Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 06:22 2 484 21

Русия очаква извинение след решението на съда на ООН за кримските татари

  • мария заболоцкая-
  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • международен съд

Магистратите отхвърлиха почти всички искове на Украйна за нарушение на Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация

Русия очаква извинение за клеветите срещу нея, след като Международният съд отхвърли повечето от искове на Украйна. Това заяви в сряда заместник-постоянният представител на Русия в ООН Мария Заболоцкая, цитирана от ТАСС.

„Международният съд отхвърли почти всички искове на Украйна срещу Русия за предполагаемо нарушение на Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация и Международната конвенция за борба с финансирането на тероризма“, каза Заболоцкая.

Дипломатът отбеляза, че това е направено въпреки политическия натиск върху съда. „Очакваме от всеки, който години наред разпространява клевети, извинение към Русия и гаранции това да не се повтаря“, отбеляза Заболоцкая. „Ние изхождаме от факта, че никоя държава, която зачита международното право, няма да гласува отсега нататък за клеветнически резолюции на Общото събрание.“

Тя добави, че с решението си Международният съд „установи неверността на изявленията на Украйна и нейните западни куратори, както и на платени неправителствени организации относно предполагаемата политика на Русия на дискриминация срещу кримските татари и украинците в Крим”. Дипломатът подчерта, че повтаряните години наред думи за дискриминация срещу кримските татари, уж възпрепятстване на изучаването на кримскотатарския език, използването на незаконни правоприлагащи мерки и унищожаването на културното наследство, „се оказаха, меко казано, лъжа.“

Дипломатът обърна внимание на факта, че тези неверни изявления са взети като основа за „резолюции, приети през годините от гласовете на западните държави в Общото събрание, както и изявления на някои служители на ООН“. „Международната общност трябва да обмисли какви мерки трябва да се предприемат, за да се гарантира, че група държави не могат да злоупотребяват с платформата на Общото събрание за разпространение на клевети и какви мерки трябва да бъдат предприети в случай на клевета в дадено решение", заключи тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Надали

    40 14 Отговор
    Няма да спрат, защото ирационалните клевети са ключов компонент от укрепването на комплексарската украинска национална идентичност.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Русия е на стената на срама

    14 35 Отговор
    Нечувана руска наглост!
  • 4 Агресорът иска извинение?

    13 34 Отговор
    Руснаците живеят в нереален, свой извратен свят.
  • 5 Ццц

    28 6 Отговор
    Дрогата го знаем, че е изпечен измамник и без да е минавал през съд. Лъжат проклетниците. Но ще се научат на обноски. Путин им го каза и върна оня музей в "училище." Скоро да сте чували Байдън да обижда него или Русия?
  • 6 Хахаха

    11 28 Отговор
    Русия е ОСЪДЕНА по делото за нарушение на задълженията си по член 9, параграф 1 от МКБФТ.
    По прилагането на CERD Съдът заключи, че Руската федерация е нарушила задълженията си по член 2, параграф 1 (a) и член 5 (e) (v) чрез начина, по който е приложила своята образователна система в Крим след 2014 г. по отношение на изучаването на украински език.
    Какви извинения, какви 5 лева!
  • 7 В.В.П.

    20 10 Отговор
    Никъв окраински и татарски не трябва да се учи...Това не са езици..В РОССИЯ се учи руски..Скоро ще пуснат цигански в колежите в България...Ужас ..по заповед на Сащ ..

    Коментиран от #10

  • 8 В.В.П.

    7 6 Отговор
    Окропа е невероятен наивник..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    6 12 Отговор

    До коментар #7 от "В.В.П.":

    В русия да учат какъвто искат...коментира се за украинският Крим....незаконно анексиран от ...освободителите...

    Коментиран от #11

  • 11 Крим никога не е бил украински

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    На преобладаващото руско население на полуострова знаеш ли колко му пука за така наречените закони на превратаджиите Потрошенко и компания? Като нарочиш определени хора в държавата си няма за какво после да ревеш, че въпросните хора повече не искат да са част от държавата.

    Коментиран от #12

  • 12 ...

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Крим никога не е бил украински":

    Да те питам. Знаеш ли къде е била Велика България и дали е имало руснаци в нея?

    Коментиран от #13, #15

  • 13 А аз да питам

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "...":

    В средновековието ли живееш? Ще пуснем петиция до обора зад океана да ни пресели в земи отпреди 1300 години, така ли?

    Коментиран от #14, #17

  • 14 ...

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "А аз да питам":

    Аха... Едни години да важни, други не. Ти в комунизма ли живееш? Как сави угодни едни години и как не други.
  • 15 АРГОН

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "...":

    Велика България е била на територията на днешна Украйна.

    България създаде и Киевска Рус.
    От България произлизат и Русия и Украйна.
  • 16 морския

    2 0 Отговор
    интересно, каква е позицията на българското правителство по въпроса ? не позицията на България, тя е ясна.
  • 17 Да ти кажа..

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "А аз да питам":

    Аве, каиш. Украйна е свободна и независима държава с утвърдени от съседите и грани ци. Иначе нямаше да има посолства на всички страни в Киев, в т.ч и на Русия. А пък точно с Русия има подписан двустранен договор спогодба за границите през 2003 година..много ви харесва да сте като фурнаджийски лопати.. ..

    Коментиран от #18

  • 18 Същината на проблема

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Да ти кажа..":

    Само калта в източна Украйна им е мила на великите държавници.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Това са

    0 0 Отговор
    човекоподобни,които живеят в свой свят.Те не са за тая планета,те са огромна грешка на създателя.Даже се чудя дали са негово дело.
  • 21 Това са

    0 0 Отговор
    човекоподобни,които живеят в свой свят.Те не са за тая планета,те са огромна грешка на създателя.Даже се чудя дали са негово дело.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания