Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 07:46 1 522 33

Министерство на финансите: През януари бюджетът е на плюс с 400 милиона лева

  • бюджет-
  • приходи-
  • социални разходи

Данъчните приходи нарастват номинално спрямо януари 2023 г. с 0,5 млрд. лв., показват още данните

Министерство на финансите: През януари бюджетът е на плюс с 400 милиона лева - 1

На база на предварителни данни и оценки за месец януари 2024 г. се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) да бъде положително в размер на 0,4 млрд. лв. (0,2 % от прогнозния БВП), което е близко до отчетеното за януари 2023 г. Това съобщават от Министерството на финансите.

Приходите, помощите и даренията по КФП за януари 2024 г. нарастват с около 6,3 на сто спрямо януари 2023 г., което компенсира в голяма степен по-високите разходи, дължащи се основно на базов ефект при социалните разходи, вследствие на изплатените по-високи пенсии през януари 2024 г., след влязлото в сила увеличение от юли 2023 г. Сред другите причини са и по-високите разходи за персонал, след увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал и при някои други администрации с приетия в средата на 2023 г. ЗДБРБ за 2023 г. и други.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите, помощите и даренията по КФП за януари 2024 г. се очаква да бъдат в размер на 5,2 млрд. лв. и нарастват с 0,3 млрд. лв. спрямо отчетените за януари 2023 година. За този ръст принос имат най-вече данъчните приходи, които нарастват номинално спрямо януари 2023 г. с 0,5 млрд. лв., докато неданъчните приходи и постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) остават по-ниски от постъпленията за януари 2023 г. с около 0,2 млрд. лв.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) за януари 2024 г. са в размер на 4,8 млрд. лева. За сравнение, разходите по КФП за януари 2023 г. бяха в размер на 4,4 млрд. лева. Нарастване на разходите се очертава при социалните плащания, включително разходите за пенсии, както и при разходите за персонал и други, докато разходите за субсидии за нефинансови предприятия (основно по бюджета на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“) отчитат спад, основно поради нормализирането на цената за небитовите потребители на електрическа енергия на Българската независима енергийна борса, която остана под определения праг за изплащане на компенсации през декември 2023 г. и януари 2024 г., докато през януари 2023 г. бяха изплатени компенсации по действащи тогава програми.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за изпълнението на държавния бюджет и основните показатели на консолидираната фискална програма, на база на данни от месечните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет за януари 2024 г. ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец февруари 2024 година.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От врат

    22 6 Отговор
    Някой вярва ли на леля Асена, съдена за измама от съдружника си?
  • 2 Краварска медия

    21 5 Отговор
    Някой изобщо вярва ли на тия измамници
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 177

    12 7 Отговор
    Това ли ви остана? Толкова ли можете? А на вас дали някой ви вярва? Значи бюджета е на плюс и като няма друго какво да кажете, сега остана дали някой им вярва. Сега какъв апокалипсис ще стане пак без руското нещо си, защо не кажете? Айде обяснете чакаме ви.

    Коментиран от #13

  • 5 А стига вече лъжи

    26 6 Отговор
    Абе какъв плюс--като постоянно държавата взима заеми...??? За какви ни взимате..????

    Коментиран от #17, #25

  • 6 Асан Кокорчев

    18 3 Отговор
    Тия "плюс 400 милиона", хич и не се броят за нищо, ако преди това си теглил 5 милиарда кредит. Но на територията за пред индианците, минава всяка простотия
  • 7 Тва са пари за

    6 0 Отговор
    Средно голяма яхта на олигарх😂😂😂
  • 8 Не ме топли това Кокорчо!

    14 3 Отговор
    Какво топли това пенсионерите? Защо не вдигнахте пенсиите от 1 януари, а оставихте старците да мизеруват през зимата, даже едни коледни не дадохте, та и те малко да се облажат.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Асено вдигна цените на всичко и сега се

    12 5 Отговор
    Хвалиш колко си велика! Асено пропаднала крадла и шарлатанка си! Асено София прайд те чака!
  • 12 Хаха

    9 3 Отговор
    Верваме ти Худини. Пак си направил ала бала с числата. Въртиш сучеш, все към еврото ни буташ, та доберете къде какво има и да ви няма.
    Оставка боклуци

    Коментиран от #15

  • 13 О. Ч. З

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "177":

    Веднага ти обяснявам нищо че нищо не разбирам
    Вдига цените на някакви неща (услуги продукти) така взима повече данаци после спира един два проекта спестява още и ето ти печалбата дето ще е за месец два после всичко се нормализира пуска забавените проекти
    И 11 месеца ще говори за този месец дето е бил на плюс и ще тегли кредит след кредит
    За справка погледнете предишната коалиция със БСП и има такъв народ на всеки две седмици актуализация на бюджета и всеки месец нов кредит
  • 14 Това

    1 4 Отговор
    е похвално , браво !
  • 15 О. Ч. З

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хаха":

    Все пак като приеме еврото там някъде има едни милярди депозит за гаранция на валутният борд и те ще бъдат освободени и изчезнали безследно
  • 16 наско

    5 1 Отговор
    и нашите милионери на протест нека се върнат от малдивите
  • 17 България

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "А стига вече лъжи":

    е държавата с най- нисък дълг като процент от брутния вътрешен продукт, който е над 200 милиарда.
  • 18 горски

    12 0 Отговор
    Ше повярвам,ако в сметката сложим и дълга който взехте последно време..Иначе е все едно вижте каква кола имам и колко печеля,но заплатата не покрива главницата ,а колата е на банката.Ще плащаме за тези дяволии,а те ще избягат....Вервайте ми...
  • 19 123456

    8 0 Отговор
    400 млн останаха от един заем ( много изгоден ) дето взехме ся скоро , за 4 млрда беше , ама споко , много изгодно го дръпнахме , лихвата не е много голяма ) и бая пара остана след разпределението ...
  • 20 иван

    2 1 Отговор
    земеделието е семеен бизнес над 100 декара данък на земята
  • 21 Тошко укр@йнски

    5 1 Отговор
    Дайте ги 00-край-на.
    Как сте пропуснали??? Путинисти нЬедни
  • 22 ккк

    5 1 Отговор
    а като до март хората си вземат данъчните облекчения и фирмите ддс-то ще е на минус 400 млн
  • 23 Левон

    2 0 Отговор
    Асенчо е голяма работа!!!
  • 24 Не се хвали!

    6 0 Отговор
    Щото при следващото посещение на началниците си в САЩ,Тагаренко ще ги натовари на БТР-а си и ще им ги занесе дар от...,,Признателна България"...!
  • 25 Мунчо

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "А стига вече лъжи":

    За какво да ви взимаме такива ката теб?...Ами за глупаци ви взимаме.Какви да сте?
  • 26 Анонимен

    6 0 Отговор
    Това е грозна лъжа.
  • 27 Собос

    5 0 Отговор
    Що за идиотщина били на плюс , А те теглят държавен дълг (кредит)!!! Помпат банките- те дават лесни кредити- и се строи . Затворен цикъл, падне ли строителството държавата фалира това е!
  • 28 измамен

    3 0 Отговор
    Беше казал че Пенсия под минималния праг на бедност няма да има.
  • 29 С.П.

    5 0 Отговор
    Бюджетът на държавата е на +, а бюджетът на болшинството от домакинствата е на -. Тази новина е добра за обръча от фирми около властта - ще има какво да се краде чрез обществени поръчки. При Ал.Бож ставката беше 10%, но Боко я вдигна над 50%. Сравнен с днешните крадливи башибозуци, Ал.Бож е направо светец - крадеше с мярка.
  • 30 Артилерист

    5 1 Отговор
    Как хората ще усетят тез растежи и плюсове, Асане? По цените на стоките в магазина или по нарастналите сметки за битови услуги, или и по двете заедно?

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Пенсионер

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Артилерист":

    По двете заедно. Остави декември месец пенсионерите без Коледна добавка. Даде парите на Украйна.
  • 32 О...

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Артилерист":

    Кои цени, цената на газът например продължава да пада, посред зима. Защо ли ?
  • 33 Асен

    0 0 Отговор
    Е финансов гений!!! Никога в БГ не е имало такова увеличение на пенсии и заплати и такова повишаване на стандарта на живот! Не познавам човек с по-малко от 4 хилки заплата. Моренце, заведения, концерти, театри, какво да искаш повече?