Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 05:45 2 915 12

Иран към САЩ: Не оставяме нито една заплаха без отговор; Вашингтон: Не искаме война

  • сащ-
  • иран-
  • йордания

Групировката "Ислямска съпротива" е отговорна за атаката в Йордания, заявиха официални американски представители

Иран към САЩ: Не оставяме нито една заплаха без отговор; Вашингтон: Не искаме война - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати приписаха в сряда атаката с дрон, която уби трима американски военнослужещи в Йордания, на Ислямската съпротива в Ирак, група от подкрепяни от Иран милиции, докато президентът Джо Байдън претегля възможностите си да отговори на удара, предаде Асошиейтед прес.

Иран заплаши да “отговори решително” за всяка атака на САЩ срещу Ислямската република, след като САЩ заявиха, че държат Техеран отговорен. САЩ сигнализираха, че се готвят за ответни удари в Близкия изток след неделната атака с дрон, която рани повече от 40 войници в Tower 22, секретна база в североизточна Йордания, която е от решаващо значение на американското присъствие в съседна Сирия.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза в сряда, че САЩ смятат, че атаката е била планирана и финансирана от Ислямската съпротива в Ирак, група, която включва въоръжената групировка Катаиб Хизбула. Той каза, че Байдън „вярва, че е важно да се реагира по подходящ начин“ и че президентът продължава да претегля възможностите си.

Кърби отхвърли изявление на иракската милиция Катаиб Хизбула, обявяващо “преустановяване на военни операции и операции по сигурността срещу окупационните сили, за да се предотврати поставянето в неудобно положение на иракското правителство.” Той каза, че на групировката не може да се вярва и че „те не са единствената група, която ни атакува".

До сряда Катаиб Хизбула и други милиции, свързани с Иран, са предприели 166 атаки срещу военни съоръжения на САЩ от 18 октомври, включително 67 в Ирак, 98 в Сирия и една в Йордания, според американската армия.

Американски официален представител, пожелал анонимност, каза, че американски изтребители F/A-18 в сряда са ударили и унищожили 10 дрона на хутите, които са били подготвени за изстрелване.

Централното командване на американската армия заяви по-късно в сряда, че разрушителят с управляеми ракети USS Carney е свалил една противокорабна балистична ракета, изстреляна от контролираните от Хусите райони на Йемен към Аденския залив. Carney също свали три ирански дрона, каза Централното командване.

Правителството на Иран взе под внимание заплахите на САЩ за отмъщение за атаката срещу базата в Йордания.

"Ние не оставяме нито една заплаха без отговор", заяви командирът на Революционната гвардия генерал Хосейн Салами.

"Не се стремим към война с Иран", декларира Кърби.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    17 2 Отговор
    Мирът е Свещено Благо

    Коментиран от #5

  • 2 Факт

    35 2 Отговор
    САЩ нямат сили да започнат пълномащабна война с Иран...Те сега едва се справят с Украйна и Изрел-а и са се оплели в проблема наречен Тайван...Нямат нито силите нито средствата за война-някакви еденични ракетни удари може -срещу козари или местни малки банди...ама война с Иран не им е по силите.
  • 3 Остап Бендер

    26 3 Отговор
    Много ясно , че не искате директна война мисирки. Ше вербевате някой друг за това , ако ви се върже !!!
  • 4 Фат ки

    25 1 Отговор
    Не р а з б р а х защо п р е х в а л е н и т е пейтри ъти п р о п у с н а х а др ончето .3 уб ити и 40 ране ни,8 от които тежко.К о й. ще м и о т г о в о р и.Бих ж е л а л американската п о д л о г а,к о я то. ще м и. и з т р и е. к о м е н т а р а след 1 час.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Така няма да стане

    2 19 Отговор
    Приказките "не искаме война" не вършат работа!!! Рдикалните ислямистите живеят за да превърнат света в халифат и разбират само от бомби...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЕВРОНЮЗ

    14 1 Отговор
    Ето как евроатлантическите варвари ме трансформираха в арабин. Слава на Иран

    Коментиран от #11

  • 10 Бай Джойдън

    15 0 Отговор
    Щатите винаги искат война. Винаги лъжат, че не искали, ама трябвяло да защитят петролния си бизнес… с нежелание бомбардират.

    Е, отсреща получават доста силно желаещи да им отмъстят.
  • 11 Относно исляма

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЕВРОНЮЗ":

    Иранците не са араби, езикът и етноса им е различен. Гърци и българи все се водят православни по религия, но това не прави народите едни и същи.
  • 12 1520

    4 0 Отговор
    Тези американски войници какво търсят в Йордания на хиляди километри от Америка