Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 15:11 2 931 1

Казахстан с важно предложение към ШОС

  • казахстан-
  • шос-
  • земя-
  • сателити-
  • наблюдение

Да бъде създадена група от сателити за наблюдение на Земята

Казахстан с важно предложение към ШОС - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Казахстан предлага да се създаде съвместна група от сателити за наблюдение на Земята в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Това беше заявено на дигиталния форум Digital Almaty 2024, открит в Алмати, от министъра на цифровото развитие, иновациите и космическата индустрия на републиката Багдат Мусин.

„Възможно е да имаме съвместно обединено съзвездие от спътници за дистанционно наблюдение на Земята“, каза той, обяснявайки, че ШОС включва „най-малко три сили, които имат безупречни космически програми“. В същото време, според него, Иран, Казахстан, Беларус и други страни "имат потенциал да се присъединят към тази инициатива, която може да бъде издигната на тази платформа".

Ръководителят на отдела посочи, че Казахстан ще има три спътника за наблюдение на Земята в рамките на две години, но „когато имаме три спътника, а друга държава има много от тях, това ще има ефект само за една страна“. Според Мусин, „когато нашите съзвездия [сателити] се обединят и, грубо казано, ще могат да снимат нашите страни от определена точка по всяко време на деня, това ще даде известно предимство при използването на тези технологии.“ Мусин също предложи използването на територията на Казахстан за подходящи цели. „Той вече се използва за космически полети и ние сме готови да си сътрудничим с други страни и да обсъждаме въпроси относно използването на нашите обекти за стартиране на съвместни ракетни програми“, добави министърът.

Тази година събитието се провежда от 1 до 3 февруари под мотото „Индустрия X: дигиталната еволюция на бъдещето“. Кулминацията на форума ще бъде пленарна среща с участието на правителствени ръководители на страните от Евразийския икономически съюз (ЕАИС), която ще се проведе в петък, 2 февруари. На този ден министър-председателите ще проведат и заседание на Евразийския междуправителствен съвет в тесен и разширен състав. Digital Almaty 2024 ще събере правителствени служители от страните от ШОС и ЕАЕС, водещи експерти и предприемачи за обмен на опит и идеи, насочени към създаването на нова ера на дигиталната индустрия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гайдарче

    6 2 Отговор
    Браво на ШОС. Ние имаме гайди и гьдулки.