Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 05:11 877 1

Протести и сблъсъци в Сенегал след отлагането на президентските избори ВИДЕО

  • сенегал-
  • избори-
  • протести

Жандармерията използва сълзотворен газ, за да разпръсне стотиците демонстранти

Протести и сблъсъци в Сенегал след отлагането на президентските избори ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Сблъсъци избухнаха в сенегалската столица Дакар между протестиращи и силите на реда, след като в събота вечерта президентът Маки Сал реши да отложи президентските избори, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Жандармерията използва сълзотворен газ, за да разпръсне стотиците демонстранти, развяващи знамената на Сенегал или носещи фланелки на националния отбор по футбол. Те се бяха насочили по основни пътни артерии към кръгов площад в столицата.

Демонстрантите скандираха "Маки Сал диктатор" и дори издигнаха барикада на едно място в града, а после подпалиха там и автомобилни гуми.

Същевременно опозиционната лидерка Амината Туре, която е бивша премиерка и яростна противничка на отлагането на изборите, беше задържана по време на един от протестите в Дакар. По непотвърдени информации задържана е била и кандидат- президентката Анта Бабакар Нгом. Друг кандидат за президентския пост Дауда Ндайе публикува в социалните мрежи съобщение, в което казва, че силите на реда са проявили бруталност срещу него и че някои от неговите сътрудници са били задържани.

Президентските избори трябваше да са на 25 февруари. Отлагането им породи полемика и опасения, че страната ще бъде обхваната от нестабилност. Досега Сенегал беше възприеман като остров на стабилността в Западна Африка, но преживя различни епизоди на размирици от 2021 г.

За първи път от 1963 г. президентски избори в Сенегал се отлагат. Страната никога не е преживявала държавен преврат, което е рядкост на африканския континент.

Маки Сал изтъкна като аргумент за отлагане на изборите конфликта, избухнал между Конституционното събрание, валидиращо кандидатурите за президентския пост, и парламента след окончателното валидиране на двадесет кандидатури за изборите и елиминирането на няколко десетки други.

Депутатите се събират днес, за да разгледат законопроект за отлагането на президентския вот с шест месеца. Текстът трябва да бъде одобрен от три пети от 165-те депутати, за да бъде валиден.

Миналата седмица Карим Уад, един от отстранените кандидати, постави под въпрос безпристрастността на конституционните съдии в страната и поиска отлагането на изборите. Парламентът одобри пък създаването на комисия, която да разследва при какви условия са били валидирани кандидатурите за изборите.

Сред валидираните кандидати е антисистемният Басиру Диомайе Файе, който е в затвора от 2023 г., но който в последните седмици се наложи като кандидат, пораждащ доверие, а това пък е кошмарен сценарий за лагера на президента Маки Сал, който се опасява от поражение на изборите.

Опозиционни депутати подозират, че президентът е решил да отложи изборите, за да бъде избегнато поражение на неговия лагер на вота. Депутатът от опозицията Айб Дафе твърди, че президентският лагер е предложил удължаване с една година на мандата на Маки Сал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дупничанин

    0 0 Отговор
    "Страната никога не е преживявала държавен преврат, което е рядкост на африканския континент."
    -----
    Се си мислим, че требва краварите да им сипат малко демокрация като на нас и тая грешка с липсата на преврати ше бъде много бързо поправена.