Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Февруари, 2024 17:38 2 025 61

Киев: Русия изпраща в армията депортирани украински младежи

  • андрий костин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • войници

Украинският главен прокурор Андрий Костин призова да се използва всяка възможност за противопоставяне на тези крещящи нарушения на международното право и децата да бъдат върнати у дома

Киев: Русия изпраща в армията депортирани украински младежи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Има случаи, когато украински момчета в юношеска възраст са били депортирани в Русия за участие в програми за военизация. Това заяви на конференция в Рига под надслов "Войната на Русия срещу децата" главната прокуратура на Украйна, цитирана от Укринформ, пише БТА.

"В рамките на образуваното от нас дело проверяваме сведения за 19 546 деца, които са били депортирани в Русия под прикритието на "хуманитарни" дейности. Тези деца не са просто преместени, а са лишени от украинското си самосъзнание: дава им се руско гражданство, настаняват ги в руски семейства, преуобучават ги принудително на руски език и им се забранява да говорят на украински. Момчетата в юношеска възраст често пъти биват принуждавани да участват в програми за военизиране", каза на форума украинският главен прокурор Андрий Костин.

Той отбеляза, че подобни действия са забранени от международното хуманитарно право.

Костин добави, че създадената под егидата на ООН Независима международна комисия за разследване на нарушенията в Украйна е заключила, че "при един от разгледаните от Комисията случаи прехвърлянето на деца не е отговаряло на изискванията на международното хуманитарно право".

"Тези прехвърляния нито са били оправдани от гледна точка на сигурността, нито от медицински съображения", каза прокурорът.

Той призова да се използва всяка възможност за противопоставяне на тези крещящи нарушения на международното право и децата да бъдат върнати у дома, допълва Укринформ.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    16 52 Отговор
    Украйна Днес Получи 50 Милиарда от ЕС
    Украйна Победи Агресията
    Путин Унищожи Собствения си Народ
    Слава Украйна
    Да Живее Зеленски

    Коментиран от #8, #9, #10, #25, #39, #58

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    16 36 Отговор
    Руснаците не искат да воюват а пращаните Украински младежи преминават на страната на ВСУ като ликвидират командирите си руснаци
  • 4 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    29 8 Отговор
    Това са най-добрите бойци и се бият за истинската кауза ако е вярно! Колко българи днес ограбвани и унищожавани от свои и чужди марионетки не си мечтаят някой ден да имат тая възможност да си върнат на палачите?!
  • 5 Да бе

    41 12 Отговор
    Те сами се записват за доброволци. Клипове бол. Също предали се украинци минават на страната на Русия и млатят укронацистите.
  • 6 Хохо Бохо

    34 9 Отговор
    Не, това са руски деца на които USраина обърка съзнанието като ги лиши от майчин език, забрани им да четат и пишат на руски, но се провали, те все още мислят на руска, даже зеления наркос мисли на руски щото мовата едвам я срича.
  • 7 джони инглиш

    31 11 Отговор
    ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА. Само двама души са пращали деца на фронта, Хитлер и мъничкия наркоман Зеленски. За Хитлер знаем кога и може да си направим изводите за наркомана. Иначе статията е краварска пропаганда в стил - да обвиним враговете си в това, което самите ние правим.
  • 8 Офффффф

    9 23 Отговор

    До коментар #1 от "Акула":

    Спри се бе човек.Че на копейките днес им е много лошичко.
  • 9 Тото

    34 9 Отговор

    До коментар #1 от "Акула":

    Украйна ще получи 50 милиарда ама друг път ,от тези пари 95 процента ще заминат във американският военен комплекс другата половина във офшорките на украйнските и европейските чиновници!!!! Украйна загина тази съдба избраха за нея Зеленски и неговите съратници от Атлантика!!!!! Гениален ход на ЦРУ във момента Сащ воюва със Русия ,със чужди войници на чужда територия и за това плаща ЕС !!!!
  • 10 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    29 7 Отговор

    До коментар #1 от "Акула":

    Тия милиарди са наши милиарди на хората, сега ще ги взимат от нас, за да ги дават на престъпниците и убийците защитаващи интереса на зад океанските си господари! Затова не се радвай много, защото ние всички ще мизеруваме и гладуваме заради марионетките и подлогите които гледат да се издокарат пред зад океанския им господар.
  • 11 Да бе

    25 6 Отговор
    Та да ви ги върнат и вие да ги гръмнете в самолета. Или да ги пратите в месомелачката на укрийфронта. ООНе, ама не!
  • 12 Хахахаха

    10 27 Отговор
    Днес раша изгуби още един ракетоносец. До Крим е ударен кораба ИВАНОВЕЦ с дронове лодки и замина на дъното.

    Коментиран от #16

  • 13 Точна статия

    7 25 Отговор
    Не само Украинските депортирани младежи пращани от Путин на фронта преминават на страната на Украйна а и Дагестанците ...Като този човек който с полка си премина на страната на Украйна...Статия от факти скоро

    Коментиран от #18, #19, #26, #34

  • 14 Тъжен факт

    7 13 Отговор
    Ако не ни се беше случвало. Щах да кажа че е феик. Ама ние знаем много добре какво е това. Нарича се ЕНИЧАРСТВО

    Коментиран от #22

  • 15 От страни

    22 5 Отговор
    Украйна подготвя информационото поле за мобилизация на деца. Депек русняците правят така и ние щеиправим. То че етлъжа - лъжа е ама така работи пиара командван от краварите. На снимката е украински детски военен лагер на Десния скктор.
  • 16 Брях

    29 6 Отговор

    До коментар #12 от "Хахахаха":

    И терористa влезе в Москва??? С терор не се побеждава, но тъй като на бойното поле руснаците ги смляха , решиха, че с терор ще действат. Смешници , до последната укра.

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Факт

    7 22 Отговор

    До коментар #13 от "Точна статия":

    Бившия треньор на република Дагестан която е в състава на РФ по кик бокс който с полка си премина на страната на Украйна точно е описал руснаците - Живеят в бедност ,крадат тоалетни и перални а в същото време се бият в гърдите че са велики...ФАКТ

    Коментиран от #36, #47

  • 19 А има ли друг избор

    20 5 Отговор

    До коментар #13 от "Точна статия":

    Издирван е тоя в Русия за убийства, грабежи и изнасилвания.

    Коментиран от #24

  • 20 Хахахаха

    8 17 Отговор

    До коментар #16 от "Брях":

    Рашагите са там от където тръгнаха преди две години! Донецк! Не знам за кой пишеш, че са смляли.

    Коментиран от #28

  • 21 Акула

    6 13 Отговор
    Победа Украйна
    Правдата Възтържествува
  • 22 От страни

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Тъжен факт":

    Ако си грамотен вкарай снимката в търсачката и ще видиш кой готви децата за месомелачката.

    Коментиран от #27

  • 23 Мдааа...

    7 14 Отговор
    Ами нормално е след като им свършиха затворниците.Като свършат и тия младежи идва ред на младежите от мацква и санкт петербург.Е тогава ще стане интересантно в рассията.
  • 24 Хахахаха

    7 11 Отговор

    До коментар #19 от "А има ли друг избор":

    А как няма да е издирван в русия за убийства и грабежи, като е минал на страната на Украйна? То само да кажеш нещо за войната и веднага започваш да бъдеш издирван в раша, а какво остава да воюваш от другата страна.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Акула

    7 19 Отговор

    До коментар #13 от "Точна статия":

    Умен Човек е
    Воюва за Демокрацията и Срещу Агресията
    Победа Славна Украйна

    Коментиран от #43

  • 27 Хахахаха

    6 20 Отговор

    До коментар #22 от "От страни":

    Сме шо, Украйна води Отечествена война, а раша води терористична война за крадене на чужда територия! Малко мозък трябва да се ползва, а не само да се носи на раменете.

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хахаха

    12 2 Отговор

    До коментар #28 от "Гошо":

    Те някой хора са тъ и и не схващат. Мани го тоз кухавел.
  • 30 Госあ

    16 4 Отговор
    Това да не са онези младежи, на които братчетата, сестрите, майките и баките бяха избивани и гаврени от гнусните, долни бандери ? М ?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хахахаха

    4 14 Отговор

    До коментар #28 от "Гошо":

    Аз до колкото гледам, излиза точно обратното! Украинците казват, че нямат оръжие за да може рашагите да нападат и сами си влизат в капана на украинците, които както изглежда имат оръжие. Авдеевка взехте ли сме шки? Авдеевка е атакувана от октомври месец, постоянно а още не е взета! Знаете ли, колко вече станаха Груз 200 там?

    Коментиран от #40

  • 33 Госあ

    6 5 Отговор
    И да си знаете, много ще скимтят, в Украйна ще има народен съд. Такъв, какъвто е имало във Франция и България, например.
  • 34 Фактите ..не е изнасилвал и грабил

    3 12 Отговор

    До коментар #13 от "Точна статия":

    Започна в Русия наказателното дело за държавна измяна срещу Ахмед Ахмедов бившия треньор на Дагестан по кик-бокс! Ахмедов е съден задочно защото е на фронта и воюва срешу руските агресори!
    Ахмед Ахмедов е президент на Всеруския конгрес на народите на Дагестан преди войната . В предишното той е бил шеф на детско-юношеска спортна школа в региона на Кизляр в Дагестан и основен треньор на тима по кикбокс на Дагестан. След началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна Ахмедов се записва в украинския доброволчески батальон " Хорт ". Той сподели, че роднините му, в това число двама сина, живеят в Дагестан. В боевете в Авдеевско направление Ахмедов и батальона му има основна заслуга за ликвидирането на стотици руски военни!

    Коментиран от #37, #41

  • 35 Хахахаха

    3 11 Отговор

    До коментар #31 от "Хахаха":

    Сме шо, Украйна ще се предаде на раша, само ако Зеленски стане президент на русия! Пусин е мразен и винаги е бил мразен в Украйна. За украинците пусин винаги е бил диктатор, а украинците са алергични към диктаторите.

    Коментиран от #42

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Пръц

    10 4 Отговор

    До коментар #32 от "Хахахаха":

    Нещо като контранаступа ли,че зелето щеше да си пече задна(тялото,че ме трият)лятото в Крим.Ама сега бил в активна отбрана.

    Коментиран от #49

  • 41 ТаУмВзе

    4 14 Отговор

    До коментар #34 от "Фактите ..не е изнасилвал и грабил":

    Тъжен съм! Дагестанеца е избил стотици братя руси! Само на мен ми е жал за преждревременно отнетите руски живота! На Император Путин не му е жал нито на колегите копейки тук! Само на мен! Накрая ще се самозапаля на някой площад!

    Коментиран от #45, #46

  • 42 Иван

    11 4 Отговор

    До коментар #35 от "Хахахаха":

    Ако останат укри. Кой го еня за тях. Ни Зелю, Ни Байдън. Само Путин мисли за тях. Бей хазаров, хахавец

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Атина Палада

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "Факт":

    Пропусна да кажеш и това, че руснаците се бият с лопати на фронта. Нали репертоара ви беше това:"руснаците крадат тоалетни, перални от които събират чиповете и се бият с лопати на фронта"!
    Кажи ми как един що годе нормален човек може да коментира репертоара ви?

    Коментиран от #57

  • 48 Гост

    7 1 Отговор
    А защо не пишете как руснаците са намерили край Севернодонецк разфасовани трупове на всушанки с прилежно изрязани органи за трансплантации.... Така пишат руските сми, както това горното от УНИАН. Може да са верни, може и не твърденията им, но информирайте какво пишат, лъжат, мажат и двете страни!

    Коментиран от #54

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Хаха

    6 1 Отговор

    До коментар #49 от "ХА ХА":

    НЕма казваш опорки от Козяк!? ВЕрно ли зельо щял да "уволнява" холограмата на Залужни, щото няма как да оправдае липсата му на публични места и преминаването от контранаступ в активен оборон във "вина" на холограмата....

    Коментиран от #52, #55

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 51.52

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "ХА ХА":

    Връзки ли имаш в медията

    Коментиран от #56

  • 54 Госあ

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "Гост":

    Това, което се знае за украинската мафия е, че се занимава най вече с продажбата на органи. А мафията е страстната с т.нар. им държава и нацистката хунта. Пример е наш брендо.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Смърфиета

    1 0 Отговор
    Не разбрах какво казва Главният прокурор Герман Костин. Отлитам.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: