Last news in Fakti

31 Януари, 2024 05:45 1 674 24

Япония обвини Русия за влошаването на двустранните отношения

  • япония-
  • русия-
  • курилски острови

Москва едностранно обявила, че не възнамерява да продължи преговорите за мирен договор

Японското правителство смята изявленията на Москва за отговорността на Токио за влошаването на двустранните отношения поради антируските санкции за несправедливи и неприемливи и обвинява руската страна за тази ситуация. Това изявление направи японският главен секретар на кабинета Йошимаса Хаяши на редовна пресконференция, цитиран от ТАСС.

"Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., а през март 2022 г. Руската федерация едностранно обяви, че не възнамерява да продължи преговорите за мирен договор с Япония поради японските санкции. Смятаме, че цялата тази ситуация се е развила единствено поради действията на Русия. Опитите да се прехвърли вината върху Япония са изключително несправедливи и напълно неприемливи“, смята той.

Японският премиер Фумио Кишида в реч в парламента на 30 януари заяви, че Токио остава ангажиран с разрешаването на териториалния въпрос и сключването на мирен договор с Москва, но в същото време възнамерява да продължи политиката на антируските санкции и подкрепа на Украйна.

Москва и Токио водят преговори от средата на 20-ти век за разработване на мирно споразумение след Втората световна война. Основната пречка за това остават разногласията относно правата върху южната част на Курилските острови. След края на войната целият архипелаг е включен в Съветския съюз, но Япония оспорва собствеността върху Итуруп, Кунашир, Шикотан и група малки необитаеми острови. В същото време руското външно министерство многократно е подчертавало, че суверенитетът на Русия над тези територии, за които има подходяща международна правна рамка, не подлежи на съмнение.

След началото на специалната военна операция на Руската федерация в Украйна, Япония въведе няколко пакета антируски санкции. В тази връзка руското външно министерство съобщи, че Москва спира преговорите с Токио за мирно споразумение. Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че Русия няма никакви териториални спорове с други страни, включително Япония.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    49 9 Отговор
    Ти да видиш руснаците били виновни, самураите май забравиха кой на кого наложи санкции.
  • 2 Джапанките да не

    40 7 Отговор
    Се обаждат много, понеже ОШЕ нямат мирен договор с Русия от предишната голяма война! И какво се зъбят? Загубили са войната и разните острови. Сащ ги окупираха и им наложиха яко задържане на развитието. Те винаги така правят с такива, които смятат за врагове: Удушване в прегръдка, на "съюзник"! Пък те взели да се зъбят на Русия? Да не им се напомня, кой изгори Хирошима и Нагазаки? Че ги учат, че СССР е било? Промивката на мозъците чупи всякакви германски рекорди от онази епоха!
  • 3 Руско японски войни

    31 6 Отговор
    Налагането на санкции, си е почти акт на обявяване на война, която от икономическа, бързо може да ескалира в редовни сутрешни бомбардировки, като в Киев.
  • 4 Ларвов

    28 6 Отговор
    Нямаме спор за никакви земи, защото всички земи са наши.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 хихихихихи

    26 4 Отговор
    Гейшите ще гледат Курилите през крив...макарон!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иванушка 🇷🇺

    23 1 Отговор
    Русия отвърна с Посейдон.
    Те така......за профилактика на паразитите 😄
  • 9 някой

    28 3 Отговор
    Да им дадат руснаците островите , да могат американците да си направят там военни бази. Руснаците са лъгани много пъти , включително и за остров Хокайдо , който трябваше да получат , според договорките от Потсдам.

    Коментиран от #16

  • 10 Някой

    27 2 Отговор
    Да, да. Русия налага санкции на Япония, нали? Пак Русия държи наратив на руси по заповед на САЩ, нали?
    Абе, знаем, че за всичко, което не става, както САЩ и пуделите им искат, са виновни руснаците.
  • 11 Госあ

    4 22 Отговор
    Япония ще може да преговаря с Русия, само когато разположи достатъчно ядрено оръжие на територията си, да занули Москва. Това би трябвало да им е ясно, не знам изобщо какво влизат в полемика с Кремъл. Тогава ще могат спокойно пак да потопят всички руски гимии за десет дни. Както са го правили.

    Коментиран от #12, #13, #15

  • 12 Логично

    18 4 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    На васалите не се полага да бъдат ядрен фактор Мунчо. Защото бързо могат да се обърнат срещу своите господари. Ако в Япония има ЯО то ще е американско . Ако от Япония излетят ядрени ракети , освен Япония , която е много малка цел за поразяване , ракети и Посейдони ще навестят и САЩ.
  • 13 Дядя

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Ох да дядя тактика, тактика още стратега!
  • 14 Когато

    15 1 Отговор
    Япония наложи санкции на Америка заради Ирак,Либия , Сърбия и много други военни намеси на краварите тогава да се обажда
  • 15 И колко

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Ядрени ракети трябват на Япония да занули най обширната държава и колко са нужни за зануляваме на Япония която е остров

    Коментиран от #17

  • 16 Народът айну

    14 2 Отговор

    До коментар #9 от "някой":

    Коренното население на о. Хокайдо не са японци а народът айну , подлаган на изтребление от японците още от средните векове. Айну не са монголоиди , а са с европеидни черти. Все още има живи от тях в Сибир,Сахалин,Камчатка...
  • 17 Госあ

    5 14 Отговор

    До коментар #15 от "И колко":

    Москва е достатъчна. Обитаемата територия на Русия не е чак толсова голяма, колкото си мислиш, а благоустроената - още по малко. Простите гопници от Кремъл могат да плашат света само с ядрен апокалипсис. Вижда се, че с Украйна им е трудно, иначе, а какво остава с някоя военна сила и развита икономика ?

    Коментиран от #18, #19, #20, #22, #24

  • 18 Д'мин

    13 4 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Още през 1945г. на Пентагона е възложено да направи проучвате за ядрени удари срещу СССР. Там умните глави правят анализ, колко ядрени бомби са необходими, кои градове и обекти трябва да бъдат поразени за да поставят СССР на колене. Няма да ти давам подробности, търси си ги сам из Гутъла. Извода от анализа е, че до този момент САЩ не разполага с необходимия брой ядрени оръжия. Писането на празен корем, още повече на празна глава не най-удачното нещо!

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 За България не зная

    9 2 Отговор
    Докато САЩ като победител във ВСВ имат военни бази на територията на Япония, тя не е самостоятелна и независима държава. Това се отнася и за Германия, Италия и Южна Корея (придобито влияние след 1950 г Корейската война).
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Д'мин":

    На празна глава и пълен корем, също не се получава 😂 Не си губя времето да търся глупости
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: