Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 04:20 1 173 7

Израел превзе комплекс на Хамас в Газа и удари Хизбула в Южен Ливан

  • израел-
  • хамас-
  • хизбул-
  • бенямин нетаняху

Нетаняху прояви предпазливост относно сделка за освобождаването на заложниците

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха, че са нанесли нови удари срещу ливанското шиитско движение "Хизбула" в Южен Ливан, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Израелски изтребители са атакували команден център на движението "Хизбула" и военен комплекс в ливанското гранично село Ярун, се казва в съобщението на ЦАХАЛ.

"ЦАХАЛ удари и наблюдателен пункт на "Хизбула" в селището Марун ал Рас", допълват Израелските сили за отбрана.

ДПА отбелязва, че тази информация не е още потвърдена чрез независими източници.

Израелската армия не съобщава за жертви.

Израелската армия съобщи, че е превзела комплекс на "Хамас" в ивицата Газа, използван за подготовката на атаката на 7 октомври, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Комплексът "Ал Кадсия" е послужил за тренировъчен център за "Хамас", за да обучи терористи, се казва в изявление на израелските сили. В тренировъчния център е имало макети на входове на кибуци, на военни бази и на израелска бронирана военна техника.

Израелските военни са навлезли и в офисите на Мохамед Синуар, един от командирите на въоръженото крило на "Хамас" - "Бригадите Изедин ал Касам". Мохамед Синуар е брат на Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа, смятан за мозъка на атаката от 7 октомври.

Военните са намерили в същата зона и цех за производството на оръжия и тунелна инфраструктура, както и много оръжия, по-специално противотанкови ракети, леки картечници, гранати и други боеприпаси.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху прояви предпазливост относно сделка за освобождаването на заложниците, държани в Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА-

Той каза, че Израел не е готов да приеме споразумение на всяка цена за освобождаване на хората, държани в плен от "Хамас" в анклава. Тези уверения дойдоха в момент, в който в управляващата коалиция има разногласия относно призивите на САЩ да се допусне повече хуманитарна помощ за ивицата Газа

"Усилията за освобождаване на заложниците продължават по всяко време. Както аз подчертах по време на заседание на кабинета по сигурността, ние няма да се съгласим на всякаква сделка и на всяка цена", казва Нетаняху в съобщение, разпространено в медиите.

Премиерът също така отправи критика към крайнодесния си министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, който иска еврейски заселници да се върнат в Газа и който разкритикува президента на САЩ Джо Байдън, че настоява повече хуманитарна помощ да бъде доставена на анклава.

"Вместо да ни подкрепи напълно, Байдън е зает с предоставяне на хуманитарна помощ и гориво на Газа, което отива при "Хамас", заяви Бен-Гвир в интервю за "Уолстрийт джърнъл". "Ако Тръмп е на власт, поведението на САЩ би било напълно различно", допълни той.

Без да назовава Бен-Гвир директно, Нетаняху, чийто отношения с Байдън в миналото понякога бяха напрегнати, отхвърли тези коментари.

"Не се нуждая от никаква помощ в направляването на нашите отношения със САЩ и международната общност, докато постоянно защитавам националните интереси", заяви той по време на заседанието на кабинета по сигурността.

Междувременно стана ясно, че израелското правителство обяви ще привлече 65 000 чуждестранни строителни работници от Индия, Шри Ланка и Узбекистан, за да бъде възобновено строителството на множество обекти, прекратено на 7 октомври, когато работещите на тях палестински строители бяха изпратени у дома в резултат на нападението срещу Израел от движението "Хамас", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Около 72 000 палестински строители работеха на строителни обекти в Израел преди нападението, но правителството ги уволни и не ги допусна обратно в Израел от съображения за сигурност. В страната остават още около 20 000 чуждестранни работници, но почти половината строителни обекти са затворени поради недостига на работна ръка.

Говорител на израелското министерство на строителството и жилищната политика заяви, че нови групи чуждестранни работници се очаква да пристигнат в Израел още през следващите седмици, тъй като правителството се стреми да избегне прекъсвания в предлагането, което би създало риск от ново покачване на цените на недвижимите имоти, тъй като лихвените проценти в страната започват да падат.

Намаляването на финансирането за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА) на фона на предполагаемото участие на нейни служители в нападението срещу Израел, извършено от "Хамас" на 7 октомври, би изложило на риск живота на стотици хиляди хора, написа в блога си в социалните медии ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Неправомерните действия на отделни лица никога не трябва да водят до колективно наказание на цялото население", добави той.

Борел отбеляза, че нито Европейската комисия, нито двете най-големи икономики на ЕС, Германия и Франция, не са решили да спрат вноските си. Средствата, замразени от други донори, възлизат на повече от 440 милиона долара, което е почти половината от очакваните приходи на агенцията за тази година, каза той.

"Животът на стотици хиляди палестинци, не само в ивицата Газа, е изложен на риск", заяви Борел.

"Убеден съм, че ООН ще предприеме всички необходими мерки след обвиненията на Израел и УНРВА ще продължи да осигурява помощ от жизненоважно значение за милиони палестинци", подчерта ръководителят на европейската дипломация.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Турчин

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Имам двадесет рубли, ако си изтървеш сапуна в банята- твои са!

    Коментиран от #5

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Турчин":

    Дай ощи двайси и ши стани!
  • 6 ЦАДАЛ

    3 2 Отговор
    работете!!!
  • 7 Анонимен

    3 1 Отговор
    Пускайте водата в тунелите и приключвайте с ХАМАС.