Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 05:58 2 254 16

AP: Залужни няма да се оттегли доброволно, основното му разногласие със Зеленски е мобилизацията

  • валерий залужни-
  • володимир зеленски-
  • украйна

Уволнение на генерала ще подхрани нежеланието към допълнителна военна помощ за Киев, смятат в Украйна

AP: Залужни няма да се оттегли доброволно, основното му разногласие със Зеленски е мобилизацията - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разногласия във висшето ръководство на Украйна избухнаха наяве след слуховете, че висшият военен началник на страната ще бъде уволнен на фона на съобщеното напрежение с президента Володимир Зеленски.

Слуховете, че Валерий Залужни ще бъде уволнен, бяха отречени от кабинета на Зеленски и Министерството на отбраната тази седмица и изключително популярният висш командир все още запазва поста си. Но съобщенията подхраниха очакванията за предстоящата му оставка, което може да бъде добре дошло за Русия, тъй като войната наближава своята втора годишнина.

Неговото напускане би било най-сериозното разтърсване на висшето военно ръководство на Украйна след руската инвазия, тъй като страната се бори с ужасен недостиг на боеприпаси и войници след неуспешната лятна контраофанзива. Това може да навреди на морала на украинските войски, които водят тежки битки от близо две години.

Украински служител в Европа заяви, че Зеленски е казал на Залужни по време на среща в понеделник, че трябва да подаде оставка, ако не могат да постигнат общо решение по ключови въпроси.

Длъжностното лице, което говори при условие за анонимност, тъй като не е упълномощено да говори публично, каза, че срещата е била емоционална и предположи, че мобилизацията е една от областите на несъгласие. Служителят каза, че напрежението между двамата мъже нараства и че генералът няма да напусне поста си доброволно.

Съобщения за възможно уволнение на Залужни се появиха в украинските медии в понеделник. Украинското "Огледало на седмицата" каза, цитирайки неидентифицирани източници, близки до Зеленски и Залужни, че президентът е поискал от генерала да се оттегли. На Залужни беше предложен пост като съветник, но той отхвърлил това.

На исканията за коментар от кабинета на президента и кабинета на Залужни не беше отговорено.

Военната помощ за подхранване на следващата фаза на битката е блокирана в Конгреса на САЩ и украинските сили се окопават, за да защитават позиции срещу настъпващите руски войски.

“Зеленски има право да отстрани Залужни. Но той трябва да има много добра обосновка за това, много добро обяснение, което да е разбираемо за украинците,” каза Алексий Харан, изследователски директор във фондация "Демократични инициативи" в Киев.

“Знаем, че ако Залужни бъде уволнен точно сега, това ще бъде използвано от руската пропаганда, ще бъде използвано от сили, включително тези в Съединените щати, които забавят доставките на оръжия за Украйна. Така че това няма да е нещо добро", каза Харан.

Залужни се радва на широка популярност в цялата страна и армията, но той е в противоречие със Зеленски, откакто каза в интервю за The Economist миналата година, че битките с Русия са в застой. Президентът отрече това да е така.

Руските държавни медии се зарадваха в сряда на западните съобщения за слуховете, отразявайки историята няколко пъти по време на водещата дискусионна програма “60 минути” по телевизионния канал Русия 1, както и по време на новинарските бюлетини на новинарския канал Русия 24.

“Все още има много въпроси”, каза говорителят на Путин Дмитрий Песков, добавяйки: “Едно нещо остава очевидно: режимът в Киев има много проблеми, там нищо не е наред. Това е ясно.”

“Очевидно е, че неуспешната контраофанзива и проблемите на фронта са довели до нарастващ конфликт... както във военния, така и в цивилния елит в Киев", каза Песков. Той прогнозира, че „тези конфликти ще се разрастват”, тъй като военната операция на Русия “продължава успешно.”


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Безкрайният сапунен сериал в Киев

    22 12 Отговор
    започва много да дотяга. Два дена слухове, "изтекла информация", предположения и т. н. Ами накрая ще се разберат наглосаксите помежду си кой ще си тръгне от тях и по какъв начин, като очаквам и в двата случая да е доста болезнено. Дори Нуланд се появи в Киев да слага ред в задокеанския им васал, този път обаче май не носи курабийки.

    Коментиран от #5

  • 2 Дамммм

    22 13 Отговор
    Абе то Украйна отиде в кереча те седнали за Залужни и Зеленски да се тревожат..-те ще се разберът,като поделят новите милиарди от Запада...

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Свободен

    15 17 Отговор
    Русия таи надежди!
    Както влюбената съседка очаква развода на комшията с нетърпение!
  • 5 Забелязал

    14 20 Отговор

    До коментар #1 от "Безкрайният сапунен сериал в Киев":

    Всички подобни "новини" са рожба на руската ,долнопробна пропаганда и купени журналисти от кремълските фашисти ...

    Коментиран от #12

  • 6 Иванушка 🇷🇺

    22 10 Отговор
    Зеле търси "виновник" на който да припише всички провали. Залужния да не блее, а да взима властта и подписва Капитулацията ))
  • 7 В кереча до ушите

    9 17 Отговор

    До коментар #2 от "Дамммм":

    е твоята, любима Русия . Ще сподели съдбата си с ссср и крайцера Москва .
  • 8 Българин

    4 13 Отговор
    Тролетариата, колко дни минаха от началото на блицкрига? Къде е Герасимов?
    Несакрушимая и легендарная превземе ли Авдеевка, падането на Киев, Варшава, Париж, Берлин и Лондон е детска игра, нали?
    Венсеремос! 😂

    Коментиран от #9

  • 9 Герасимов вече е

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    на аудиенция при Свети Петър .
  • 10 Сталин

    3 0 Отговор
    Хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха хаха о хихихи си о хаха хаха хаха хаха
  • 11 В.В.П.

    11 2 Отговор
    Почват сериали от Окраина ..вълнуващо е .. Ахахаха.
  • 12 НАЛИ?!

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Забелязал":

    Сега забелязвам,че ,,Таймс" и тя
    била руската ,долнопробна пропаганда и купена журналистика от кремълските фашисти ...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Един

    3 5 Отговор
    То и руската армия доста генерали смени, та какво са седнали да се радват на слухове.

    Коментиран от #15

  • 15 Предположение

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Един":

    Може би защото в Окайна имат 2 женерала на кръст. Щом лагера на Зелю Зелев не са съумели да намерят и някой, който да седне на стола на Залужни, смятай.

    Коментиран от #16

  • 16 Един

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Предположение":

    Ц, не че няма кой да заеме поста на Залужни, а уволняването му е проблематично, тъй като той се ползва с подкрепа на запад.
Новини по държави: