволи на Украйна да контролира този град", отбеляза той.
    Сградата на Капитолия във Вашингтон, САЩ - РИА Новости, 1920 г., 30.01.2024 г.

    Ритер добави още, че в края на конфликта нацисткият режим на украинския президент Владимир Зеленски ще бъде унищожен.
  • 18 Анонимен

    6 5 Отговор
    UNRWA да бъде незабавно разформирована! Настъпи време да се пуснат помпите в тунелите на ГАЗА и един път завинаги да се приключи със зловещата терористична групировка ХАМАС. Сбирщина от изнасилвачи и убийци.
  • 19 КОУБОЕЦ ОТ ТЕХАС Е БОГАТ КОУБОЕЦ

    6 0 Отговор
    Причината за бунта се крие в икономиката и големите пари.
    Държавата Lone Star е много богата - толкова много, че може да даде преднина на много страни. Икономиката на Тексас е с обем от 2,4 трилиона долара, тя е на осмо място в световната класация и е по-голяма от икономиките на Канада , Италия или Русия . Основният източник на бюджетно финансиране остава добивът, рафинирането и транспортирането на петрол, но Тексас успя да изгради мощна индустрия под петролния чадър. The Economist изчислява, че в Тексас повече от половината население (15 милиона души) е заето в реалния производствен сектор, а повече от 600 хиляди нови работни места са създадени тук миналата година. Това е така, защото Тексас няма личен или корпоративен данък върху доходите, така че това е мястото, където се преместват най-много американски и чуждестранни компании, особено от Европа . В допълнение към данъчните стимули, Тексас предлага на бизнеса евтина енергия,
  • 20 Урюрвкос

    7 0 Отговор
    и къде е офиса на тези терористи, най вероятно в столицата на международния тероризъм
  • 21 КАУБОЕЦ ОТ ДИВИЯТ ЗАПАД

    5 1 Отговор
    Тексас унищожава САЩ, за да спаси икономиката си - Сергей Савчук
    всички материали
    Кой би предположил, че ние, хората, родени между шейсетте и осемдесетте години на миналия век, ще видим не само краха на привидно непоклатимия Съюз. Ще преживеем ужасните и безнадеждни деветдесет години, ще напълнеем през 2000-те и 1900-те, а през 2020-те ще наблюдаваме с вълнение как започнаха центробежните процеси на сепаратизъм в Съединените щати.
  • 22 Кака Маца

    4 0 Отговор
    Практически ненужни бюрократи от световна организация са си въобразили, че са величия от световно значение. Демонстрацията на егото в група като тях,е това което е важно за тях. Група от нищовци се напъва да изглежда нещовци! Изобщо не ги е грижа нито за страданията на евреите, нито за палестинците. Това е положението!
  • 23 ЗЕЛЕНИТЕ КРАДЦИ ДЕМОКРАТИ

    4 0 Отговор
    Последният бастион на съпротивата срещу глобализма е на път да падне, въпреки че фермерите, разбира се, все още са готови да се съпротивляват.
    Но векторът, който поеха за тяхното унищожаване от Брюксел и Ко, е напълно очевиден и трябва да си сляп, глух и упорит, за да не разбереш и видиш това.
    От една страна, мълчаливи мъже в дрехи, изцапани с пръст и тор, от друга, безскрупулни жени, които поливат Мона Лиза на Давинчи със супа от консерва. Лелите не са никакви природозащитници, а истински фашисти. В незабавно вирусното видео е невъзможно да не видите нацисткия поздрав (вдигната длан).Фашистите, които се крият зад „зеления дневен ред“, са още един белег за най-дълбоката криза, която пан-европейската конструкция преживява днес. И под чии лозунги се хвърля под ножа селячеството на обединена Европа . Като добитък.
    Селяните, които изпълват улиците на германската столица или които възнамеряват да направят „забавен живот“ на парижани, като блокират всички главни магистрали, водещи към френската столица от днес, всъщност водят антиагрдна акция.
  • 24 Биби Кинк

    1 4 Отговор
    Ооне е тереростична организмация! Внетен ли сме?
  • 25 Бен Гурион

    1 3 Отговор
    ООН отдавна знае, че финансира тероризма на Хамас.

    Това не е изненада за организация, приютила в съвета си за сигурност диктатури и авторитарни режими.

    Израел ще действа в съответствие с интересите си на демократична държава, а не под "инструкциите" на терористи и техните помагачи.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бай Дън

    7 0 Отговор
    Израел се оляха щом като ООН е толкова гнила то и санкциите наложени на Русия трябва да се смятат за нищожни?
  • 29 Един от кибуците

    4 2 Отговор
    Най силната политика на Израел е да хвърля вината върху другите те винаги са невинни чисти и това е от памтивека.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Анонимен

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Кенеди":

    Това са свободни съчинения. Не е вярно това.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Анонимен

    2 5 Отговор

    До коментар #38 от "Газа за 3 дни":

    Настъпи време да се пуснат помпите в тунелите на ГАЗА и един път завинаги да се приключи със зловещата терористична групировка ХАМАС. Сбирщина от изнасилвачи и убийци. Помпите вече са пуснати...

    Коментиран от #40

  • 40 Газа за 3 дни

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "Анонимен":

    Без значение ти какво мислиш, еврейските нацисти ще бъдат набутани в газовите камери!

    Коментиран от #41, #42, #44

  • 41 Анонимен

    2 3 Отговор

    До коментар #40 от "Газа за 3 дни":

    Идвам тук да се посмея на глупостите ти .
  • 42 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "Газа за 3 дни":

    Ислямисте пишеш глупости.
  • 43 Харон

    0 0 Отговор
    Путинчо и Иран да ги донатира....
  • 44 Доктор

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Газа за 3 дни":

    Абе ти в ред ли си да пишеш такива грозни неща?. Газови камери и прочие. В кой век живееш и коя година. Газови камери имаше по времето на нацистка Германия, 1938-1945 година. Осъзнай се.