Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 16:55 835 1

Токаев ще разгледа кандидатурата за премиер, представена от партия "Аманат"

  • касим - жормат токаев-
  • казахстан-
  • президент-
  • премиер-
  • избор

По-рано казахстанският министър-председател подаде оставка, като мотивите за това не бяха посочени

Токаев ще разгледа кандидатурата за премиер, представена от партия "Аманат"  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев ще разгледа кандидатурата за министър-председател на републиката, която ще бъде внесена от най-голямата партия "Аманат" („Заветът на предците“). Това каза пред репортери прессекретарят на президента на Казахстан Берик Уали.

"Според нашата конституция президентът ще разгледа кандидатурата, подадена от управляващата политическа партия Аманат. Ако бъде одобрена, държавният глава внася кандидатурата на министър-председателя за разглеждане от Мажилиса (долната камара на парламента), за да даде своето съгласие. Ако Мажилисът се съгласи, президентът назначава нов министър-председател“, каза Уали.

Той уточни, че след назначаването на нов министър-председател ще започне процесът на формиране на състава на правителството на Казахстан.

По-рано президентът на Казахстан прие оставката на правителството, ръководено от Алихан Смаилов, мотивите за това решение не бяха посочени. Първият заместник-началник на кабинета на министрите Роман Скляр временно ще изпълнява длъжността министър-председател. Същевременно се възлага на членовете на Министерския кабинет да продължат да изпълняват задълженията си до утвърждаване на новия състав на правителството.

Токаев назначи Смаилов на поста ръководител на кабинета на министрите през януари 2022 г. и го преназначи през март 2023 г. след избори за долната камара на парламента.

Пресслужбата на лидера на страната съобщи, че на 7 февруари президентът ще проведе разширено заседание на правителството, на което ще бъдат обобщени резултатите от социално-икономическото развитие на републиката през изминалата година и плановете за бъдещето ще бъдат очертани.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мазню

    0 0 Отговор
    Аххх колко е маззно това създание на снимката. От кой пол ли ще да е