Last news in Fakti

3 Февруари, 2024 11:42 3 163 19

Защо Кьолнската катедрала не бе разрушена от бомбите

  • кьолнска катедрала-
  • кьолн-
  • катедрала-
  • бомби-
  • втора световна война-
  • германия

Твърди се, че Кьолнската катедрала е служела за ориентир на британските пилоти

Защо Кьолнската катедрала не бе разрушена от бомбите - 1
Снимка: Shutterstock

По времето на Втората световна война и особено между 1942 г. и 1945 г. Кьолн е подложен на яростни бомбардировки – извършени са над 260 въздушни удара, градът е разрушен до 95%, а историческият център е целият в развалини. Сред тях остава да стърчи само готическата катедрала.

Кьолн и бомбардировките

След войната се разпространява мълвата, че най-високата църква в Кьолн не е била бомбардирана, защото 157-метровите кули на катедралата са служели като ориентир за британските пилоти, бомбардирали Германия. Но това не отговаря на истината. Не е вярно и предположението, че катедралата не е била включена в списъка с потенциалните мишени поради значението ѝ на изключителен архитектурен паметник и религиозен символ. Около 70 бомби са засегнали Кьолнската катедрала, от които около половин дузина са били тежки въздушни бомби. Едни са се взривили до нея, други са попаднали и във вътрешността на храма. Хвърляни са били и запалителни бомби, но огънят бързо е бил потушаван. По-тежките бомби са проникнали през металния покрив и каменните готически сводове. Покривът не е успял да изгори, но от общо 22 каменни свода девет са се срутили напълно, а шест са били сериозно повредени.

Надеждни основи и масивни външни подпори

Взривателите са били така настроени, че тежките бомби да избухнат вътре в сградата и да засегнат основите и подземията. Катедралата обаче не е имала подземия - малката крипта, която сега е отворена за посетители, е била изградена едва в края на 1960-те години като нова гробница за архиепископите на Кьолн. Катедралата е устояла благодарение на една особеност на готическата архитектура – ударната вълна е губела своята мощ поради наличието на огромни прозорци. Щетите са били основно в изпочупени стъкла и отделни фрагменти от каменните рамки на витражите. Вибрациите и трусовете на сградата са били компенсирани от надеждните основи, изградени от средновековни майстори. Важна роля за стабилизирането на сградата са изиграли също и масивните готически външни подпори.

Спасени ценности

Подготовката за евакуация на ценностите, олтарите, реликвите и произведенията на сакралното изкуство от катедралата започва още през 1936 година. Долните витражи на страничните олтари и параклисите били демонтирани и изнесени, но витражите, намиращи се непосредствено под покрива, останали в църквата. Още при първите въздушни атаки те са били поразени - пръснати на милиони парченца стъкло. След войната тези витражи са заменени от нови, а спасените са върнати на местата им. Завинаги загубен е сакралният витраж, дарен на катедралата от Кралския дом на Прусия през 1863 година. За съжаление, той не е можел да бъде възстановен, защото е бил изработен в берлинска манифактура, чийто архив е изгорял по време на войната. Единствено там са се пазели скици и друга документация за витража. По единствената снимка, която е открита в Кьолн, е било невъзможно да бъде възстановен унищоженият прозорец. На негово място първоначално са поставени обикновени стъкла, които остават там до 2007 г., когато е завършен новият "Пикселен витраж", подарък на катедралата от световноизвестния художник Герхард Рихтер.

Първото богослужение

Първата служба след края на Втората световна война е отслужена в катедралата чак през 1956 година. Толкова време е било необходимо, за да се възстанови храмът от разрушенията. А най-първата задача след войната е била да се провери състоянието на основите – дали в тях не са се появили пукнатини и други статични проблеми, които да застрашат стабилността на сградата.

Автор: Максим Нелюбин


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 То е ясно !

    16 10 Отговор
    Британските пилоти са я взели за джамия.Та за това 😃 Били са пророци.
  • 3 Име

    6 5 Отговор
    Гадена е здраво. Доскоро имаше и разрушен мост над Рейн. Кьолн е тягостен град.
  • 4 Защо

    4 12 Отговор
    ШвабскитеСвине още дишат, а не са заколени?!
  • 5 Защо така ,,скъпи" АнглоСакси?!

    12 6 Отговор
    Само бомбандирате и унищожавате...!
    Чърчил е искал да превърне София в ,,Картофено поле"...!
    А такава историческа ценност,като Кьолнската Катедрала,с лека ръка и нея...!

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Лапай дулото

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    и дърпай спусъка, същество микроумно.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КОТарАК

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Лапай дулото":

    кажи бе? знаеше ли?

    Коментиран от #15

  • 10 д,знаем.

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    знаем и,че сталин го ухажваха и лидетите на домокрацията(чърчил и оня,другия там,даладие ли беше,или къф там.так,че дали рибентроп-молотов,или молотов-с някои английки министър на външни дела,все едно!войната беше внимателно подготвяна като световна,реши се в банките на ню йорк и лондон,европа беше срутена(особено германия) и кво повече?пеесе години комунизъм,а някъде още не могат да се оправят.
  • 11 ЕВРОНЮЗ

    12 2 Отговор
    ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ, ходил съм в Кьолн но забравих да огледам има ли паметна плоча на славните пилоти хвърляли бомби. Ако още няма откривам фонд за изработка на мемореал, предлагам да използвате и една тръба от ГЪЗопровод
  • 12 ????

    6 3 Отговор
    A защо победителят Сталин след като завзе половин Европа и окупира Австрия се спря на границата с Швейцария , а не продължи за да превземе и да окупира малка Швейцария, където германските нацисти си държаха парите и златото...???

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 !!!!!

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "????":

    Карай докрая в предположенията си. Не ни измъчвай да гадаем. (1) Сталин е слаба фигура. (2) Сталин е имал пари в Швейцария и е искал да ги запази; (3) Сталин е бил агент на Германия и Запада, който нападна страната и причини смъртта на ДВАДЕСЕТ И СЕДЕМ МИЛИОНА руснаци.(4) Сталин е знаел, че войските му ни могат да стигнат дотам. (5) Сталин е предател. ДАВАЙ. Развий си темата.
  • 15 мачок,

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    много думи си употребил в постовете си, особено последния. Това не е посилно за тебе.Но обичаш да се излагаш често. А с такива откъслечни познания не се показваш като вещ и те до НИЩО не водят. Сега Русия има също икономически отношения с обора.
  • 16 Урюрвкос

    5 2 Отговор
    защо в Украйна от мобилизация са освободени католиците
  • 17 Урюрвкос

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    знаете ли че американски банки са финансирали рейха до битката при Сталинград
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Урюрвкос

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    и до сега Русия снабдява страните от НАТО с газ който минава по тръби през Украйна и те дори не са одраскани
Новини по държави: