Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 09:15 2 622 97

Банди в Ирак: "От американците не идва нищо добро за нас"

  • ирак-
  • иран-
  • хуси-
  • хамас-
  • хизбула

Шиитските милиции в Ирак образуват заедно с хутите в Йемен, Хизбула в Ливан, Хамас в ивицата Газа и различните милиции в Сирия т.нар. ислямска ос на съпротивата, създадена навремето от Иран

Банди в Ирак: "От американците не идва нищо добро за нас" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въпреки огромните петролни залежи в Ирак, над една четвърт от жителите му тънат в бедност. Парите от петрола изтичат по тъмни канали, а страната е твърдо в ръцете на въоръжени милиции. Кои са те и каква роля играят?

Ескалацията между проиранските милиции в Ирак и въоръжените сили на САЩ навлезе в нова фаза след убийството на трима американски войници, извършено от иракските милиционери в края на януари. Но как се стигна дотам?

В Ирак съществуват десетки милиции, т.е. въоръжени групировки. Тяхната власт е тясно свързана с историята на страната. Днес те дори са смятани за същинските властелини в Ирак, защото създават нещо като държава в държавата, обяснява пред германската обществено-правна медия АРД Ина Рудолф от британския „Кингс Колидж“, която от години изследва въоръжените групировки в региона.

„Проиранските милиции в Багдад са се наместили успешно в администрацията на държавата. Извън това приятели, съюзници и агенти на тези милиции имат влияние над изпълнителната, законодателната и съдебната власт в страната“, казва Рудолф.

Борбата срещу "Ислямска държава"

Повечето милиции са извоювали популярността си отдавна в рамките на въоръжената съпротива срещу иракския диктатор Саддам Хюсеин. Тъй като той в продължение на десетилетия потискаше шиитите - много иракски шиити бяха арестувани или избити. Немалко от тях избягаха в съседен Иран, където са получили бойна подготовка и оръжие.

Шиитските бойци затвърдиха статута си на „герои“ в борбата срещу терористите от т.нар. „Ислямска държава“. По това време са създадени отрядите „Хашд аш Шааби“ - т.нар. сили на народната мобилизация. Те представляват коалиция от над 60 предимно шиитски групировки, която в последните години играеше водеща роля в кървавата битка с ИД, обяснява АРД.

Междувременно „Хашд аш Шааби“ официално е част от иракската армия и е на пряко подчинение на министър-председателя Мохамед Шия ас Судани. Реално обаче повечето от милициите оперират извън официалните структури.

"От американците не идва нищо добро за нас, арабите"

Който иска да разбере от какво се ръководят милициите, трябва да посети Садр Сити – багдадския квартал, който е твърдо в техни ръце. Обикновените бетонни блокове по прашните улици в района дори не са измазани, навсякъде по улиците се продава нелегално бензин в пластмасови бутилки, разказва германската обществено-правна медия в своя репортаж.

За западните журналисти е опасно да разговарят открито с местните хора или с членове на милициите, но кореспондентите на АРД успяват да интервюират 46-годишния Абу Зейнаб в задната част на едно малко кафене. Той е част от милициите и споделя с германските журналисти следното: „От американците никога не идва нещо добро за нас, арабите. Казвам ви – американците са дяволът на този свят“. Според Зейнаб Божията воля е американците да се изтеглят от Ирак под натиска и атаките с дронове от страна на милициите. Нападенията били тяхно право. „Ние не подлежим на никакъв контрол – ние сме независима страна“, казва той.

Близостта до Иран

Между началото на октомври и края на януари въоръжените групировки са извършили над 160 нападения срещу американски позиции в Ирак, Сирия и Йордания, информира АРД. Експертите смятат, че Иран оказва политическа, финансова, но най-вече военна подкрепа на много от тези иракски милиции.

Абу Зейнаб потвърждава пред германската обществено-правна медия близостта с Иран: „Повечето от нашите лидери са живели 15 или 20 години в Иран. Иран ни подкрепя. Иран е този, който поддържа съпротивителните сили в региона“, подчертава събеседникът на германските журналисти.

Въоръжените групировки не са единен блок

Шиитските милиции в Ирак образуват заедно с хутите в Йемен, Хизбула в Ливан, Хамас в ивицата Газа и различните милиции в Сирия т.нар. ислямска ос на съпротивата, създадена навремето от Иран, обяснява АРД. Но дори голяма част от милициите „Хашд аш Шааби“ да следват призивите на Техеран, би било погрешно да се приеме, че те са единен блок, който изпълнява сляпо получените заповеди, казва експертката Рудолф.

„Дори в рамките на проиранските милиции, които се възприемат като част от оста на съпротивата, съществуват различия в мненията“, посочва Ина Рудолф. „Покрай интервютата, които съм правила на място, придобих следното впечатление: мнозина наистина са убедени, че ако се противопоставят на указанията на иракския премиер и действат срещу тях, го правят в интерес на иракската държава.“

Когато държавата е нестабилна

Това, че милициите са придобили толкова голяма сила, е свързано не на последно място със слабостта на иракската държава. Въпреки огромните петролни залежи тя не успява да се погрижи в достатъчна степен за голяма част от гражданите си. Преценките на ООН са, че над едва четвърт от иракчаните живеят в бедност, една трета от младежите са безработни. Но вместо да се инвестира в инфраструктура, образование или социални програми, приходите от петрола се изразходват за раздутия административен апарат или изтичат корупционно към политическите елити.

Макар „Хашд аш Шааби“ да са се научили да използват този вакуум, много иракчани виждат днес заплаха в тези милиции, пише АРД. Гласовете на политическите опоненти - на хората, които изискват демократични реформи, постоянно се потискат с оръжие. Това развитие е опасно, казват експерти като Рудолф. То само допълнително застрашава и без това крехката стабилност в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А не беееееее

    93 7 Отговор
    "От американците не идва нищо добро за нас, арабите"..... Прави са си хората

    Коментиран от #7

  • 2 И кой каза че са

    67 7 Отговор
    "Банди" ?

    Коментиран от #92

  • 3 Важното е че

    88 5 Отговор
    Американските бандити нямат работа там.
  • 4 Аз съм веган

    7 65 Отговор
    Всички страдащи от САЩ да емигрират в мордор.

    Коментиран от #9

  • 5 Бегай бе

    73 2 Отговор
    А кой създаде "Ислямска държава" бе Дойчо?
  • 6 ХАХАХА

    67 2 Отговор
    Колко правилно са преценили кой е най големия бандит "бандите".

    Коментиран от #10

  • 7 Българин

    14 48 Отговор

    До коментар #1 от "А не беееееее":

    Прави са - за изостаналите примитивни ислямски фанатизирани терористи дето не дават на жените си да гласуват и да шофират автомобили НИЩО ДОБРО - света ще е по-добър без тях !

    Коментиран от #15, #68

  • 8 Смех в блатото

    8 53 Отговор
    Е това е, бандитите в Ирак се оплакват от "лошите американци".

    И руските другаре в България ни го дават за пример като "граждани".

    Каи честно! :)))))
  • 9 Боруна Лом

    31 2 Отговор

    До коментар #4 от "Аз съм веган":

    ТИ СИ....СТРОНЦИО,,,...!
  • 10 Смех в блатото

    6 37 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХА":

    Тва е все едно някой наркотрафикант да се оплаква, че са го опадизили :))))

    Коментиран от #17

  • 11 Мика

    6 49 Отговор
    Американците няма да пизволят разни туземци да вилнеят из Близкия изток и да пращат ракети където им скимне под диктовката на Иран.

    Коментиран от #18

  • 12 Въобще не мисля

    44 2 Отговор
    Че структури като тези на значим регионален лидер като Муктада ал-Садр примерно, могат да бъдат определяни от нормален човек ката "Банди в Ирак". Трябва абсолютно нищо да не разбираш от темата за да пишеш подобни глупости когато става дума за милиони хора, много милиони

    Коментиран от #56

  • 13 ник

    48 2 Отговор
    Също като в България,само че без въоръжени милиции, но с бандити политици и магистрати И нищо добро от американците.
  • 14 От смерикснците

    41 3 Отговор
    в България идват само добри неща.
    5 бази които им храним
    Ф16 на цена с 30% над цената за Ф 35
    Решение на Конгреса за тържествено чествуване на Македонската азбука,история и литература.
    Влизане на въоръжени смериксни в Оризаре и робите по очи на земята.
  • 15 ГЛАВА НАК

    26 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    не ПИШИ ТЪПОТИИ БЪЛГАРИНО

    Коментиран от #21

  • 16 Фен

    35 3 Отговор
    От американците, никой нищо добро не е видял! И "приятелите" им, са пострадали много повече от враговете им.
  • 17 ГЛАВА НАК

    32 2 Отговор

    До коментар #10 от "Смех в блатото":

    ПО ТВОЯТА ЛОГИКА БОТЕВ И ЛЕВСКИ СА БАНДИТИ ТЕРОРИСТИ

    Коментиран от #58

  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мика":

    И защо ? Близкия Изток нито им е близко, нито е тяхна територия! Дори вече и колония не им е ❗
  • 19 Така Така

    22 2 Отговор
    сащ са шейтаните на Земята
  • 20 Важното е че:

    35 2 Отговор
    Договорите за военно присъствие на САЩ в Ирак изтекоха още преди повече от 9 месеца и в момента САЩ са в позицията на незаконна окупационна армия там и категорично не са желани от никой и легитимна цел на иракската армия, а не на някакви " Банди в Ирак" за каквито се представят в статията
  • 21 Българин

    7 31 Отговор

    До коментар #15 от "ГЛАВА НАК":

    Кога ще емигрираш за Ирак , Сев. Корея или русия ? Чий го дириш и що се мъчиш в загнилата Гейропа ?

    Коментиран от #27, #46

  • 22 българина

    34 1 Отговор
    има две държави, които санкции не ги ловят, сащ и израел. Процесите, които текат ще им сменят статута рязко,
  • 23 Всъщност,

    32 1 Отговор
    Ирак беше разсипан след интервенцията на НАТО с цел демократизиране. Така че сега е лиоцемерно Западът да обвинява някой друг за бедите там
  • 24 Запознат

    32 0 Отговор
    "Въпреки огромните петролни залежи в Ирак, над една четвърт от жителите му тънат в бедност" - ами това е следствие на американската "демокрация" въведена там - при Садам не бяха бедни. Същото е и в Либия след като ги "демократизираха" и убиха Кадафи а бяха много богати преди.

    "Парите от петрола изтичат по тъмни канали" - тези "тъмни канали" не са ли едни американски петролни компании които го добиват срещу "концесия" както нашето злато от 1.25%. Виж химическите оръжия на Садам не можаха да ги открият но откриха златото на Ирак и петрола му - същото стана и в Либия.

    Обаче сега "проиранските милиции" са виновни защото се мъчат да изгонят краварите от земята си - какви хора само не искат да живеят с "американската демокрация" и да стават все по-бедни.

    Ето и ние ставаме от бедни по-бедни обаче едни козячета искат да ни убедят че "американската демокрация" е върхът и ние трябва да търпим и да си плащаме на господарите рекета я за самолети на картинка я за БМП-та, я за безбожно скъпи реактори, я за ток на тройна цена от нашите централи дадени на американците. Така да се каже демокрацията искала жертви особено американската.
  • 25 ЗАД ЪГАЛА НА БЛОК 1001 НОЩ В ЛЮЛИН 11🏢

    11 0 Отговор
    ...ТАКА Е....ТАКА Е И ТУКА Е ТАКА
    ....НАЙ ДОБРЕ БЕШЕ ПРИ НЕРЕБЕТО
  • 26 Само питам

    22 0 Отговор
    Какво постигнаха краварите в Ирак ? Нищо , а уж биха тъпана че победиха . Същата работа като Афганистан .

    Коментиран от #54

  • 27 Антитрол

    30 3 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    А ти защо още ни си в краварника - аз съм българин и съм се родил в България а твоите господари какво дирят на наша територия.

    Коментиран от #60

  • 28 Артилерист

    30 0 Отговор
    Преди нападението, опустошаването и окупирането на Ирак от американците той беше една добре уредена светска държава. Американците попиляха Ирак, защото Садам Хюсеин започна да проявява прекалена, според тях, независимост, включително и отказ от използване на американския долар. Сега, под американско попечителство, Ирак е разбита, размирна държава с ширещ се бандитизъм. Но американската пропаганда извърта реалноста и не те са виновни за положението в Ирак, а Иран, разбира се, защото поддържа добри отношения с Русия и иска да става член на БРИКС...

    Коментиран от #40

  • 29 ХА ХА ХА

    26 1 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО , СПОРЕД ДОЙЧЕ ЗЕЛЕТО ЩОМ НЯКОИ Е ПРОТИВ КРАВАРИТЕ Е БАНДИТ , А ЩОМ ДРУГ ЛИЖЕ И БЛИЖЕ И Е НАДУПЕН НА КРАВИТЕ Е ПАТРИОТ И ГЕРОЙ !
  • 30 Банди в Ирак, ама не точно

    26 0 Отговор
    Още когато окупатора САЩ убиха предполагаем бунтовнически лидер в Багдад, премиерът на Ирак призова за "бърз" график за напускане на американските и коалиционните сили от страната. "" На 5 януари, само ден след като САЩ удариха "предполагаем бунтовнически лидер" в Багдад, кабинетът на иракския министър-председател Мохамед Шиа ал-Судани заяви , че иракското правителство предприема стъпки към премахването на американските и коалиционните войски „за постоянно“, с определяне на точна дата за това....после в БЕЙРУТ — За втори път иракският министър-председател изрази призива си към американските войски да напуснат страната, като този път призовава за „ бързо и незабавно“ напускане и беше отразено дори в Breaking Defence......след това още три пъти за това беше призовавано по националните медии ..... Ясно беше обяснено че САЩ нямат никаква работа там .....че такива ти ми работи относно "Бандите в Ирак" и "Бандите от САЩ"....
  • 31 зевзек

    2 25 Отговор
    без натиска на американците, европейците никога нямаше да приемат България в ЕС, и децата ви да работят в Европа, без визи и разрешения, на нормални, тоест, западни заплати, от две, три, и повече хиляди евро, сетете се поне за това, преди да започнете да ги плюете

    Коментиран от #36, #44

  • 32 Урюрвкос

    18 2 Отговор
    доверени лица на американците са се наместили успешно в администрацията на държавата. Тези приятели, съюзници и агенти имат влияние над изпълнителната, законодателната и съдебната власт в страната“. Редактират историята, събарят паметници, критикуват българската литература. Подготвят територията за заселяване с друг етнос.
  • 33 Ццц

    16 1 Отговор
    Ирак цъфнаха и вързаха под американско управление. Не е като чукчите в Русия, да нямат вътрешни тоалетни. Който е с американците благоденства. Така ни учат и ние се учим. И иракчаните вече се изучиха явно.
  • 34 Възмутен

    21 1 Отговор
    Много им е хубаво на краварите да лепват етикети - всеки който не си дава петрола и природните богатства на държавата си без пари е "диктатор", всеки който се бунтува срещу тях е "бандит или терорист" и този етикет вече е достатъчно оправдание да го нападнат или да стрелят по него.
  • 35 Като във филма

    18 0 Отговор
    "Бандите на Ню Йорк" ли са или са по хубави "Банди" ?

    Коментиран от #62

  • 36 Антитрол

    18 0 Отговор

    До коментар #31 от "зевзек":

    От козяк ли ти казаха че е така или извънземните ти говорят - от къде си сигурен какво е щяло да стане. Пък това че унищожиха икономиката на България и принудиха децата ни да работят по-чужбината не е никак добре. Не беше ли по-добре да имаме икономика и децата ни да работят в България за европейски заплати или пък по-големи - ама то трябва акъл а не само опорки.
  • 37 Големи глупости, ама големи

    14 0 Отговор
    ======За западните журналисти е опасно да разговарят открито с местните хора или с членове на милициите, но кореспондентите на АРД успяват=====хахахахаха....
  • 38 Важното е че:

    16 1 Отговор
    "Бандите от САЩ" трябва да се изнасят от Ирак щото ще стане страшно.
  • 39 МилиЦионЕр

    1 13 Отговор
    "От американците не идва нищо добро за нас, арабите" , Но арабите никога НЕ са почувствали и не знаят в Рушиа или Сев. Корея какви по големи "добрини" има , затова сега само се оплакват от американците...!!!!

    Коментиран от #41

  • 40 Айде сега замени Ирак с Либия

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Артилерист":

    и Саддам с Кадафи, че ме мързи да пиша.
    СЪщата работа.

    Коментиран от #51

  • 41 Антитрол

    10 7 Отговор

    До коментар #39 от "МилиЦионЕр":

    "Но арабите никога НЕ са почувствали и не знаят в Рушиа или Сев. Корея какви по големи "добрини" има"

    Русия или северна Корея не нападат араби за да им ограбят петрола - само господарите ти го правят.

    Коментиран от #49

  • 42 емил

    17 1 Отговор
    "От американците не идва нищо добро за нас, арабите" Кой е видял добро от тех. Защо трябва да ги наричаме щом се борят срeщу Американската окупация. Всички които не са съгласни с тях ги наричаt терористи, бандити, какви ли не. Ако са съгласни с тях тогава стават борци за свобода, за демокрация или човешки права. Това е истинското лице на тези колонизатори.
  • 43 САЩ сега пак ще почнат

    16 1 Отговор
    да говорят за Независим Кюрдистан със столица Ербил, защото им се краде много петрол на краварите и ще влязат автоматично и в конфликт и със Турция. ъхъъ.... Само проблеми реално създават САЩ....

    Коментиран от #50

  • 44 селянин

    13 2 Отговор

    До коментар #31 от "зевзек":

    След влизането ни в ЕС се полиляха де що имаше малки и средни български фирми, а тия дето все още не са просто ги купиха чужди корпорации. В България отдавна няма никакви условия за бизнес който е свързан с местния пазар и то не за да се крадът евро помощите. И го казвам от опит! Средна класа у нас остана съставена само от крадци, мафиоти и пропагандатори по медиите. Но разбира се човек който мисли само за "заплата" няма как да му уври главата за тия неща, той си мисли че като взима жалките 5-10хил. лв заплатка е много преуспял, ама всъщност не е, дори средна класа не е. Може така да изглежда на фона на мизерията у нас, но реално не е средна класа с такива доходи. Аз поне го осъзнавам че не съм, върнал се към същите "заплатки".
  • 45 А кога ще прочетем заглавие:

    14 1 Отговор
    Бандите от САЩ ?
  • 46 сашо

    11 3 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Лицемер предател какъв Българин си ти.?Такива като теб лизачи задн.....ика на окупаторите докараха страната да това положение и сякаш България е на баща ти като гониш останалите . Кой ти дава право и откъде имаш и мислиш ,че ти си който има право да се разпорежда .
  • 47 Банда Банда

    3 12 Отговор
    Те диваците не са мръднали последните 200 години. И после другите са им виновни.

    Коментиран от #52, #61

  • 48 Все по хубавичко става

    13 1 Отговор
    САЩ успешно ще обединят всички в региона срещу себе си и Израел .... И Сирия, и Ирак, и Иран.......че и Турция май ....
  • 49 Добре че му го каза

    1 9 Отговор

    До коментар #41 от "Антитрол":

    че с тоя пилешеки мозък милцьонерът нямаше да се сети.

    Коментиран от #53

  • 50 Независим Кюрдистан със столица Ербил

    9 0 Отговор

    До коментар #43 от "САЩ сега пак ще почнат":

    Ъхъъъъ, те кюрдите да знаеш как им вярват вече на САЩ.....
  • 51 Аааааа ДАаа

    8 0 Отговор

    До коментар #40 от "Айде сега замени Ирак с Либия":

    И за Либия нищо не се говори .....
  • 52 Запознат

    10 0 Отговор

    До коментар #47 от "Банда Банда":

    "Диваците" бяха по-цивилизовани и по-богати от теб преди "американската демокрация" че даже и от господарите ти бяха по-богати ама ти от къде да ги знаеш тези работи след като не си излизал от дупката си а информация за тези държави получаваш само от Козяк.
  • 53 Хъхъхъхъ

    10 0 Отговор

    До коментар #49 от "Добре че му го каза":

    Пилешки е мозъка на деменцията
  • 54 Какво постигнаха краварите в Ирак ?

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "Само питам":

    Малко ли петрол, газ и злато откраднаха ? Какво постигнали питаш.....
  • 55 Пенсионер ОСВ

    2 1 Отговор
    Алоо хайлази днес е понеделник работен ден не се занимавайте да пишете коментари ами свършете нещо полезно..
    От Ирак какво чакате не ми е ясно..
  • 56 само "Милициите" на Муктада ал-Садр

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Въобще не мисля":

    бяха над милион и половина. Влезе в политиката и излезе, закри временно политическите си структури но Милициите си съществуват. А впрочем Муктада ал-Садр е и топ инвеститор с поставени лица в България. ...........

    Коментиран от #70

  • 57 Самолети

    5 0 Отговор
    От бумага за 8 милиарда ...
  • 58 Смех в блатото

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "ГЛАВА НАК":

    Ае, като не си учил логика не се опитвай да правиш аналгоии, щото си разлях кафето то смях :))))
  • 59 Паразита САЩ

    6 1 Отговор
    Само паразитира и краде. Сее "Демокрация" и после я жъне със войни и тероризъм
  • 60 Българин

    9 3 Отговор

    До коментар #27 от "Антитрол":

    като си уж "българин" а не руснак какъвто наистина си - спазвай законите на България ! България е член на ЕС и член на НАТО от 20 години ! Ако това не ти изнася емигрирай за някоя държава която нарича НАТО враг ! Аз в краварник нямам работа защото ме устройва че България е член на ЕС и НАТО ! Съд и затвор за националните предатели на България и руските фашисти !

    Коментиран от #65, #66

  • 61 Що пишеш глупости ?

    4 2 Отговор

    До коментар #47 от "Банда Банда":

    ===диваците не са мръднали последните 200 години......====диваци, диваци ама мечта беше на времето да работиш там нали ? Пари плащаха с чували, и то старите долари, а не с хартишки като сега ....

    Коментиран от #67

  • 62 Филма

    2 6 Отговор

    До коментар #35 от "Като във филма":

    "Бандите на Ню Йорк" е остарял и е архивен и не е нещо особено, пред сегашния продължителен и неспиращ съвременен екшън сериал за руските банди с участието на Путников в "Бандитският Петербург”..!
  • 63 Кво става сега ?

    6 0 Отговор
    Ще има ли учение на НАТО в Балтийско ? Крави ще плават ли?
  • 64 Зейфод Бийблброкс

    4 1 Отговор
    Лоша работа да се родиш на мястото на нечий чужд петрол. Автоматично ставаш "бандит".
    И какви са тези описания на Ирак, като пълна с петрол, но иначе слаба държава, неспособна да се справи с бедност и корупция? "Но как се стигна дотам?"
    Не бяха ли донесени "демокрация и западни ценности" с крилати ракети, танкове и бомби?!
    Забавно е, че на български "Немска вълна" ясно показва за каква блееща аудитория са предназначени такива приятно наивни текстове.
  • 65 И какво като

    9 2 Отговор

    До коментар #60 от "Българин":

    "България" е член на НАТО ? Да не би някой да е питал българина дали иска да е ЧЛЕН ? Член, НЕЧлен всеки има право на собствено мнение и за мен НАТО са вредни за света и България. Който договор с НАТО е подписвал да си го изпълнява със всичките последствия от това. Аз обаче НЕ съм, нито смятам за НАТО да умирам....

    Коментиран от #69, #85

  • 66 Така са говорили и в парламента ни

    3 0 Отговор

    До коментар #60 от "Българин":

    на времето шепа кретени, когато България и в Тристранната ОС на Хитлер влезе..... И Хайл Хитлер са викали впрочем в зала и го има на края на стенограмата....
  • 67 Тираджията

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "Що пишеш глупости ?":

    Верно че тогава в Ливан бе рай и най добре за печелене на истинските долари ,а Бейрут бе супербогат град и със свободен американски стандарт на живот и пълен само с американски коли и стоки, затова тогава го наричаха американския "Лас Вегас" на Ориента...!!!

    Коментиран от #73

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 А за

    2 4 Отговор

    До коментар #65 от "И какво като":

    Варшавския договор, за СИВ, за присъединяването ни към СССР като 16 република питаха ли ни? За ТКЗС, за въвеждане на жителството, откритите листове, визите(изходните) , невъзможността да учиши работиш по света питаха ли ни?

    Коментиран от #71

  • 70 Ами то има снимки на Муктада ал-Садр

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "само "Милициите" на Муктада ал-Садр":

    И в Бургас, и във Варна.
  • 71 Бегай младеж

    6 2 Отговор

    До коментар #69 от "А за":

    Няма да пишеш за неща които не са ти ясни. Никога по времето на социализма не се е стигало до унижението да питаме някой: "Може ли да дадем пари от собственият си бюджет примерно за земеделците в България" .... ЕК е реално много по тоталитарна от СИВ

    Коментиран от #76

  • 72 Никой не иска в региона

    3 1 Отговор
    "Бандите от САЩ" ! Факт!
  • 73 Доларите са си

    3 1 Отговор

    До коментар #67 от "Тираджията":

    същите обезценени от инфлацията около 3 пъти, но са компенсирани с по-високи заплати на запад. Преди 30г. заплатите на запад бяха средно 1000$, а сега са 3000$. Казваш "онези долари",може би ги сравняваш с "онези заплати" у нас.които бяха смешни дори по тогавашния курс на БНБ - 0,96лв./$. Тираджиите продаваха за 3лв/$ и затова имат носталгия по тях, а ние с тогавашните заплати (моята 155лв.като млад специалист с висше образование) бяхме за оплакване - 50$ по черния курс.

    Коментиран от #74, #77

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Няма никакво значение 50-60-6000 $

    2 1 Отговор
    Да не би да си пазарувал хляб, мляко и кашкавал с долари бре ? Кво значение имаше, па точно тогава ? Сега като ваучери има можеш ли да ги смениш за долари да те питам ? Я пробвай в БНБ и кажи какъв е курса им ...
  • 76 Субсидии се

    3 0 Отговор

    До коментар #71 от "Бегай младеж":

    даваха на частните производители, такива които глегдаха по 1 или няколко крави, не си запознат въобще с тогавашното изкупуване на млякото и съответните субсидии. На никому не е идвало на ума да питат някого дали това е правилно. Субсидираше се и голяма част от селскостопанската продукция от ТКЗС, ДЗС, АПК чрез нисколихвени заеми.

    Коментиран от #78, #79

  • 77 Брей да му се не види

    3 1 Отговор

    До коментар #73 от "Доларите са си":

    бяхме за оплакване - 50$ ! Как не умря от глад бе колега ? Имаш ли обяснение а?

    Коментиран от #82, #83

  • 78 Нали това говоря бре колега ?

    4 2 Отговор

    До коментар #76 от "Субсидии се":

    "На никому не му е идвало на ума да пита някого.." ама сега ги питаме нали ? Тези същите нищожества от ЕК, за всяко нещо ! Може ли другарко да на правя това, Може ли другарко да на правя унова .... Нали за това говоря....
  • 79 Повтарям колега !

    4 0 Отговор

    До коментар #76 от "Субсидии се":

    Никога по времето на социализма не се е стигало до унижението да питаме някой: "Може ли да дадем пари от собственият си бюджет примерно за земеделците в България или нещо подобно" .... ЕК е реално много по тоталитарна от СИВ

    Коментиран от #81

  • 80 Долни крадливи окупатори са САЩ

    3 1 Отговор
    Друго не мога да кажа по темата
  • 81 СИВ никога

    0 2 Отговор

    До коментар #79 от "Повтарям колега !":

    не е давал отчет какво е правил, какво е решавал и какво ще прави. Никакъв отчет и пред никого не са правили и обнародвали ВД и други подобни организации. Сега знаем колко пари, за кого ще се дават, колко танка, кой и кога ще даде на Украйна. Колко снаряда изстрелва и колко ще бъдат дадени за 1 г.(1млн.155мм). Колко самолета, какви ракети и с каква далекобойност ще се дадат...Никой не ни бил питал сега, а тогава тези неща бяха строго секретни и нищо не знаехме за тях.

    Коментиран от #89

  • 82 Ами ако трябваше

    0 1 Отговор

    До коментар #77 от "Брей да му се не види":

    да се храня от КОРЕКОМ наистина щях да умра от глад. Хляб, сирене, салам, мляко имаше редовно, но луксозните стоки бяха дефицитни и скъпи. Да не се разпростираме със стоковия дефицит при социализма защото трият.
  • 83 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #77 от "Брей да му се не види":

    Има, ама не смее да го сподели❗
    Ядеше салами от истинско месо!
    Ядеше истинско кисело мляко , което вкисва!
    Возеше се на рейс с 1/2000 - на от заплатата.....
  • 84 зевзек

    0 1 Отговор
    стига с тоя социализъм, всичко беше фалшиво, нямаше свобода, нямаше стоки, тъпанари живееха добре, само защото се записваха в Партията, сърбите и македонците ги пуснаха 68 година на Запад, и ни се смееха 20 години след това, че караме руски коли, и нямаме западни чорапогащници, колкото ни даде, толкова и ни ощети, тоя фалшив социализъм, забравете го вече, да гледаме наред, че Света стана опасно място за живеене
  • 85 Българин

    8 1 Отговор

    До коментар #65 от "И какво като":

    "Тънката" разлика е че ти в качеството си на руски диверсант в Натовска държава се възползваш от западната демокрация и дерибействаш безнаказано като сипеш анти-българска и анти-западна пропаганда и про
    -руска! Запитай се какво ще ти се случи ако беше в превъзнасяната от теб русия и ако само си помислиш да напишеш нещо срещу държавата или недай си боже про-западно ! Въпроса е имаш ли умствения капацитет да асимилираш какво се опитвам да ти кажа ? Аз лично се съмнявам ...
  • 86 Добре бе, хора трудно ли.е да се напише

    3 0 Отговор
    Че Бандите в Ирак са американски ?
  • 87 Муктада ал-Садр...

    1 1 Отговор
    Има над 2,2 милиарда евро инвестиции в България ...и аз впрочем съм служител в една от тези фирми. Никога заплата не е била забавена последните 20 г... Никога ....
  • 88 Муктада ал-Садр...

    1 0 Отговор
    Има реално над 173000 кв. м. в България собственост.
  • 89 Няма смисъл да

    3 0 Отговор

    До коментар #81 от "СИВ никога":

    Се потиш човек ! .....

    Коментиран от #95

  • 90 американците са боклуци

    3 0 Отговор
    Точка. Нямат работа там
  • 91 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    2 0 Отговор
    Ами то доброто отива у ФАЩ, затова не остава нищо за вас...
  • 92 151262

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "И кой каза че са":

    Някой си Рудолф
  • 93 Иво

    2 0 Отговор
    Грешка в заглавието !!! Бандитите са краварите плъзнали по цял свят с военни бази и там където има петрол !!! Бой по окупаторите ,всяка държава има право на суверинитет ,за съжаление еврогейскста сбирщина се превърнаха в придатък на НАТО и краварите ,а сглобката са украинизирани фашисти !!!
  • 94 Казуар

    0 1 Отговор
    Не се разбира какво пречат американците на населението в Ирак. Около 2000 се американците и не излизат от поделенията, съвсем ясно е, че Иран контролира Ирак, по време на Садам Хюсеин двете държави воюваха осем години и дадоха 1 милион жертви.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания