Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 04:42 1 272 12

Франция и Германия ще се противопоставят на "популистите и екстремистите"

  • габриел атал-
  • олаф шолц-
  • франция-
  • германия

Френският премиер Габриел Атал срещата се срещна с германския канцлер Олаф Шолц

Франция и Германия ще се противопоставят на "популистите и екстремистите" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският премиер Габриел Атал заяви, че Франция и Германия трябва да преодолеят трудните моменти помежду си, за да се противопоставят заедно на популистите и на екстремистите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Силата на Европа се измерва по солидността на френско-германското приятелство. Когато нашите две страни напредват заедно, напредъкът на Европа се ускорява, тя се развива и преоткрива своята мощ. Но когато нашите две страни са разделени, цяла Европа се колебае", заяви Атал по време на първата си визита в Германия и срещата си с германския канцлер Олаф Шолц.

"Френско-германското приятелство е част от големия шанс в нашата история", заяви от своя страна Олаф Шолц.

След като Атал и германският канцлер разговаряха около половин час, те вечеряха заедно в канцлерството в Берлин в компанията на придружаващите ги делегации.

По време на визитата си Атал се срещна и с френската общност в Берлин. Срещата се проведе в посолството на Франция в Германия и там Атал предупреди, че ако в "единството между Франция и Германия се отвори пробойната на разделението, от това ще се възползват популистите и екстремистите, дебнещи най-малките разногласия, за да поласкаят долните инстинкти и да се опитат да подкопаят Европа". Предупрежденията на Атал дойдоха в момент, в който крайната десница е сочена за фаворит за евроизборите в редица европейски страни.

Според Атал крайнодесните партии имат едно общо нещо и то е, че те искат деконструкцията на Европа. Атал препоръча да се отговори на всичко това чрез действия за справяне с онези уязвимости на ЕС, които могат да бъдат експлоатирани от крайнодесните, като например чрез пакта за миграцията и убежището, който позволява да се контролират по-добре границите на европейски ниво, както и чрез реиндустриализацията.

Несигурността, свързана с войните, инфлацията, глобалното затопляне дават една динамика на крайнодесните популистки движения, заяви Шолц по време на срещата си с Атал. Той изрази убеждение, че това ще бъде преодоляно, при условие че Германия и Франция работят в тясно сътрудничество и действат съвместно.

Между Париж и Берлин има много поводи за търкания, въпреки че двамата лидери засвидетелстваха желанието си отношенията да влязат в релси, както по енергийните въпроси, така и по въпроса за отбраната.

"Винаги ще има трудни моменти в отношенията между Франция и Германия. Но тези моменти никога не трябва да ни карат да отстъпваме и да се отказваме"

Двамата лидери говориха и за помощта за Украйна, като Шолц призова за нейното увеличаване. А Атал обеща, че Париж ще продължи да оказва финансова помощ и подкрепа чрез технически и военни средства за Украйна.

Относно кризата в земеделието Шолц изрази подкрепата си за търговското споразумение между ЕС и МЕРКОСУР, на което се противопоставя Франция. Според Шолц този договор създава перспективи за растеж в Европа. Но Атал заяви, че според Париж все още няма необходимите услови, за да се сключи тази сделка.

Правителствените ръководители подчертаха, че 2024 г. ще бъде специална за двустранните връзки. През май френският президент Еманюел Макрон ще бъде на посещение в Германия.

Атал и Шолц изразиха и увереност, че двустранните проекти в областта на отбраната ще напреднат, предаде ДПА. Двете страи разработват танк и самолет от ново поколение.

Срещата се състоя и преди Шолц да потегли към Вашингтон, където той ще бъде в четвъртък, припомня ДПА.

След нея канцлерът изрази надежда, че Конгресът на САЩ ще може да се споразумее по отпускане на нужната финансова помощ за Украйна и призова западните страни да продължат с натиска над Русия.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дон Пириньон

    29 1 Отговор
    И в двете страни има нашествие на мигранти,фермерски и други протести и стачки,огромно недоволство от политиката им,а те седнали да си приказват за Украйна,глобалното затопляне и популистите.
  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    23 0 Отговор
    Никой не ви е избирал за това!
    Какво стана с демокрацията?!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тото

    18 0 Отговор
    Само немогат да разбера от тия двамата кой е мъжът и кой жената???😂😂😂
  • 7 Избори

    18 0 Отговор
    Tези двата трябва да бъдат пометени на Европрйскте избори на 6 юни
  • 8 Нагло е

    16 0 Отговор
    Когато политици нямащи одобрението на мнозинството избиратели говорят от името на държавата!!! Когато не изразяваш желанията на мнозинството не си демократ а си заграбил властта
  • 9 Оруел се върти в гроба си

    10 0 Отговор
    На изборите печелят политици с най-много гласове. Обаче ако неправилните политически възгледи станат преобладаващи, тогава е популизъм и трябва да се пази демокрацията от него.
  • 10 Краят на Рим

    9 0 Отговор
    И тогава такива "умници" са мислели, че Рим е вечен, но варварите са дошли и са ги изхвърлили от аристократските им покои. А тези даже не са и аристократи, но умопомрачението им е същото.
    Като не умеете да управлявате, сами закопахте Европа, пък сега опозицията били "популисти"?
  • 11 В Германия АзГ

    6 0 Отговор
    Вече е народна партия. Появи се и още една, Вертеунион. И те са нормални. Тези либерали с техните "ценности" ще бъдат пометени.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: