Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Февруари, 2024 11:49 3 018 149

Писториус предупреди германците: Гответе се за десетилетна конфронтация с Русия

  • нато-
  • борис писториус-
  • германия-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • таурус-
  • владимир путин

Путин може да се опита да изпита единството на НАТО, смятат в Берлин

Писториус предупреди германците: Гответе се за десетилетна конфронтация с Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Германският министър на отбраната Борис Писториус предупреждава германците да се подготвят за десетилетна конфронтация с Русия и бързо да възстановят въоръжените сили на страната, в случай че Владимир Путин реши да не ограничи действията си само в Украйна, пише "Ню Йорк таймс", предаде БТА.

В няколко неотдавнашни интервюта за германски медии Писториус заяви, че в момента Русия е напълно ангажирана в Украйна, но смята, че ако се стигне до прекратяване на огъня и президентът Путин има няколко години за рестартиране, той може да се опита да изпита единството на НАТО. "Никой не знае колко дълго ще продължи всичко това", каза Писториус, визирайки настоящия конфликт в Украйна, и се застъпи за бързото изграждане на германската армия и попълването на нейния арсенал. Тези публични изявления на Писториус отразяват значителна промяна в мисленето на висшето ръководство на страната, което след края на Студената война не обръщаше особено внимание на въоръжените си сили. Сега опасенията стават все по-силни, но германското общество все още не вярва, че сигурността на Германия и Европа е фундаментално застрашена от агресивна Русия, отбелязва вестникът.

Още новини от Украйна

Фактът, че Писториус е един от най-популярните политици в страната, му дава възможност свободно да изразява мнението си – свобода, която вероятно няма дори канцлера Олаф Шолц. Докато Шолц се готви да се срещне с президента Джо Байдън в Белия дом на 9 февруари, мнозина в германското правителство отбелязват, че няма да има връщане към предишните отношения с Русия на Путин, че не очакват голям напредък в Украйна тази година и че се опасяват от последици, ако Путин спечели там. Освен това опасенията на германските служители се подхранват от дискусиите за това какво може да се случи с НАТО, ако Доналд Тръмп спечели изборите в Съединените щати и получи втори шанс да предприеме стъпките, които интуицията му диктува, т.е. да изтегли страната си от алианса, посочва вестникът.

Перспективата за преизбиране на Тръмп кара германските служители и много техни колеги от НАТО да обсъждат дали алиансът, чиято 75-годишнина те планират да отбележат във Вашингтон тази година, може да оцелее без Съединените щати начело. Много германски служители твърдят, че основната стратегическа надежда на Путин е разцепление в НАТО. За германците това е истински обрат в мисленето. Само преди година НАТО празнуваше новооткритото чувство за обща цел и единство и мнозина уверено прогнозираха, че Путин ще се обърне в бягство. Но сега, когато на Америка не може да се разчита, когато Русия се държи агресивно, а Китай упорито, когато конфликтът в Украйна е в задънена улица, а конфликтът в ивицата Газа предизвиква крайно негативни обществени емоции, германските официални лица започват да говорят за формирането на нов, сложен и проблемен свят, който ще има сериозни последици за европейската и трансатлантическата сигурност, отбелязва "Ню Йорк таймс".

В момента се засилват съмненията дали Съединените щати ще продължат да финансират битката на Украйна. Междувременно Германия, вторият по големина спонсор на Киев, се съгласи да удвои своя принос през тази година до около 8,5 млрд. долара. Сега някои от колегите на Писториус предупреждават, че ако финансирането от САЩ престане и Русия излезе победител, следващата цел на Москва ще бъде значително по-близо до Берлин. Например Бруно Кал, ръководител на германската служба за външно разузнаване Бе Ен Де (BND), заяви пред списание "Фокус", че Русия ще остане заплаха дори когато Путин си отиде.

"Дори той да падне от прозореца или да пострада по някакъв друг начин, ще има достатъчно хора, които мислят точно като него и ще водят същата политика", каза Кал. Целта на Путин е да възстанови старата мощ на Велика Русия, каза шефът на БНД и добави: "Ако Украйна бъде принудена да сложи оръжие, това няма да утоли жаждата на Русия за власт". Кал предупреди, че ако Западът не покаже ясна готовност да се защити, Путин вече няма да има причина да се въздържа от нападение срещу НАТО.

Но когато биват запитани за евентуален конфликт с Русия или за бъдещето на НАТО, германските политици предпочитат да бъдат предпазливи, отбелязва "Ню Йорк таймс". През десетилетията след разпадането на Съветския съюз повечето германци свикнаха с мисълта, че ще бъдат в безопасност, ако работят заедно с Русия, а не срещу нея, и че Китай е важен партньор и пазар от критична важност за германските автомобили и оборудване. Дори и днес Шолц - социалдемократ, чиято партия традиционно се стреми към силни връзки с Москва - изглежда не желае да обсъжда много по-конфронтационното бъдеще в отношенията с Русия и Китай, което германските ръководители на разузнаването и отбраната описват толкова ярко.

С изключение на Писториус, който беше малко известен преди назначаването му за ръководител на министерството на отбраната на страната миналата година, малко политици са склонни да повдигнат темата публично. Шолц е изключително предпазлив, защото не иска да навреди на отношенията на Германия със Съединените щати, но и не иска да оказва прекалено голям натиск върху Русия и нейния непредсказуем президент, отбелязва "Ню Йорк таймс". Преди две години Шолц обяви нова ера за Германия - "Zeitenwende": исторически поврат в германската политика за сигурност, който според него ще бъде белязан от значителни промени в характера и обема на разходите за отбрана и стратегическото мислене. И той вече изпълни обещанието си да отпусне допълнителни 100 млрд. евро за военни цели в рамките на четири години. Тази година за първи път Германия ще изразходва 2% от своя БВП за въоръжените сили, като най-накрая ще постигне целта, за която всички страни от НАТО се договориха през 2014 г., но повечето експерти предупреждават, че това вече е твърде малко и твърде късно. Германия също така обеща да укрепи източния фланг на НАТО срещу Русия, като обеща до 2027 г. да разположи за постоянно една бригада в Литва.

По други въпроси обаче Шолц предпочита да действа изключително предпазливо. Подобно на Байдън, той се противопоставя на определянето на конкретни срокове за присъединяването на Украйна към НАТО, отбелязва вестникът. Най-яркото доказателство за неговата предпазливост е продължаващият му отказ да отговори позитивно на настойчивите искания на Киев да даде на Украйна крилати ракети с далечен обсег на действие с въздушно базиране "Таурус".

Великобритания и Франция предоставиха на Киев аналози на тези ракети – "Сторм шадоу" (Storm Shadow) и SCALP - миналата година и украинците ги използват, за да нанасят удари по руски кораби в кримските пристанища, за да принудят Москва да изтегли военноморските си сили. През есента Байдън неохотно се съгласи да предостави на Украйна АТАСМS - подобни ракети, но с по-малък обсег - около 160 км. Ракетите "Таурус" имат обсег на действие над 480 километра, което означава, че украинците могат да ги използват за нанасяне на удари дълбоко в руската територия. Шолц не иска да поеме този риск - нещо, ЗА което беше подкрепен от Бундестага, който гласува против резолюция, призоваваща оръжията да бъдат предадени на Киев. Въпреки че това решение очевидно е в унисон с общото настроение на германците, Шолц старателно избягва темата. Канцлерът не иска да оказва прекалено голям натиск върху Путин и в това германците го подкрепят, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Проучванията на общественото мнение показват, че германците наистина искат по-боеспособна армия. Но според проучване на фондация "Кьорбер", цитирано от вестника, само 38% от анкетираните искат Германия да участва по-активно в международни кризи - най-ниският показател от 2017 г. насам, когато този въпрос започна да се задава на обществеността. От тази група 76% са заявили, че действията трябва да се предприемат предимно чрез дипломация, докато 71% са против това Германия да поеме водеща военна роля в Европа.

Наскоро германски военни представители предизвикаха малка вълна от възмущение, като заявиха, че страната трябва да бъде "kriegstüchtig" - което означава, че трябва да има способността да води и печели война. Норберт Рьотген, депутат от опозицията и експерт по външна политика, заяви, че терминът е "реторично престараване" и трябва да отпадне. "Шолц винаги е казвал, че "Украйна не трябва да губи, а Русия не трябва да печели", заяви той, цитиран от "Ню Йорк таймс". "Това показва, че той винаги е имал предвид възможността за патова ситуация, която да доведе до дипломатически процес", каза Рьотген. "Той смята, че Русия е по-важна от всички държави между нас и тях, липсва му "европейско" чувство и не иска да поеме ролята на европейски лидер."

Рьотген и други критици на Шолц смятат, че той пропуска историческа възможност да поведе изграждането на общоевропейски отбранителен капацитет, който ще бъде много по-малко зависим от американската армия и ядрения възпиращ арсенал на Вашингтон. Но Шолц явно се чувства по-комфортно да разчита на Вашингтон, а високопоставени германски служители твърдят, че той не вярва на френския президент Еманюел Макрон, който подкрепя европейската "стратегическа автономия". Всъщност Макрон не среща особена подкрепа на континента.

Дори основната европейска отбранителна инициатива на Шолц - координираната наземна система за противовъздушна отбрана срещу балистични ракети "Небесен щит" (Sky Shield) - зависи от комбинация от американски, американско-израелски и германски ракетни системи. Това вбеси французите, италианците, испанците и поляците, които не се присъединиха към нея, заявявайки, че вместо нея е трябвало да бъде избрана френско-италианска система.

Осъществяването на амбициите на Шолц беше възпрепятствано и от отслабващата германска икономика. През миналата година тя се сви с 0,3 %, а през 2024 г. се очаква да се свие с 0,3 %. Последствията от конфликта в Украйна и икономическите проблеми на Китай, които засегнаха най-силно автомобилния и производствения сектор, задълбочиха проблема, отбелязва "Ню Йорк таймс". Макар Шолц да признава, че светът се е променил, "той не казва, че трябва да се променяме заедно с него", както се изрази германският анализатор Улрих Шпек. "Той казва, че светът се е променил и че ние ще ви защитим", добави Шпек. Но това може да изисква значително увеличаване на военните разходи - до 3 % от БВП на Германия. В момента малцина в партията на Шолц се осмеляват да предложат подобно нещо.

Според Чарлз А. Купчан, експерт по Европа в университета в Джорджтаун, германците и дори социалдемократите "осъзнаха, че Германия живее в реалния свят и че твърдата сила има значение". "В същото време все още съществува надеждата, че всичко това е само лош сън и че когато германците се събудят, ще се върнат в стария свят", допълва той, цитиран от "Ню Йорк таймс". Що се отнася до Бундесвера, Писториус подчерта: "Трябва бързо да укрепим отбранителните си способности с оглед на неотложността на ситуацията на заплаха", предаде ДПА. "Затова трябва да вземем предвид, че [руският президент] Владимир Путин един ден може дори да нападне страна от НАТО", добави Писториус. Все пак, ако това се случи, германският министър на отбраната заяви, че ще се случи между "пет и осем години" от сега. С призива си Бундесверът да стане "готов за война" той също така иска да "разтърси нашето общество", каза той. Министърът очаква предложения за повторно въвеждане на вариант на задължителна военна служба до април. Германия прекрати задължителната военна повинност през 2011 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    70 6 Отговор
    Германчето помни ли кво му се случи, последният път срещу Русия! Z

    Коментиран от #8, #21

  • 2 Писториус

    61 3 Отговор
    Скоро ша летим със Шолци, хабек и Анал.ена от правителството. Хората са търпеливи, но не и малоумни.
    Германеца не е украинец!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 честен ционист

    46 8 Отговор
    Казах ви, че Вова е институция. Още 10 х 10 год ще ви страхува.
  • 5 Брюксел

    34 7 Отговор
    Путин каза, че ще стигне до Берлин.

    Коментиран от #28, #59

  • 6 Изкукуригал

    35 3 Отговор
    Хем старо хем и дълго какво не ви се пише за ситуацията на фронта и притопляте статии от миналата седмица а?
  • 7 Зевс

    55 4 Отговор
    Хаха, десетилетия, много по-малко ще е ако руснаците наистина тръгнат пак към Берлин. Ако обаче Германците изгонят окупаторите от САЩ ви гарантирам, че ще имат отново прекрасни отношения с руснаците и ще си спасят икономиката с евтините им ресурси.

    Коментиран от #109

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЕВРОНЮЗ

    43 4 Отговор
    След 10 години Брюксел ще бъде музей на NATO и ЕU 🤣🤣🤣
  • 10 атеш айдар марийка

    28 4 Отговор
    рекорд, руснаците демилитизираха 584000 (+23000 за януари) фашистки урки а други 780000 ги направиха инвалиди

    Коментиран от #94

  • 11 Бесен-_ Язовец

    36 5 Отговор
    Този път Руската армия ше еи довърши окончателно немски фашисти и ще стене бързо за 1-2 минути.

    Коментиран от #25

  • 12 Хаха

    26 3 Отговор
    Кога ще вдигат Вермахта пак. Айде , ще си купя пуканки.
  • 13 Абе

    37 4 Отговор
    Пак ще им набият кофата на Германците, а имигрантите след това ще ги завладеят отвътре ако още не са
  • 14 пиночет

    6 35 Отговор
    Дотогава вече палячовската Русия, ще е станала Москалия!
  • 15 АРЕС Z

    39 3 Отговор
    Писториус,умопобъркано ....пражнение,гответе се да посрещате с хляб и сол Армата и Т-90 на Бранденбугската врата ! Кавото повикало това се обадило ...род.
  • 16 зле

    6 19 Отговор
    най-накрая се усетиха че без тяхната военна мощ европа е безсилна. хайл

    Коментиран от #68

  • 17 Хохо Бохо

    41 3 Отговор
    Просто е. Путин иска буфер между русия и НАТО. Осигурете му го и ще имате траен мир в Европа. Въпросът е кой не иска мир в Европа? Кой печели от конфронтацията? Проследете парите и ще разберете, а дирята ма парите водят само и единствено към краварника.
  • 18 ТаУмВзе

    6 20 Отговор

    До коментар #8 от "Ти сто години назат ли се върна бе,":

    Пропускаш, че и Сталин в началото е бил на Хитлер. Но както ви е удобно де.
  • 19 Това вече го дъвчем

    40 2 Отговор
    от няколко дена!
    И тези са много наивни. Дори Русия нищо да не прави, след 10 години днешен Германистан ще е станал средновековна страна със законите на Шарията.. По аутобаните им ще "летят" каруци с по една конска сила, с по 10 деца вътре и за "гориво" ще има и сено, натоварено до децата... Евтино и екологично, пъстра и разнобразна Европа! Гордостта на Шваб и тези в Давос!
    Е, при такава тенденция няма никакъв смисъл Русия да изобщо се занимава с Германия и Европа. То е само въпрос на някоя и друга година и са се деформирали сами...

    Коментиран от #37

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ИСТОРИК

    33 0 Отговор
    Винаги го отнасят германци и французи. Англичаните са истинските мръсници. Дано някой ги затрие.
  • 23 касата

    4 29 Отговор
    Най долнопробното нещо е,да си руска подлога!
  • 24 Много добре

    20 1 Отговор
    После да няма пак ....ооох изнасилихъ мъ.. човек ще си помисли че им е харесало...
  • 25 зле

    2 19 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен-_ Язовец":

    с лада нива вез абс и самолети без спирачки или с безаналоговите ракети дето ги няма по света ли ще ги довърши

    Коментиран от #80

  • 26 Артилерист

    30 0 Отговор
    Продължават да плашат обедняващите германци, за да не мрънкат заради разваления им комфорт от американците и натрапените им разходи за войната на САЩ в Украйна срещу Русия чрез укронацистите...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 зле

    2 12 Отговор

    До коментар #5 от "Брюксел":

    това от карбовски ли го чу? спирай алкохола момче
  • 29 коолс

    4 20 Отговор
    Руснаците ще бъдат размазани ,защото иначе могат да нападнат и други държави, тия палячовци!

    Коментиран от #43

  • 30 Малко логика

    20 2 Отговор
    Преведено на прост език: гответе се за бедност, а на мен ми дайте още пари.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Не случайно

    3 10 Отговор
    американците казаха на европейците сами да се оправят, да си увеличат военните бюджети и да си направят собствени обединени въоръжени сили. САЩ ще направят нещо като "източно НАТО" обединявайки Япония, Ю.Корея, Тайван, Индонезия, Филипините, Австралия.Н.Зенландия. Ще бъдат поканени и Виетнам, Индия, Тайланд.

    Коментиран от #87

  • 33 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "зле":

    Къде ви намират такива иди о ти,сконкурс ли ви избират?

    Коментиран от #46

  • 34 Ами тогава

    14 5 Отговор
    тез облюдки дето ги изброяваш се включиха лятото на 1944г.,когато нацистите бяха изтощени до краен предел. Преди това едва се справиха с отслабената армия на нацистите в Африка на Ромел,който бе изтеглен заради загубите на източния фронт. А,драги ми мамулчо Квантунската армия на Япония бе разбита от руснаците в Манджурия,а краврите се биха 4 години за един остров и то със зор и мъка го превзеха.Историята по тази тема ти е гъста непрогледна мъгла.

    Коментиран от #42, #54

  • 35 Дон Корлеоне

    4 20 Отговор
    По големи смотаняци и палячовци от руснаците, историята не помни!

    Коментиран от #40

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 зле

    4 20 Отговор

    До коментар #19 от "Това вече го дъвчем":

    запда запада от 1958 насам, западнахте само вие продажниците. как не те е срам да си предадеш родата за 1 купейка ве цървул, предател

    Коментиран от #72

  • 38 Търновец

    3 18 Отговор
    Германия правилно прати войски в Прибалтика, Кьонигсберг е стратегически важен и нека Немците да си ги върнат. А България трябва да купи Немски танкове и немски самолети Тайфун.

    Коментиран от #144

  • 39 Май светогледа ти е

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "След десет години":

    много тесен защото 50 държави от 195 в света не са целия свят. Имаш колосални пропуски по география.

    Коментиран от #49

  • 40 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    20 2 Отговор

    До коментар #35 от "Дон Корлеоне":

    По големи жендьовци от атлантиците нема

    Коментиран от #44, #48

  • 41 Рашън ЛейдиБой

    3 15 Отговор
    Прекомерното инжектиране на ботокс е повредило мозъчните клетки на Путян .

    В главата му само войни ,убийства и геноцид над малцинствата.
    Това е и тема на всекидневните му разговорите с Екатерина Втора и Петър 1.

    Коментиран от #50

  • 42 Първо -

    6 19 Отговор

    До коментар #34 от "Ами тогава":

    с Германия е воювал СССР, а не само Русия. Второ - войната е започнала срещу Полша, Великобритания, Белгия, Нидерландия, Люксембург и Франция когато СССР е бил съюзник на Хитлер. Трето - двете от Тройната ос (Италия и Япония) са победени от англо-американците. Четвърто - СССР се е бил на Източния фронт с огромната материална помощ от Съюзниците. И пето - каузата му е била правилна и с него е бил морално целият свят. Сега РФ е в ролята на агресор, вероломно нападнал Украйна.

    Коментиран от #51, #52, #102

  • 43 Мечти

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "коолс":

    Ти ли ве мишкар ще ги размажеш
  • 44 Казало

    1 13 Отговор

    До коментар #40 от "Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲":

    Гейзърчето от Масква .

    Коментиран от #57

  • 45 Харон

    2 14 Отговор
    Няма толкова да доживее Путинчо....:-)))))
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Дон Корлеоне

    3 14 Отговор

    До коментар #40 от "Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲":

    Всички знаят,че джендърите и обратните са в Кремъл!

    Коментиран от #53, #65

  • 49 Но са най-богатите

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Май светогледа ти е":

    И най-въоръжените. Индия и Китай са неутрални.
  • 50 Екатерина ||

    1 13 Отговор

    До коментар #41 от "Рашън ЛейдиБой":

    Починала след полов акт с кон.Била заела стойка Z
  • 51 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    14 0 Отговор

    До коментар #42 от "Първо -":

    А какво правят натовските бази в окрайна
  • 52 зле

    1 5 Отговор

    До коментар #42 от "Първо -":

    един коментар да съответства с истината не може да бъде
  • 53 Това е безспорен

    0 5 Отговор

    До коментар #48 от "Дон Корлеоне":

    Факт.
  • 54 За японците

    11 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ами тогава":

    Рузвелт вече е починал, уговорката е да се нападне Япония 3 месеца след капитулацията на Германия т.е. след 9.08.1945г. Руснаците спазват това решение, но вече са хвърлени атомните бомби и Императорът Хирохито е прочел капитулацията на Япония по радиото. Последният командващ на квантунската армия, генерал Отозо Ямада, заповядва на войските си да се предадат на 16 август 1945 г., ден след като император Хирохито обявява капитулацията на Япония в своето радио обръщение. Някои дивизии отказват да се предадат и сраженията продължават през следващите няколко дни. Фелдмаршал Шунроку Хата получава ултиматум да се предаде от генерал Георгий Шелаков на 18 август 1945 г. в Харбин. На следващия ден Хата се среща с маршал Александър Василевски и моли да бъде лишен от чина си на фелдмаршал заради пораженията на войската. 500 000 оцелели от квантунската армия са изпратени в съветски трудови лагери в Сибир, Руския Далечен изток и Монголия. Повечето от тях са изпратени поетапно обратно в Япония през следващите пет години, но има и такива които биват задържани до 50-те години.
  • 55 9999

    3 17 Отговор
    На практика, Путин започна световна война, в която участва и България. Това е реалността. България е във война с Русия, започната от Русия.

    Коментиран от #58

  • 56 Краватар

    19 0 Отговор
    И германците си изгубиха ума. За две години слугинаж на Америка си съсипаха страната, някой ще ги търпи десетилетия
  • 57 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Казало":

    Питай баба си дали съм
  • 58 Тапа Нар

    6 0 Отговор

    До коментар #55 от "9999":

    Защо не си на фронта да воюваш за страната си?

    Коментиран от #67

  • 59 А в Гостомел

    2 12 Отговор

    До коментар #5 от "Брюксел":

    СпецНаз още ли слушат Концерта на Кобзон?
    Тръгнал за Берлин да говори .
  • 60 Стратега

    11 0 Отговор
    Пак цензура.
    Този, барабар с Шолц (виж Факти новини - Германия) бяха изпратени на “топло” от земеделци, шофьоти, летци, ватмани!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 В.В.П.

    14 0 Отговор
    За немците има Сармат и Ярс ,.+ Други..Най тъпата раса в човешката история .винаги победена ..Германия .. Ахаха...
  • 63 Изборите идват

    19 0 Отговор
    Алтернатива за Германия не мисли така!Също и останалите опозиционни партии в Европа!Само Възраждане!!!
  • 64 Прометей

    14 1 Отговор
    Любимата дума на военните е ,,конфронтация".Толкова ли са нека дърни европейските дипломати ,че да седнат да се разберат с Руснаците? За да угодят на петнайсет милиона капризни укри ще трябва да страдат триста и петдесет милиона европейци.Ясно е,че укрите ще загубят територии подарени от руснаците, поради лошо стопанисване и готовност да ги дадат под аренда Зад океана.Ясно е,че руснаците няма да го позволят.Руснаците стават все по- сплотени и мотивирани.
    Няколко из пер кали дженералчета в оставка, и не само ,дрънкат оръжие и и говорят за война и почти четиристотин милиона европейци бле ят и кимат овч едушно с глава.Не останаха ли трезвомислещи люде?
    Не им ли е ясно,че е невъзможна конвенционална война нанато с Руссия?Войната ще бъде или ядерка или никаква.Танкове,манкове бредлита и глупости.Ще засвяткат големите гъби и язък за всичко,което сте мечтали.
    Паркетни жденерали и брю кс елски чиновници ,не изкопали окоп през живота си, се готвят за война.Пълно без умие!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Стратега

    7 0 Отговор
    Идват избори в ЕС и по света! Тези леви политици ще ги сменят с десни а може и с ултрадесни!
  • 67 9999

    4 11 Отговор

    До коментар #58 от "Тапа Нар":

    Още не е настъпила тази фаза на войната, но ако сега не подкрепим Украйна, вероятно и до там ще се стигне. Между нас и същинската война стои единствено Украйна. Загуби ли тя, следващите сме ние.
  • 68 Този път няма да има

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "зле":

    разделена Дженедрмания,а ще една под протектората на Русия,както и цяла Гейвропа.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Млада мисирка

    4 8 Отговор
    Путин се оказа агент на ЦРУ,ще довърши Русия по бързо от очакваното!
  • 72 Тоа па?

    16 0 Отговор

    До коментар #37 от "зле":

    Нима това не е истината? Ела тука в Брюксел, Франкфурт, Берлин, Амстердам, Мюнхен, Париж... и се убеди сам, какво е положението...
    И съм се бил "продал"? На кого и за какво да се продавам, аз не съм ти?
    Когато докарат в България първият 1 милион "възпитани висшисти, мигранти" ще се опиташ да бягаш през Черно море за Краснодар, ама едва ли ще те вземат там за "бежанец"! Не знаеш добре Руски език :)!
    Запомни ми думата, нищо че сега оправдаваш политиката в Европа!

    Коментиран от #146

  • 73 Иван Вазов за Русия

    6 5 Отговор
    Врагът си ти страшиш кога те гледа и на карта!
  • 74 Историк

    14 0 Отговор
    Изобщо не четох дългия ферман ,но пък си мисля ,че ситуацията не е толкова нато порчена.След още някоя и друга година мисля ,че халифът на Германистан и президентът на Русия ще си стиснат ръцете.
  • 75 Я пак си помисли

    2 13 Отговор

    До коментар #61 от "Ами тогава":

    Великобритания кога обявява война на Германия? Кога е нападението над Пърл Харбър? Ако не знаеш, името и е Втора Световна Война. Фронта не е само между Русия и Германия. Тихият океан, Атлантика, Азия, Африка, средиземноморието и т.н. Навсякъде! А Русия си е трайкала, докато Германия напада Чехия, Полша, Франция, Англия, Нидерландия, Норвегия и т.н., Сталин и Хитлер са се разбрали да си поделят Европа. Обаче Хитлер накрая напада и СССР. Анадънму.
  • 76 Хаха

    13 0 Отговор
    Германците пак ще ни повлекат към война... Този път уж ЕС... Колко пъти трябва да си разбием коравите кратуни преди да покажем воля за независима национална държава без обвързвания в колониални политически, военни и всякакви други "съюзи" и "обединения".
  • 77 Ъъъ

    3 12 Отговор
    Изобщо недоумявам, защо русофилите толкова искат да сме руска губерния? Толкова ли им харесват сегашните, та искат да живеят в такава среда?

    Коментиран от #82

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Дон Корлеоне

    6 1 Отговор

    До коментар #65 от "Пха ха ха ха":

    Само джендъри,обратни и палячовци,биха нападнали друга държава!
  • 80 Ами то на фронта

    13 0 Отговор

    До коментар #25 от "зле":

    се вижда как ланцетите изгарят и унищожават немскиото вундервафе Леопард и разните там немски боклуци и не само немски,а зялата палитра натовска скрап. А Лада Нива пори калният чернозем украински,за разлика от немския автопром,който стои на асфалта и не смее да влезе,че ще стане за смях както и оръжията им.

    Коментиран от #99

  • 81 Германците

    13 0 Отговор
    Германците към Писториус: Гответе се тримцата Ти, Урсула, и Киро ракетата от България!
  • 82 СССРБарета

    14 0 Отговор

    До коментар #77 от "Ъъъ":

    Какво общо има къде искаш да бъдеш с война срещу Русия? Ние искахме да сме в Европа защото дава икономически възможности.... но ако ни бяха казали че ще ни карат на война срещу най-близката ни страна Русия ти гарантирам че никой нямаше да иска да сме в Европа!
  • 83 Европеец

    9 0 Отговор
    "дали алиансът, чиято 75-годишнина те планират да отбележат във Вашингтон тази година, може да оцелее без Съединените щати начело"

    Робът не може да живее без господар - как ли Европа е оцеляла хиляди години когато НАТО не е съществувало и краварника не е съществувал. На робите просто мисълта че могат да са свободни, силни, и сами да вземат решения кое е добро за тях изобщо не им минава през главата - те си искат господаря.
  • 84 В.В.П.

    14 1 Отговор
    Англия и САЩ правят най некадърната военна операция ..Десант в Нормандия .Каен ..1944...Ликвидират 44000 англичани за 48 часа ...СССР преби Германия .Сталин погреба третия райх .Адолф умря като беглец,Ийосиф почина в Крим...Германия на Хитлер не прокопса ..Макар че ,,от 1928 год е подкрепян от Сащ и Англия ..

    Коментиран от #129

  • 85 Германците

    11 0 Отговор
    Готви се сам и си воювай ние врагове руснаци нямаме и няма с кого да воюваме!
  • 86 Будител

    11 0 Отговор
    Турците си правят етническа партия в Германия....като се набутат в Бундестага, бързо ще затоплят отношенията с Русия....да му мислят българите...
  • 87 Ша ги поканят

    10 1 Отговор

    До коментар #32 от "Не случайно":

    ама виетнамците много добре помнят войната от 60-70-те години,та ша им покажат на краврите един среден преобладаващ. За Индия също забрави контактите и с Русия са силни и нямат да се решат да влезат в конфликт срещу тях.А останалите дет си ги споменал въобще не са фактор и С Корея ще се справи за нула време с тях.

    Коментиран от #107

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Пръц

    11 0 Отговор
    Германия няма думата.Чичо Сам и е наложил 200 годишна забрана за оръжия и армия.
  • 90 В.В.П.

    11 0 Отговор
    Германия днес е ,едно ромско котило...Родната гордост ,автомобилната индустрия в затриват ..Пропаднали немци..
  • 91 Хаха

    10 0 Отговор
    ЕС пак ще прави поход на Изток. Харесва им, какво да се направи... Дали са подготвили концентрационните лагери в източна Европа. Или сега тепърва ще ги "модернизират" по европейски образец, в следващата бюджетна рамка на ЕС.
  • 92 В.В.П.

    12 0 Отговор
    Ама щом м искат да се бият .. България няма враг .в лицето на РОССИЯ..окропите също...Излъга ги Барак и Нюланд..Че ще бъдат велики възрожденци..и реваншистки опортюнисти..
  • 93 Е прекалиха вече

    11 0 Отговор
    Ако ще ни водят към военни конфликти, ЕС не ни трябва. И парите започнаха да свършват. Да си вземем обратно държавата и да не се занимаваме с тези самоубийци.
  • 94 Лудия

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "атеш айдар марийка":

    Важното е гнус200 да не спира с пълни камиони към калното блато кииф, а вмирисаното надрусано джудже да не спира да фулира памперса скрит под масата в бункера под Лвов.
  • 95 В.В.П.

    3 2 Отговор
    Зелю артиста ,спечели войната .Спокойно .
  • 96 Не е за мен тази работа

    11 0 Отговор
    Нали уж ЕС беше мирен проект. Къде ни карат германците пак....
  • 97 В.В.П.

    12 0 Отговор
    Едно хубаво нещо няма в Германия ,освен Мерседес и БМВ ..Само че корейците и китайците ги задминават ..Немецът си даде технологиите на азиатците ..
  • 98 шефа

    9 0 Отговор
    Истериус,няма страшно бе ..игофрен,те руснаците се бият с лопати,а ти се ...асра .
  • 99 Проблемът на западналите

    10 0 Отговор

    До коментар #80 от "Ами то на фронта":

    е, че винаги са подценявали руснаците! Те гледат там по селата дървени къщи, печки на дърва, външна тоалетна.. Колите им едни нескопосани - ЗАС, Лада, Жигули... В сравнение с техните лъскави Поршета, Мерцедеси, Фолксвагени... и си мислят: "..Абе тези са някакви примитивни? Ще ги прегазим за един до обед"! НО, руснаците си имат други приоритети в живота, мислят за много неща по съвсем друг начин. Те са по принцип военна страна. Не съм виждал друга страна по света, която така сериозно да се занимава с осигуряване на защитата си от други. Е, освен днес Северна Корея, ама това там е доведено до абсурд вече. "Всичко за фронта, всичко за победата...!" САЩ пък използват армията и оръжията си за превземане на цял свят, за ограбване и налагане на тяхната воля по света. Под прикриетието на "съюзник" те много често си достигат целите даже и без оръжия и война. НО, продават на пресолени цени оръжията си на "съюзниците". Да оставим, че "съюзниците" по принцип нямат изобщо гео- и национална политика за каквото и да е! Разни народи, разни начини на живот и оцеляване!

    Коментиран от #108

  • 100 В.В.П.

    11 1 Отговор
    Като живях в Германия ,Ходих на гръцки ,испански и италиански ресторанти...никога в немски...Немците обичат сладки турски дюнери.Ахаха..

    Коментиран от #106

  • 101 Много лошо

    12 0 Отговор
    Откак се помня като човек ЕС е все в някакви кризи. Преди поне пари се намираха... Сега ако ни втълпяват ката ден, че трябва да се бием и да мрем за да "победим" някакви руснаци, ме изгубиха за проекта. После ще кажат че и с Китай трябва да се справим и него да "победим". До тук ... Вземане си шапките и кой откъде е... Сами ще се управляваме по разумно и добре. Не ни трябва ни ЕС ни Германия.

    Коментиран от #145

  • 102 Провери защо

    9 0 Отговор

    До коментар #42 от "Първо -":

    се стига до договора Молотов-Рибентроп и кои са причините за него.Франция и Англия отказват на СССР да сключат договор за взаимна помощ при нападение на една от страните. Ако това се бе случило ВСВ нямаше да има."Огромната" помощ по ленд лиз е капка в морето в сравнение изразходваните ресурси от всякакъв вид от руска страна. Техниката предавана в повечето случаи е неподходяща за климатичните условия на фронта/както и сега е видно на фронта как се представя натовската техника скапана и некадърна. Между другото по изследвания по този повод с помощта за СССР на западни историци преди няколко години бе установено,че без помощта на западните съюзници,руснаците биха се справили сами с войната с 1-1,5 години в повече или иначе казано не 05. 1945,а 05. или 12.1946г. А,драги ми мамулчо съюзниците ти се справят в Африка с немците и италиянците чак през 1943г.,благодарение на това,че загубите на немците на източния фронт са огромни и се налага изтеглянето на доста войска и техника от Африка.Краварите се бият за един остров Иводжима 4 години и най-накрая последните японци които се предават са от края на 1945г. Та с мантрите ти за помощи огромни можеш да си ги споделяш в кварталната кръчма с другите ти пияндурници и да се правиш на велик. Има документи и доказателства за това и те са от немска страна,но явно нямаш ума за да ги откриеш и да се запознаеш с тях.

    Коментиран от #112, #117, #118

  • 103 Боже господи

    10 0 Отговор
    Предишен министър на отбраната е била и акушерката Урсула! Та и Писториус така!
  • 104 няма

    6 0 Отговор
    да ва мотат толкоз време
  • 105 Ами добре

    4 1 Отговор
    Добре, като победим ръшкити, кой ще маризим после? Китайчетата или персите... Тези въпроси отсега трябва да се поставят за да се очертае обхвата на "конфронтацията". Германците не ги много обмислят тези работи в перспектива.

    Коментиран от #114

  • 106 Сюнетчията Сабри

    6 0 Отговор

    До коментар #100 от "В.В.П.":

    Аз пък си падам по немски сладки швулета.Пък най ме кефи като ги напъна да подпръцкват.
  • 107 не се ли усещаш

    0 8 Отговор

    До коментар #87 от "Ша ги поканят":

    срещу кого е този съюз? Русия е бита карта, с нея ще се занимават Прибалтиките, Украйна, Полша, Румъния, а може и нас да включат с тил от ЕС, не ги гледай - джендъри били, глупави били.Такива е имало и при Хитко, но той бързо ги е оправил.
    Китай не е толкова силен колкото изглежда. БВП му е колкото на ЕС и колкото на бедна България на човек от населението. Имат много врагове до себе си, Индия им е основен враг имат големи погранични спорове, а още Япония, Ю.Корея, Тайван и Виетнам. Търсят си и нови врагове в лицето на Индонезия, Филипините и Австралия за Южно-китайско море. Броят на населението им не е толкова голям, само на Стара Индия(с Пакистан и Бангладеш) е с 300мил. повече. Били са ги японци, руснаци, виетнамци (1978г.), а сега и индийци с камъни и тояги по границата.

    Коментиран от #116

  • 108 Ццц

    2 10 Отговор

    До коментар #99 от "Проблемът на западналите":

    Само изключителен найвник може да вярва че страна която не е в състояние да произведе самобръсначка или прахосмукачка или нормален телевизор или автомобил или комбайн е в състояние да произведе нещо повече от танкове с отлитащи в космоса куполи или уж страшилището Кинжал дето в 100% от случайте се поразява от Пейтрит, апропо към момента 12 руски учени участващи в разработката на хиперзвуково оръжие са арестувани и не за шпионаж а за това че лесно са лъгали тъпия вожд. Но то е така в тоталитарните и авторитарни системе за да преуспееш в развитието трябва да поднасяш нагоре само прекрасни новини, а не достоверни, самата им система е сбъркана и затова са обречени.

    Коментиран от #120

  • 109 Бивш канадец

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Зевс":

    Дали? Все ми се струва, че за дойчавците евтините руски ресурси ще останат само мил спомен!
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Абе

    1 0 Отговор
    ЕС води целенасочена политика, граничеща с расизъм към половиния свят. А уж беше за мир и разбирателство с народите. Руснаците лоши и долни, китайците, иранците турците с Ердоган (уж заради Ердоган), арабите и те не били по демократичните стандарти... Никакви политически връзки поне с латиноамериканските... Някъде отива това цялото противопоставяне...
  • 112 О...

    1 0 Отговор

    До коментар #102 от "Провери защо":

    Нагла лъжа няма никакви искрени преговори със Англия и Франция, това е спец операция в която Сталин в случая надхитря Запада. А целта на спец операцията е била да се чуе дали англичаните ще защитават Полша ако Хитлер нападне или ще постъпят като с Чехословакия. Щом чува че този път Запада няма повторно да допусне мюнхенската грешка и ще обяви война преговорите се прекъснати и се сключва пакт с Хитлер за подялбата на Полша и де факто за началото на нова световна война. Апропо онова кото днес предлагат тнр. "миротворци" като нашичкия (п)резиден и Орбан е ни повече ни по-малко от нов Мюнхен, срещу когото левите историци и интелектуалци толкова роптаят.
  • 113 Колониален манталитет

    2 0 Отговор
    Не може с цял свят да сме на нож в ЕС, само защото отказват да ни се подчиняват и да живеят по нашите разбирания. Няма как това да доведе до нещо хубаво.
  • 114 Русия няма

    2 4 Отговор

    До коментар #105 от "Ами добре":

    да бъде победена, тя ще се разпадне защото е многонационална държава. От 146млн. поне 50млн не са руснаци и искат автономия и независими държави като Казахстан, Азърбейджан, Армения, Прибалтиките, Грузия и др. Китайците потриват лакоми ръчички и гледат към Урал. Искат да обединят в икономически, а после и в политически съюз държавите от бивша РФ. Лъжеш се ако мислиш, че ще тръгнат да спасяват Путин от лошото НАТО.
  • 115 Еми така е

    2 0 Отговор
    Западният политически мироглед и светоусещане е основан на доминация, не на колаборация. Този подход към света винаги резултатира в конфронтация.
  • 116 ТрампЛин

    4 0 Отговор

    До коментар #107 от "не се ли усещаш":

    Това в на Викиту Нудельман на тъщата сайта ли го прочете?Пишеше ли и че
    руските агресори са пуснали в 1945 г А бомбите над Япония.Я да чуем още някое откровение,тук при нас му викат Ревълейшън.

    Коментиран от #122

  • 117 до края на септември

    2 4 Отговор

    До коментар #102 от "Провери защо":

    1945 г. СССР получил само от САЩ:
    Самолети – 14 795; Радарни установки – 2 626; Танкове – 7 056; Джипове – 51 503; Камиони – 375 883; Мотоциклети – 35 170; Трактори – 8 071; Оръдия – 8 218; Картечници – 131 633; Взривни вещества – 345 633 тона; Строително оборудване - на стойност 10 910 000 $; Железопътни вагони – 11 155; Локомотиви - 1981; Товарни кораби - 90; Кораби за борба с подводници - 140; Торпедни катери – 197; Фрегати – 28; Подводници – 105; Корабни двигатели – 7 784; Продоволствия ( консерви ) – 4 478 000 тона; Машиностроително оборудване – на стойност 1 078 965 000 $; Стомана – 2,3 милиона тона ( това количество стомана е достатъчно за изработването на 70 000 танка Т-34 ); Цветни метали – 802 000 тона; Нефтопродукти – 2 670 000 тона; Химически вещества – 842 000 тона; Памучно-хартиени изделия – 106 893 000 кв. ярда. Кожи – 49 860 тона; Автомобилни шини(джанти) – 3 786 000; Полеви телефони – 245 000 ( телефони всичко - 423 000 ); Армейски ботуши – 15 417 000 чифта; войнишки копчета с петолъчка - 257 723 498 бройки. СССР получил от ленд-лиза 622,1 хиляди тона железопътни релси ( 56 % от собственото си производство ) 1900 локомотива ( 2,4 пъти повече, отколкото СССР е произвел през годините на войната ) и 11075 вагона ( повече от 10,2 пъти ). Именно ленд-лиза станал основата на цялата логистика на Червената Армия.
  • 118 Ццц

    1 2 Отговор

    До коментар #102 от "Провери защо":

    Ццц ленд-лийза беше спасение за СССР и това го признваха и Сталин и Жуков,а после Хрушчов смени плочата само 2 факта: 1/3 от авиационния бензин използван от съветската авиация беше американски още 1/3 беше получен чрез добавяне на американски присадки като тетраолово и други на руския авиационен бензин за да са повиши октановото му число оттам СКОРОСТА на самолетите и последната една трета беше получена чрез смесване на руски и американски авиационен бензин.
    Второ по ленд лийза съветите получиха 40 000 000 /четиридесет милиона / доза пенецелин това спаси от смър или от ампутация на крайниците поради гантрена милиони съветски воиници в това число МИЛИОНИ се върнаха на фронта щото по онова време СССР НЕпроизвеждаше още никакви антибиотици .....та това накратко за ленд лийза
  • 119 Историк

    5 0 Отговор
    Този Лендлийз подарък ли беше?И що много удобно вие Геобразните с0р0$оиди удобно забравяте,че цялата икономика на Европа със всичките и аспекти,също и жива сила работеше срещу Русия.

    Коментиран от #126

  • 120 Абе ако

    5 0 Отговор

    До коментар #108 от "Ццц":

    "не произвеждаш прахосмукачки, бръсначки, телевизори, то значи че и сносни оръжия не можеш"? Погрешна ти е тезата! Двете нямат силна корелация. Виж една Северна Корея? Те едва ли са много успешни производители на прахосмукачки, но вече военно са по-силни от Германия, Франция, Британия, за Нидерландия и другите няма какво да ги споменавам. НО, даже и Турция те биха могли да победят, понеже турците нямат стратегически, ядрени сили...
    А защо, като това умение, да разработваш и произвеждаш цивилна техника било толкова важно, САЩ и Западът си изнесоха повечето производства в Азия? Сигурно и Ф-35 на САЩ вече е бкклук, понеже Интел си произвежда процесорите в Малайзия?

    Коментиран от #123

  • 121 иво

    4 0 Отговор
    Тая престъпна сг...ан тоя чума не само разруши икономическите отношения на Европа , но икономиката й и сега с назначените лицемери предатели се готви да създаде военен конфликт. След Украйна във войната ще се включат Полша и Прибалтийските страни , Румъния , България и постъпено Западна Европа като се надяват ,че Германия ще бъде боеспособна да воюва срещу Русия. Всичко това няма да стане утре но с сигурност близките няколко години тая война е неизбежна. . Ще прерасне ли в Световна и ще бъде ли последната за човечеството е трудно да се знае но военен конфликт между тези страни е неизбежен.
  • 122 Усещам как

    1 4 Отговор

    До коментар #116 от "ТрампЛин":

    любовта към Велика Русия преминава към Китай. Дори самите руснаци вече се усещат накъде ги води путин харизал 1,5млн. кв. км. на Китай. Да ама нашите русифили станали китайофили, заобичаха Кимчо и аятоласите. Заминавайте там да живеете като им се възхищавате толкова.

    Коментиран от #124, #131

  • 123 Ццц

    1 4 Отговор

    До коментар #120 от "Абе ако":

    Е какво да видя Северна Корея, масово се оплакват руснаците от калпави снаряди в това число от немалко случаи на взривянане на снарядите в цевите на оръдията и не само , наложи се дори да привикат на килимчето северокорейската министърка на външните работи за да изкажат претенци за лошо качество, а и летящите куполи на руските танкове са превъзходно доказателство. Не случайно най-големия купувач на руско оръжие Индия с бясна скорос се отказва от нови сделки с руснаците, а и е елементарно няма как да неможеш да произведеш прахосмукачка като хората а да можеш да произведеш свестен бронетранспортьор
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Паметлив

    3 0 Отговор
    Пичове! Доичланд юбер алес! Ако, САЩ се дръпнат от НАТО , ще видите кон боб пасе ли и поп в църква пърди ли!:) Ще разберете какво е икономиката на EU да мине на военен режим и повсеместна мобилизация и само тихо ще си тананикате : Рим , Берлин и Токио верни във война скоро ще докарат нов ред в Света!
  • 126 Ццц

    1 1 Отговор

    До коментар #119 от "Историк":

    Като си такъв специалист можеш ли да кажеш например какво достави тази "цяла" европейска икономика на Вермахта. Колко танкове или самолети например произведоха и предоставиха на Вермахта французите или белгийците или холандците. А ? Колко ? Тук не говорим за пленената техника. Единствените който произвеждаха и доставяха значими количества оръжие на Германия бяха чехите и това не е чудно чешката индустрия произхождаше от Австро-Унгарската която пък баша тясно свързана с германската, а икономическите връзки не са случайна работа. И второ Европа беше бедна на ресурси, всякакви, та бедната на ресурси Германска икономика беше пренудена да дели ресурси с окупираните или съюзнически държави. Можеш например да се поинтересуваш какъв е бил дефицита на нефт и нефтопродукти на френската икономика след окупацията , а само нефта ли е така че руско-комунистическата глупост за "цяла Европа" спокойно можеш да я изхвърлиш от репертоара си

    Коментиран от #128

  • 127 Дядо Ванго

    2 0 Отговор
    Не се косите оти кенви мине.Каквото има да става ще става.През 2045г ще бъде подписан договор за взаимно сътруднчество между халифът на Франко-Германистан Джамал ал Берлини и президента на Руската Федерация.За сега името на руския президент не ми се открива свише.
  • 128 Историк

    2 0 Отговор

    До коментар #126 от "Ццц":

    Нали зе сещаш,че всичките тези страни са имали военни заводи и тежка индустрия,също работна ръка.Що си мислиш бе Аналлиизаторе ,че една война е само танкове и самолети?Войската иска гориво да се движи,амуниции да стреля,храна и дрехи за войската,метали и да не изреждам още колко други ресурси,няма да ми стигне нито времето ни то имам желание да напълвам Куха Лейка или да те образовам.

    Коментиран от #130

  • 129 О...

    2 4 Отговор

    До коментар #84 от "В.В.П.":

    Гледал си много съветско руски фирми.....художествени както се казва по тяхно му . За да се убедиш можеш да видиш до коя столица по-близо се намираше съветско - германския фронт на 6 юни 1944 г. до Берлин или до Москва можеш да познаеш от раз. А като се увериш че е бил ПО-БЛИЗО до Москва можеш да оцениш значението на десанта в Нормандия. А и това че Вторият фронт е открит през 1944 е руски ЛЪЖЛИВ наратив. В Европа англо-американските съюзници стъпиха на сушата още през юли 1943 т в Италия , като извадиха най-големият европейски съюзник на Германия от войната. Освен всичко друго Хитлер беше принуден да изтегли елитни дивизии от Круск и да ги хвърли срещу съюзниците в Италия. За Въздушната война над Германия и морската в Атлантика няма да говоря, достатъчно е да знаеш че те ОТНЕМАХА ПОВЕЧЕ РЕСУРСИ - икономически, финансови, научни и др на Германия отколкото Източния фронт.
  • 130 Ццц

    0 2 Отговор

    До коментар #128 от "Историк":

    Образовай ме с факти не с епитети. Чакам с нетърпение

    Коментиран от #133

  • 131 Неее

    1 3 Отговор

    До коментар #122 от "Усещам как":

    Нищо не е харизал. Русия възползвайки се от слабоста на Китай през 19 век с два може да се каже по тяхната терминология империалистически договора заграбва от него 1.5 милиона кв. километра. За чест на китайците трябва да се знае, че още слабият във всяко отношение Мао току що дошъл на власт със съветска помощ си ги поисква още през 1949, така че нямай никакви съмнения , че Китай рано или късно ще си върне териториите

    Коментиран от #135

  • 132 Дудов

    3 0 Отговор
    "Дайте пари за да не сме следващите" .....и т-пaците се връзват на лафа.Проcт народ, лесно управление
  • 133 Историк

    3 0 Отговор

    До коментар #130 от "Ццц":

    Да се върнеш в 9ти клас да учиш история,но от истински източници,не от такива моделирани от с0р0$нята и политкоректните.Който търси намира,въпрос на желание.Какво ти се е искало или иска няма никаква връзка с минали събития.Отделих ти повече време от неоходимото и преключвам А трябва да се работи.Парите не спят.

    Коментиран от #142

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 ДеффеQиралл

    1 0 Отговор

    До коментар #131 от "Неее":

    И така да е ,теб ганьо в случая кое те топли?
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 В.В.П.

    1 1 Отговор
    Ейййй,Пасториййй,,воювай си !!..Прав ти път ,ще ти пожелаят немците..България по време на война е с РОССИЯ ,в друго време също е с РОССИЯ и другите ...
  • 139 В.В.П.

    2 1 Отговор
    Иди. А уййй, Пасториййй!!!...И така .
  • 140 В.В.П.

    3 1 Отговор
    Пасториййй е немския Тайгаренко...
  • 141 В.В.П.

    3 0 Отговор
    при една война РОССИЯ ще вземе Варна , Бургас ,Турция ще анексира Няколко турско населени района ,,пък Тайгаренко ще налапа свинеца ..Денко ще се вайка на посланика ..и толкоз..
  • 142 О...

    0 2 Отговор

    До коментар #133 от "Историк":

    Факти дай, факти а не с какво са ти промили мозъка в 9-ти клас, там си си и останал на това ниво - Девети клас и освен да плещиш съветски лозунти и руски упорки друго не умееш
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Търновец":

    Знаеш ли колко струва нов? Сигурен ли си че някой ще ти го продаде? Сигурен ли си че ще ни бъде позволено да имаме такива? Ей товаине са русняците датдават на аванта за домати.
  • 145 Будител

    1 0 Отговор

    До коментар #101 от "Много лошо":

    Те на времето , албанците мислеха да превземат Китай....ама се отказали , щото Енвер ходжа, като чул колко са китайците, казал - къде ще ги събера толкова народ на площада в Тирана, да ми слушат речите....
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Админ

    0 0 Отговор
    Сащ и нато са най големите терористични организации и държава в света. Създадоха фашистка Украйна с цел война с Русия, преди бе фашистка Германия. Запада е пак с фашисти те. Факт неоспорим и исторически. Русия ги би втората световна война, биеги и сега ,то вече се вижда ясно. Това няма и немогат да и простят, фашисти те, западняци. Ясно се вижда,че фашизма бе прикрит в света. Слава Русия, слава Путин голям Президент на велика страна и тие България сме с Русия во веки веков. Слава, за победата над фашисти те, от сащ ,Канада, Европа, факт неоспорим, че са фашисти. Слава Русия за победата
  • 149 Мементо

    0 0 Отговор
    няма как да помни германчето. Тогава е бил още в Ташкент на дядо си.
Новини по държави: